Romansa o kojoj bruji Nemačka! Ima li sukoba interesa u ljubavnom izboru prvog čoveka Berlina

06.01.2024

22:48

0

Izvori lista Tagesšpigel tvrde da su Vegner i Ginter-Vinšova bili u vezi i pre aprila prošle godine, kad je formirana lokalna vlast

Romansa o kojoj bruji Nemačka! Ima li sukoba interesa u ljubavnom izboru prvog čoveka Berlina
Katarina Ginter-Vinš i Kaj Vegner - Copyright Profimedia

Gradonačelnik Berlina Kaj Vegner i gradska senatorka za obrazovanje Katarina Ginter-Vinš obznanili su da su u ljubavnoj vezi. Opozicija ih kritikuje zbog konflikta interesa – Vegner je u gradskoj vlasti šef senatorki.

Romansa o kojoj se nagađalo po berlinskoj čaršiji traje od jeseni, objavili su preko advokata gradonačelnik Kaj Vegner (51) i senatorka za obrazovanje Katarina Ginter-Vinš (40).

U pismu koje je advokat dostavio novinskoj agenciji DPA navodi se da se "podrazumeva" da njih dvoje "strogo odvajaju" privatno i poslovno.

Kako piše Tagesšpigel, list izuzetno informisan u političkim krugovima Berlina, ključno pitanje je ipak ostalo bez odgovora – ono o mogućem konfliktu interesa.

Naime, gradonačelnik grada-pokrajine Berlina je, prema pokrajinskom Ustavu, vlastan da imenuje i otpušta senatore. Senatori su u pokrajini isto što i ministri u vladi.

 

 

Zato je ljubavna veza dvoje viđenih berlinskih demohrišćana postala i politička tema.

Kritike opozicije

Dobro je što su konačno istupili javno, kaže Betina Jaraš, lokalna političarka Zelenih.

"Radujemo se kad se rodi ljubav, ali ova ljubav nije čisto privatna stvar. Ona pogađa rad Senata. Nije dovoljno priznati vezu“, rekla je Jaraš za Tagesšpigel.

Desničarska stranka Alternativa za Nemačku priprema predlog pravila o sukobu interesa u lokalnim vlastima, tvrdeći da se funkcija u vlasti i privatni život "zbog ljudske prirode ne mogu u dovoljnoj meri razdvojiti“.

I legenda nemačkih Liberala Volfgang Kubicki bio je kritičan, rekavši da bi stvar bila nezamisliva u svakoj velikoj nemačkoj firmi koja ima pravila o razdvajanju privatnog i poslovnog.

"Ovo je problem, jer će gospodin Vegner i gospođa Ginter-Vinš uvek morati da se opiru sumnji da nisu u stanju da razdvoje privatni život od političkog rada“, rekao je Kubicki za Rajniše post.

Demohrišćani to vide drukčije

U redovima berlinskih Demohrišćana pak hvale dosadašnji rad svog gradonačelnika i senatorke i kažu da su ubeđeni kako njih dvoje umeju da razdvoje posao i ljubav.

"Ljubav je spojila dvoje ljudi. To je krajnje privatna stvar, ali i politička zbog njihovih funkcija. Dobro je da su to razjasnili – srećan sam zbog njih. Kao snažan par oboje rade izuzetan posao za Berlin“, rekao je savezni poslanik CDU Jan-Marko Lučak.

Drukčije to vide u berlinskoj omladini Demohrišćana. "U jednoj firmi ovo ne bi išlo“, rekao je Harald Burkart, pokrajinski šef Mlade Unije. "Nažalost odnosi zavisnosti nisu retkost među berlinskim Demohrišćanima“, kritikuje on.

Da li veza traje od ranije?

Izvori lista Tagesšpigel tvrde da su Vegner i Ginter-Vinšova bili u vezi i pre aprila prošle godine, kad je formirana lokalna vlast. To nije samo trač-tema, već bi postavilo i pitanje da li je Vegner "izgurao“ svoju ljubav na mesto senatorke.

 

 

Tek pod velikim pritiskom, Vegner je prošle sedmice preko portparolke objavio da se u septembru rastao sa bivšom ženom, a onda je došlo opisano pismo advokata.

List podseća i da se oko petina parova u Nemačkoj upoznaje na poslu. U tom pogledu, ova veza nije toliko čudnovata.

Vegner i Demohrišćani su inače prošle godine dobili izbore u Berlinu i ušli u koaliciju sa Socijaldemokratama. To je prvi put posle više od dve decenije da grad ne vodi jedan socijaldemokrata.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike