Policajca kamenovali jer je spasio devojčice od gnusnog rituala

17.12.2023

15:27

0

Autor: N.P.

Devojčice se oporavljaju u lokalnoj bolnici

Policajca kamenovali jer je spasio devojčice od gnusnog rituala
Alati kojima se sprovodi genitalno sakaćenje žena - Copyright Profimedia

Napori da se u Keniji okonča žensko obrezivanje naišli su na otpor kada je besna rulja ubila policajca.

Policija u okrugu Elgejo Marakvet je spasila grupu devojčica nad kojima je sprovedena ilegalna genitalna mutilacija, odnosno, obrezivanje, kada je grupa mladića upala u stanicu i kamenovala policajca Mušote Bomu do smrti.

U policijsku stanicu su upali u nameri da se dokopaju devojaka, a onda su savladali policajca koga su kamenovali, a potom su zapalili njegovo telo.

Devojčice se oporavljaju u lokalnoj bolnici.

Genitalna mutilacija žena je nezakonita u Keniji, ali se i dalje praktikuje u nekim mestima, pogotovo tokom školskih raspusta. Obavljaju ih žene koristeći se surovim metodama i alatima.

- Šokantno je i razočaravajuće da u 21. veku možemo da ubijemo policajca koji spasava devojčice od nehumanog akta - rekao je Toni Mvebija, osnivač i izvršni direktor neprofitne organizacije "Men End FGM Foundation" koja ima za cilj da među muškarcima i dečacima raširi ideju da se obrezivanje i dečji brakovi moraju okončati.

- Da li su ovi muškarci koji su ubili policajca znali zašto brane ovu nazadnu kulturu? Da li imaju predstavu kakvu štetu može da načini ova procedura? - upitao je.

Pod genitalnim sakaćenjem žena se podrazumeva delimično ili potpuno uklanjanje eksternih ženskih genitalija.

Postoje tri vrste obrezivanja: potpuno ili delimično uklanjanje klitorisa, potpuno ili delimično uklanjanje klitorisa i malih stidnih usana i poslednje, sužavanje vaginalnog otvora. Sečenje se izvodi bilo kojim oštrim predmetom - staklom, nožem, makazama ili britvicom. Krajevi usana se tad zašiju jedno za drugo, te kroz minijaturnu rupicu žene uriniraju, a posle i krvare tokom menstruacije. Zbog svega toga, devojčice i žene često pate od bolova i infekcija.

Obrezivanje se inače izvodi na mlađim devojčicama, jer se smatra da će se na taj način sprečiti promiskuitet i održati čast porodice.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike