Ubica iz Praga u oproštajnom pismu priznao raniji zločin: Ubio oca i njegovu bebu od dva meseca

27.12.2023

17:51

0

Još se nagađa šta je bio motiv studenta istorije koji je počinio nezapamćeni masakr u Češkoj

Ubica iz Praga u oproštajnom pismu priznao raniji zločin: Ubio oca i njegovu bebu od dva meseca
David Kozak izvršio je masovno ubistvo na fakultetu u Pragu - Copyright Twitter/Telegram/Mash

David Kozak (24), student Filozofskog fakulteta u Pragu koji je 21. decembra iz puške ubio 14 studenata i predavača zatim i sebe, a ranio 25, priznao je u oproštajnom pismu da je ubio mladog oca i njegovu dvomesečnu bebu nedelju dana ranije kada su se šetali šumom na periferiji češke prestonice.

- U selu Hostounju je prilikom uviđaja nađeno oproštajno pismo u kome ubica priznaje ubistvo u šumi u četvrti Klanovice. Šta je sve tačno u pismu ne možemo još da saopštimo jer je u toku istraga, proveravamo niz događaja i saslušavamo ljude - kazao je portparol policije Jan Danjek.

Da je Kozak kriv i za ubistvo 32-godišnjeg Čeha i njegove bebe u Klanovicama prethodno su potvrdila balistička veštačenja pušaka iz kojih pucao je na fakultetu i pištolja koje je policija našla.

Profimedia
David Kozak je ubio 14 ljudi na fakultetu, svog oca i još dve osobe

Na bogosluženju za žrtve ovog masovnog ubistva 23. decembra u Katedrali sv. Vida na Hradčanima na oltar je položeno 18 ruža, 14 za studente i predavače Filozofskog fakulteta, jedna za Kozakovog oca, koga je takođe ubio pre nego što se naoružan zaputio u Prag, dve za žrtve iz Klanovica i jedna za samog ubicu kao molitva za zabludeli um i simbol da će dobro pobediti zlo.

Još se nagađa šta je bio motiv dobrog studenta istorije, neupadljivog tihog momka da iz puške AR-15 ubije na licu mesta 13 studenata i predavača, dok je 14. žrtva kasnije preminula u bolnici.

Profimedia/ Stringer / Anadolu Agency
 

Dozvolu za nošenje oružja dobio je u maju, za nju u Češkoj nisu potrebni psihološki testovi već samo potvrda lekara opšte prakse, a legalno je nabavio čitav arsenal, tri puške, od toga jednu sačmaricu, pištolje i mnoštvo municije. Ne zna se odakle mu toliki novac, pošto samo puška iz koje je ubijao na fakultetu košta prema tvrdnjama eksperata najmanje 6.000 evra.

Češka policija proverava i samu intervenciju i potragu policije za Kozakom pošto je dobila SMS od njegove drugarice da je krenuo u Prag da oduzme sebi život. Kada je policija stigla u njegovu kuću u selu Hostounju, našla je ubijenog ca i eksplozivnu spravu domaće izrade koja je trebala da digne kuću u vazduh.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike