Pravoslavni Palestinci za 24sedam: Ne zaboravljamo na Božić i Novu godinu - imamo samo jednu želju!

31.12.2023

09:12

0

Autor: E.H.

Vernici širom okupirane Zapadne obale najradnosniji hrišćanski praznik proslaviće u krugu porodice, dok proslave povodom ulaska u 2024. godinu praktično neće biti

Pravoslavni Palestinci za 24sedam: Ne zaboravljamo na Božić i Novu godinu - imamo samo jednu želju!
Copyright 24sedam/E.H.

Obično pun turista, Trg svetih jasli ispred Crkve Hristovog rođenja u biblijskom gradu Vitlejemu, u kojem se po hrišćanskom verovanju rodio Isus, od početka sukoba u Gazi je sablasno pust. 

Božićne i novogodišnje proslave su ove godine otkazane širom Svete zemlje, jer se oplakuje pogibija više od 20.000 Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze. Vernici širom okupirane Zapadne obale najradnosniji praznik proslaviće u krugu porodice, dok proslave povodom ulaska u 2024. godinu praktično neće biti.

Crkva Hristovog rođenja jedan od simbola hrišćanstva

Grad Vitlejem, udaljen oko 17 kilometara južno od Jerusalima na okupiranoj Zapadnoj obali, jedan je od najvažnijih centara hrišćanstva. Crkvu Hristovog rođenja, koju danas deli nekoliko verskih grupa, sagradio je car Justinijan pre 1.500 godina iznad pećine u kojoj je, kako se veruje, rođen Hristos.

- Ovo je jedna od najtežih godina za nas na Zapadnoj obali u proteklih nekoliko decenija. Živimo u konstantnom strahu od izraelske invazije, proslave nam nisu prioritet, ali neke stvari se moraju obeležiti - započinje razgovor za 24sedam jedan od stanovnika Vitlejema koji je želeo da ostane anoniman zbog svoje bezbednosti, a zatim dodaje:

- U gradu vlada strah od eskalacije sukoba, čak i ovo što vam pričam može celu moju porodicu da dovede u opasnost. IDF ne dozvoljava slobodu govora, hapsili su ljude zbog objava na Instagramu, Tviteru, Fejsbuku... Moram vam reći, mislima smo uz Palestince iz Gaze, a i božićnu molitvu ćemo posvetiti njima. Planiramo da se okupimo ispred Crkve Hristovog rođenja, a zatim da liturgiju održimo u samom svetilištu. Nadam se da problema neće biti. Ko će od verskih vođa i političara doći, zasada ne znamo.

Karnevalska atmotsfera vladala 2023.

Ne tako davno, 6. i 7. januara 2023. godine, u gradu je vladala prava euforija. Skauti sa čitave Zapadne obale su marširali kroz grad, svirajući gajde i udarajući u bubnjeve.

Grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima i sirijski, koptski i etiopski najviši pravoslavni predstavnici u Svetoj zemlji došli su jedan za drugim na trg, gde su ih dočekali crkveni velikodostojnici iz Vitlejema i okolnih gradova Beit Đala i Beit Sahur, palestinski ministar turizma Rula, tadašnja gradonačelnica Vitlejema Vera Babun, između ostalih zvaničnika.

Konvoj vozila u kojem je bio patrijarh Jerusalima Teofil III krenuo je iz Jerusalima i stao u manastiru Sveti Ilija, pre nego što je ušao u Vitlejem kroz veliku metalnu kapiju na visokom betonskom zidu koji odvaja Jerusalim od Zapadne obale. Osvrćući se na svečanu atmosferu, portparol patrijarhata Isa Muslen rekao je da je uprkos opsadi Vitlejem preplavljen radošću.

AP Photo/ Nasser Nasser
Patrijarh jerusalimski Teofil III

Liturgiji u crkvi su prisustvovali palestinski predsednik Mahmud Abas i izaslanik jordanskog kralja Abdulaha. Međutim, predstojeći Božić obeležiće se znatno skromnije.

Ni u Ramali, gradu od blizu 30.000 stanovnika, ne vlada optimizam. Božje brdo, kako glasi prevod imena grada, jedan je od centara za sve Palestince na Zapadnoj obali. Pravoslavci su imali običaj da za vreme praznika posete Vitlejem i Jerusalim, a sada, u ovakvoj situaciji, imaju skromnije planove.

- Najbitnije je da nam je porodica dobro, Novu godinu i Božić većina nas će provesti u porodičnom domu uz svoje najbliže i komšije. Sa muslimanima imamo bratski odnos, mi smo svi Palestinci i zajedno obeležavamo Božić, Uskrs, Bajram... Uostalom, da se ne držimo zajedno, ko zna šta bi ostalo od naše zemlje koja je na klimavim nogama proteklih nekoliko meseci. Molimo se Bogu da u najskorije vreme predstojeće praznike proslavimo u našoj nezavisnoj državi - Palestini - rekao je za 24sedam stanovnik pomenutog grada, Ihab Nadaf.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike