Studenti digli glas: Izašli na ulice zbog ukidanja besplatnog prevoza

08.01.2024

22:40

0

Studentima su data nejasna obećanja i rečeno im je da nijedan od problema s kojima se susreću nije u nadležnosti Ministarstva prosvete

Studenti digli glas: Izašli na ulice zbog ukidanja besplatnog prevoza
Rumunija - Copyright Pixabay

Studenti iz cele Rumunije održali su protest ispred Ministarstva prosvete u Bukureštu, optužujući vlasti da su ugrozile njihovo pravo na besplatan prevoz.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja studenata Konstance (AEC) poslate rumunskoj nacionalnoj novinskog agenciji Ađerpres, prema izjavama prevoznika i po vladinoj odluci 1337/2023, učenici iz 19 okruga ostali su bez prevoza, a samim tim i obrazovanja.

Studenti su zahtevali sastanak s ministarkom prosvete, ali Liđa Deka nije bila prisutna u ustanovi jer nije želela da sa demonstrantima razgovara o odluci vlade koja je, kako navodi izvor za Ađerpres, "skupa greška koju studenti plaćaju", te su oni preusmereni na posrednike u ministarstvu.

Studentima su data nejasna obećanja i rečeno im je da nijedan od problema s kojima se susreću nije u nadležnosti Ministarstva prosvete i da je krivica u potpunosti na okružnim savetima.

Zvaničnici ministarstva su dodali da su prevoznici dobili novac za propusnice koje je to ministarstvo prethodno izdalo, navodi se u saopštenju.

- Potreban nam je ministar prosvete koji će povratiti poverenje u sistem, koje su roditelji, nastavnici, okružni saveti, prevoznici i učenici izgubili - naveli su studenti u saopštenju.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike