Sestra Kim Džong Una opomenula Južnu Koreju i SAD: Suočiće se sa ozbiljnijom bezbednosnom pretnjom

10.08.2021

14:52

0

Razbesnela se zbog zajedničkih vojnih vežbi koje počinju ove nedelje

Sestra Kim Džong Una opomenula Južnu Koreju i SAD: Suočiće se sa ozbiljnijom bezbednosnom pretnjom
Copyright Kim Jo Džong; Jorge Silva/Pool Photo via AP, File

Severnokorejska zvaničnica Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, poručila je da će se Južna Koreja i SAD suočiti sa još većim bezbednosnim pretnjama zbog nastavka godišnjih zajedničkih vojnih vežbi koje počinju ove nedelje.

– SAD i Južna Koreja suočiće se sa ozbiljnijom bezbednosnom pretnjom, pošto zanemaruju naša ponovljena upozorenja da napreduju ka opasnim ratnim vežbama – poručila je Kim Jo Džong, prenosi Rojters, pozivajući se na severnokorejsku agenciju KCNA.

Pročitajte još

Ona je naglasila da je vežba nepoželjna, samouništavajuća akcija koja ugrožava severnokorejski narod i podiže tenzije na korejskom poluostrvu.

Optužila je Južnu Koreju za izdajničko ponašanje, jer je započela sa vežbama ubrzo nakon što je telefonska linija između Pjongjanga i Seula ponovo uspostavljena u pokušaju da se ublaže tenzije.

Kim je najavila i da će Severna Koreja pojačati aktivnosti na apsolutnom odvraćanju, uključujući i one na snažnim preventivnim sposobnostima napada, kako bi se suprotstavila sve većoj američkoj vojnoj pretnji.

Profimedia

– Realnost je pokazala da samo praktično odvraćanje, a ne reči, mogu garantovati mir i bezbednost Korejskog poluostrva i da je za nas imperativ da izgradimo silu za snažno suzbijanje spoljnih pretnji – rekla je sestra Kim Džong Una.

Južna Koreja i SAD, koje u toj zemlji imaju oko 28.500 vojnika, započele su danas preliminarnu vežbu koja je uvod u veću, zakazanu za sledeću nedelju, uprkos upozorenjima Severne Koreje da će one negativno uticati na napredak u poboljšanju međukorejskih odnosa.

Pročitajte još

Zajedničke vežbe su smanjene poslednjih godina kako bi se olakšali pregovori, čiji je cilj zaustavljanje nuklearnog programa Pjongjanga u zamenu za ublažavanje američkih sankcija, ali su oni propali 2019. godine, i dok i Severna Koreja i SAD poručuju da su otvorene za diplomatiju, obe takođe kažu da je na drugoj strani da preduzme mere.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike