Zašto je Bajden "dozvolio" završetak izgradnje "Severnog toka 2" ?

10.08.2021

14:40

0

Autor: Nikola A.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda

Zašto je Bajden "dozvolio" završetak izgradnje "Severnog toka 2" ?
Copyright profimedia

Odluka američkog predsednika da ne ometa završetak izgradnje „Severnog toka 2“ i da postigne sporazum sa Nemačkom je bio gest dobre volje za Rusiju, izjavio je analitičar „Nešnal interesta“ Vuk Vuksanović.

Prema njegovim rečima, iako je takav korak Vašingtona izazvao očekivanu negativnu reakciju zemalja Istočne Evrope, on je bio neophodan ne samo zbog mogućeg zbližavanja sa Moskvom u budućnosti, već i zbog obuzdavanja Pekinga.

Pročitajte još:

Autor članka je podsetio da Kina smatra da joj je ključni suparnik Amerika i celokupan Zapad i da SAD neće postati garant bezbednosti u Evropi dok se ambicije Kine ne obuzdaju. Takođe, dijalog Moskve i Zapada se neće brzo dogoditi zbog mnogih poteškoća, a Evropljani će to pratiti sa velikom opreznošću, smatra analitičar.

– Saglasnost na završetak izgradnje ‘Severnog toka 2’ je bio korak koji je omogućio da se ne sruše svi mostovi saradnje sa Rusijom. Gest dobre volje na temu ‘Severnog toka 2’ je samo jedan mali element slagalice. Istočna Evropa će biti nezadovoljna, ali na to ne može da se utiče – zaključio je novinar.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije, prenosi Sputnjik.

Pročitajte još:

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike