Sledeći pada Kabul? Talibani zauzeli 8 gradova za 4 dana, Amerika ostavila Avganistance na cedilu

11.08.2021

09:26 >> 09:30

0

Militanti su posle velikih borbi osvojili Faru i Pul-e Kumri

Sledeći pada Kabul? Talibani zauzeli 8 gradova za 4 dana, Amerika ostavila Avganistance na cedilu
Copyright AP/Mohammad Asif Khan

Talibani su zauzeli još dve provincijske prestonice u Avganistanu, što znači da sada kontrolišu 8 većih gradova, koje su okupirali za samo 4 dana.

Militanti su posle velikih borbi osvojili Faru, grad na jugozapadu zemlje i prestonicu istoimene provincije, kao i Pul-e Kumri, prestonicu Baglana koji se nalazi na svega 200 kilometara od Kabula.

Pročitajte još

– Talibani su u gradu, podigli su svoju zastavu na glavnom gradskom trgu i na zgradi u kojoj se nalazi sedište guvernera – rekao je poslanik iz Baglana Mamur Ahmadzai.

U ofanzivi koja se pojačala poslednjih nedelja, talibani su zauzeli 8 gradova za 4 dana, a prethodno su osvojili Zarandž, Šebergan, Sar-e Pol, Aibak, Kunduz i Talokan.

U međuvremenu, pojavili su se navodi da su se stotine avganistanskih vojnika predale talibanima i tako im dale kontrolu nad aerodromom u Kunduzu.

Uprkos svemu, američki predsednik Džo Bajden rekao je da ne žali što se strane trupe povlače iz Avganistana. Pozvao je lokalne zvaničnike da odbrane svoju zemlju, dodavši da su opremljeni da to učine.

AP/Mohammad Asif Khan

– Potrošili smo više od bilion dolara tokom 20 godina. Trenirali smo avganistanske snage i opremili ih modernom opremom. Avganistanski lideri moraju da se ujedine – poručio je.

Talibani su okružili Helmand i Kandahar, a kako su istakli, na ivici su da uđu u grad Fejzabad.

AP/Mohammad Asif Khan

Najveći problem je što se sve više približavaju Kabulu, gde se nalazi sedište avganistanske vlade. Tokom prošle nedelje, postavili su nekoliko auto-bombi i izveli nekoliko atentata.

Vašington post preneo je izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, da bi, na osnovu vojnih procena, prestonica Kabul mogla da padne u ruke talibana za 90 dana.

AP/Mohammad Asif Khan

To je u suprotnosti sa prognozama iz juna kada je sugerisano da bi Kabul mogao da padne 6 do 12 meseci nakon odlaska američkih trupa. Povlačenje trupa bi zvanično trebalo da bude završeno 11. septembra, na godišnjicu terorističkog napada na SAD 2001. godine.

– Sada sve ide u pogrešnom smeru – rekao je izvor upoznat sa vojnim obaveštajnim službama.

Pročitajte još

Samo u prošlom mesecu u borbama talibana i vladinih snaga poginulo je više od 1.000 civila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike