Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji: Saradnja sa SAD nije opcija već imperativ za obe zemlje i svet

05.01.2024

14:07

0

Saradnja je "najispravniji izbor za Kinu i Sjedinjene Američke Države da bi se slagale", rekao je Vang

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji: Saradnja sa SAD nije opcija već imperativ za obe zemlje i svet
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Copyright Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da je najhitniji zadatak za kinesko-američke odnose uspostavljanje razumevanja i da saradnja između dve strane više nije opcija već imperativ za obe zemlje i svet.

- Saradnja je najispravniji izbor za Kinu i Sjedinjene Američke Države da bi se slagale - rekao je Vang u uvodnom govoru na događaju organizovanom povodom obeležavanja 45 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i SAD, preneo je Rojters.

- Može se reći da saradnja između Kine i SAD više nije opcija za dve zemlje, pa čak i za svet, već imperativ kojim se treba ozbiljno pozabaviti - rekao je Vang.

Kina se nada da će SAD, rekao je on, opuštenije razmišljati i poštovati izbore koje je doneo kineski narod, kao i put razvoja Kine, uključujući i odbranu njenog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Fiji Government via AP
 

- Spremni smo da se posvetimo izgradnji stabilnih, zdravih i održivih odnosa Kine i SAD na osnovu međusobnog poštovanja - istakao je on.

Kineski predsednik Si Đinping razmenio je čestitke sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom povodom 45-godišnjice diplomatskih odnosa dveju zemalja, saopštilo je prvog dana nove godine kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si je u poruci naveo da su obe zemlje prebrodile oluje i ostvarile opšti napredak, što je doprinelo blagostanju njihovih naroda i svetskom miru, stabilnosti i prosperitetu, navedeno je u saopštenju.

Doug Mills/The New York Times via AP, Pool
 

Si je uspostavljanje diplomatskih veza Kine i SAD nazvao velikim događajem u istoriji bilateralnih i međunarodnih odnosa.

Kina i SAD su imali period zahlađenja odnosa pre nego što su zvaničnici američke administracije posetili Peking i sastali se sa svojim kolegama kako bi obnovili komunikaciju i poverenje u mesecima koji su prethodili samitu Sija i Bajdena u San Francisku u novembru, koji je ocenjen kao prilika za smirivanje tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Si je saopštio da je samit ukazao na pravac razvijanja odnosa za obe države, u okviru vizije usmerene na budućnost, i poručio da je voljan da sa američkim predsednikom nastavi da radi u cilju promovisanja svetskog mira i razvoja, naveo je Rojters.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike