Predsednik Argentine izazvao bes novim predlogom zakona: Za učesnike protesta šest godina zatvora

29.12.2023

11:59

0

Inicijativa je usledila nakon masovnih protesta u Buenos Ajresu, što ukazuje na široko nezadovoljstvo politikom nove vlade

Predsednik Argentine izazvao bes novim predlogom zakona: Za učesnike protesta šest godina zatvora
Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko

Predsednik Argentine Havijer Milej izneo je predlog zakona prema kom bi, ukoliko on bude usvojen, učesnici protesta mogli da budu kažnjeni sa po šest godina zatvora.

Prema njegovom predlogu, svako "namerno i privremeno okupljanje tri ili više osoba" predstavljalo bi demostracije zbog kojih bi akteri mogli da završe u zatvoru na šest godina ukoliko bi ometali slobodno kretanje i javne usluge.

Inicijativa je usledila nakon masovnih protesta u Buenos Ajresu, što ukazuje na široko nezadovoljstvo politikom nove argentinske vlade.

Jedna od najkontroverznijih tačaka zakona jeste obaveza obaveštavanja vlasti o svim javnim demonstracijama unapred. Ova odredba dodatno ograničava pravo na slobodu okupljanja, a Ministarstvu bezbednosti daje ovlašćenje da se suprotstavi protestima ili predloži promene.

Takođe, zahteva da organizatori demonstracija otkriju identitet odgovornih za pozive na protest, što može dovesti do ozbiljnih krivičnih sankcija.

U sredu je predstavljen i zakon kojim se proglašava "vanredno stanje" u zemlji. Ombnibus, kako se naziva zakon, obuhvata širok spektar oblasti, uključujući ekonomiju, finansije, socijalno osiguranje, fiskalna pitanja, zdravstvo i izborne procese. Pored toga, on uključuje i pooštravanje sankcija za učesnike protesta, što dodatno podiže tenzije u vezi sa ovim predlogom zakona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike