Ko je bio general Sulejmani: Likvidiran posebnim dronom, a svaka godišnjica smrti donosi nove ratne igre

04.01.2024

09:12

0

Autor: N.P.

Iranski general je preživeo nekoliko pokušaja atentata tokom 20 godina

Ko je bio general Sulejmani: Likvidiran posebnim dronom, a svaka godišnjica smrti donosi nove ratne igre
Iranski general Sulejmani je ubijen 2020. godine - Copyright AP Photo/Vahid Salemi

Iranski general Kasem Sulejmani je ubijen pre četiri godine, ali je svaka godišnjica do sada izazvala nove tenzije u regionu.

Tokom jučerašnje procesije do njegovog groba u gradu Kermanu, odjeknule su dve eksplozije u kojima je nastradalo više od 100, a ranjeno oko 170 ljudi.

Bombe su bile sakrivene u torbama, a daljinskim upravljačem su aktivirane u razmaku od 10 do 15 minuta.

Na Sulejmanijevoj sahrani 2020. godine došlo je do stampeda, kada je nastradalo 56 ljudi, a 200 povređeno.

Profimedia/ Stringer / Anadolu Agency
U dve eksplozije u Kermanu je ubijeno najmanje 100 ljudi

Sulejmani se smatrao najmoćnijom figurom u Iranu, nakon vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneja, a kao komandant elitnih jedinica Kuds bio je "arhitekta iranske politike u regionu".

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je naredio likvidaciju, opisao ga je kao "najtraženijeg teroristu u tom trenutku".

Iranski general je preživeo nekoliko pokušaja atentata tokom 20 godina, u organizaciji zapadnih, izraelskih ili arapskih službi.

Uspon na vlast

Sulejmani je postao komandant snaga Kuds 1998. godine, a u to vreme nije bio u žiži javnosti. Jačao je veze sa libanskim Hezbolahom i šiitskim militantnim grupama odanim sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

AP Photo/Vahid Salemi
Sulejmani je bio prilično moćna i popularna figura u Iranu, ali i u drugim zemljama

Tek poslednjih godina je uživao veću popularnost u društvu, pored ajatolaha i drugih šiitskih lidera u Iranu.

Pod njegovim vođstvom su jedinice Kuds proširile svoje sposobnosti i imale su značajan uticaj u obaveštajnom, finansijskom i političkom sektoru, čak i izvan granica Irana.

Sulejmani je rođen u siromašnoj porodici u provinciji Kerman, na jugoistoku zemlje. Već sa 13 godina je počeo da radi kako bi izdržavao porodicu, a u slobodno vreme je dizao tegove i prisustvovao propovedima ajatolaha Homeinija.

Tokom revolucije 1979. godine, počeo je da napreduje u iranskoj vojsci, a navodno je imao samo šest nedelja taktičke obuke pre nego što se prvi put našao u borbama u provinciji Zapadni Azerbejdžan.

Iz iransko-iračkog rata izašao je kao nacionalni heroj zbog misija koje je vodio.

Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File
Jedinicama Kuds je rukovodio od 1998. godine

Irak i Sirija

Sulejmanijev uticaj se proširio i na iračku politiku nakon ponovnog uspostavljanja iračke vlade 2005. godine.

U to vreme, organizacija Badr, šiitska politička partija i paravojna formacija opisivana kao "najstariji ogranak Irana u Iraku", postala je deo državnog aparata kada su ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo trgovine pali pod njenu kontrolu.

Nakon izbijanja rata u Siriji 2011, Sulejmani je naredio pojedinim iračkim militantima u Siriji da brane Asada.

Vladimir Gerdo, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Sirijski predsednik Bašar al Asad

Njegove jedinice u Iraku su se borile i protiv džihadista Islamske države.

Mohamed Marandi, šef katedre za američke studije na Univerzitetu u Teheranu, rekao je da ga je uloga u borbi protiv Islamske države načinila nacionalnim herojem i "mučenikom" među iranskim narodom i širom Bliskog istoka.

- Da nije bilo ljudi poput njega, ovim područjem bi svuda bile crne zastave - rekao je Marandi misleći na obeležja džihadista.

"Ubijan" više puta

Više puta su se u javnosti pojavljivale tvrdnje da je preminuo, uklučujući i 2006. kada se srušila letelica sa brojnim vojnim zvaničnicima.

Glasine su kružile i u novembru 2015. kada se mislilo da je stradao u okolini sirijskog Alepa.

Likvidacija nečujnim dronom

Ipak, smrt nije izbegao u januaru 2020.

Ubijen je laserski navođenim raketama "Helfajer" koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona "MQ-9 riper".

U američkim vojim krugovima ovaj dron se često naziva i "savršena mašina za ubijanje".
Kada je moćni general sleteo na aerodrom u Bagdadu letom iz Sirije dočekao ga je Abu Mahdi al Muhandis, zamenik zapovednika paravojnih jedinica koje uz iransku podršku deluju u Iraku.

Sulejmani i al Muhandis ukrcali su se u "tojotu SUV" sa svojim pomoćnicima, a u drugom automobilu iste marke bili su njihovi telohranitelji. Nekoliko trenutaka kasnije, dok su automobili prilazili izlaznom putu sa aerodroma, mali konvoj pogođen je sa oko četiri rakete.

Automobili su odmah potpuno uništeni.

Rakete su ispaljene iz drona "MQ-9 riper" koji je poslat iz američke vojne baze u Kataru. Dron nosi četiri laserski navođene rakete "Helfajer", koje mogu da unište i tenk. Dron vredan 64 miliona dolara leti brzinom od 370 km/h, a stručnjaci kažu da je gotovo nečujan i da njegove žrtve nemaju skoro nikakvo upozorenje pre napada.

Profimedia
Američki dron "MQ-9 riper"

Dronom za precizne udare, koji može slati i snimke napada bilo gde u svet, upravlja dvočlana posada udaljena stotinama kilometara daleko. Napad je navodno izveden raketama "Helfajer R9X Nindža". Te rakete dizajnirane su posebno da bi se smanjile kolateralne žrtve i umesto da eksplodiraju, taman pre udara iz glave rakete izvlači se šest oštrica koje se vrte te potpuno samelju svoju metu.

Osim ofanzivnih karakteristika, koristi se i za osmatranje i špijuniranje, kao i u spasilačkim misijama. Raspon krila mu je 20,1 metar, dužina 11 metara, visina 3,8 metara, težina 2,223 kg.

Napad je izveden bez konsultacija sa Kongresom, a Amerikanci za svoj plan nisu rekli ni svojim zapadnim saveznicima. Tadašnji američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je da je napad izveden na osnovu procene obaveštajnih službi sa namerom da se spasu američki životi u regionu usred izveštaja da Sulejmani aktivno planira mnoge napade. Baš zbog tih izveštaja

Donald Tramp odlučio je odmah da naredi napad bez konsultacija sa saveznicima.
Iran je više puta pretio osvetom i da bi Tramp i Pompeo trebalo da plate za ubistvo generala.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike