Zašto se zapalio avion na aerodromu u Japanu? Stručnjaci imaju samo jednu teoriju

03.01.2024

10:07

0

Formirana je specijalna jedinica na aerodromu koja sprovodi istragu ove nesreće

Zašto se zapalio avion na aerodromu u Japanu? Stručnjaci imaju samo jednu teoriju
Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

Japanska policija trenutno istražuje sudar između aviona Japan Airlines (JAL) i manjeg aviona japanske Obalske straže na aerodromu u Tokiju, s fokusom na mogući profesionalni nemar kao uzrok nesreće, javljaju japanski mediji.

Prema zvaničnim informacijama, svih 379 putnika su nekako uspeli da se evakuišu iz putničkog aviona Erbas A350 kompanije Japan Airlines, koji se zapalio nakon sudara sa turboelisnim avionom De Havilland Dash-8 japanske Obalske straže odmah nakon sletanja na tokijski aerodrom, prenosi Rojters.

Pet od ukupno šest članova posade aviona Obalske straže izgubilo je život u ovoj nesreći.

Stručnjaci za vazduhoplovstvo napominju da su sudari na aerodromskim pistama postali retki zahvaljujući savremenoj tehnologiji i složenim procedurama, ali japanske vlasti i dalje nisu uspele da jasno identifikuju uzrok ovog incidenta.

Portparol policije je izjavio da je formirana specijalna jedinica na aerodromu koja sprovodi istragu o ovoj tragičnoj nesreći, ispitujući osobe koje su bile deo dežurnog osoblja tokom sudara. Međutim, odbio je da komentariše da li je došlo do profesionalnih propusta ili nemara.

Hirojuki Kobajaši, bivši pilot Japan Airlines-a i analitičar vazduhoplovstva, izrazio je mišljenje da postoji mogućnost ljudske greške. Pojasnio je da je generalno dozvoljeno samo jednom avionu da bude na pisti, ali da je sletanje putničkog aviona bilo odobreno, iako se avion japanske Obalske straže takođe nalazio na pisti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike