Talibani zauzeli 6. grad zaredom: Lokalci se predali, militante ne može ništa da zaustavi (VIDEO)

09.08.2021

14:19

0

Militanti su uspeli da osiguraju teritoriju nakon povlačenja američkih trupa

Talibani zauzeli 6. grad zaredom: Lokalci se predali, militante ne može ništa da zaustavi  (VIDEO)
Copyright Pristalice talibana, AP/Tariq Achkzai, File

Talibani su zauzeli šesti grad, još jednu provincijsku prestonicu u Avganistanu, u samo nekoliko dana. Militanti su uspeli da osiguraju teritoriju nakon povlačenja američkih trupa.

Njihovo napredovanje potvrdio je zamenik guvernera provincije Samangan, gde se nalazi grad Aibak.

– Talibani su zauzeli grad Aibak i preuzeli potpunu kontrolu nad njim – rekao je Sefatula Samangani.

Kako se navodi, lokalni bivši poslanik Asif Azimi se predao sa svojih 150 boraca i zamolio avganistanske snage da se povuku kako bi se izbegao dalji konflikt.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid naveo je da je centar grada u potpunosti pod njihovom kontrolom, dok su sedišta guvernera, šefa policije, obaveštajne službe i drugih srodnih službi ispražnjena.

Podsetimo, u poslednjih nekoliko dana talibani su žestoko napredovali i osvojili su Sar-e Pul, prestonicu istoimene provincije, inače 5 najveći grad u regionu. Sve veće vladine zgrade su zauzete iako ima navoda da avganistanske snage i dalje drže kontrolu nad aerodromom u Kunduzu, gradu koji je takođe okupiran.

Kao što smo već pisali, talibani su dobili ogromni vetar u leđa nakon što su strane trupe, predvođene SAD, najavile povlačenje iz Avganistana, posle 20 godina rata.

Krvava ofanziva

Prethodno je javljeno da su talibanski borci ubili menadžera radio-stanice u Kabulu i kidnapovali novinara u južnoj provinciji Helmand.

Napadači su ubili Tofana Omara, menadžera “Paktija Gagradija”, saopštili su aktivisti za ljudska prava koji podržavaju nezavisne medije u Avganistanu, dodavši da se radi o ciljanom ubistvu.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak kako su talibani upali u rezidenciju Abdula Rašida Dostuma, jednog od najbogatijih, ali i najkontroverznijih političara u zemlji.

Tokom vikenda grad Kunduz je pao u ruke militanata.

Kunduz je velika strateška nagrada za talibane jer je na putu ka severnim provincijama bogatim mineralima i Centralnoj Aziji. Osim toga, od grada sa oko 270.000 stanovnika putevi vode i ka Kabulu, a tim koridorima se trguje i opijumom i heroinom, sve do Evrope. Kako prenosi BBC, zauzimanje Kunduza znači da je zauzeto jedno od glavnih mesta za narko-trgovinu u regionu.

Pročitajte još

– Kunduz je pao. Talibani su preuzeli kontrolu nad svim ključnim zgradama u gradu – javio je dopisnik AFP-a. Očevici javljaju da brojni objekti i radnje gore, a talibanska zastava podignuta je u centru grada.

AP/Abdullah Sahil

Smešten 300 kilometara severno od Kabula i 50 kilometara južno od granice s Tadžikistanom. Treći je glavni grad koji su talibani zauzeli od maja kada je počela završna faza povlačenja američkih i međunarodnih snaga iz Avganistana koja zvanično treba da se završi 11. septembra, na godišnjicu terorističkog napada na SAD 2001. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike