U Parizu će biti zasađeno 478 stabala ove zime: Cilj je da se smanji zagađenje i globalno zagrevanje

07.12.2023

00:30

0

Temperature u toj šumi biće za četiri stepena niže u odnosu na okolni prostor

U Parizu će biti zasađeno 478 stabala ove zime: Cilj je da se smanji zagađenje i globalno zagrevanje
Ilustracija - Copyright Pixabay

U Parizu će ove zime biti zasađena mnogobrojna stabla na prometnom kružnom toku Trg Katalonije, u sklopu plana gradonačelnice An Idalgo za pretvaranje francuske prestonice u grad-vrt radi smanjenja zagađenja i globalnog zagrevanja.

U Parizu će ove zime biti posađeno 478 stabala na Trgu Katalonije kao deo projekta gradonačelnice Idalgo da smanji buku, zagađenje i globalno zagrevanje, preneo je Rojters.

Temperature u toj šumi biće za četiri stepena niže u odnosu na okolni prostor, rekla je Idalgo. Cilj je da ta urbana šuma bude oformljena do juna sledeće godine, a u planu je i pošumljavanje drugih mesta u Parizu, uključujući ispred Gradske kuće.

Kružni tok Trg Katalonije dizajnirao je španski arhitekta Rikardo Bofil 1980-ih godina i decenijama je bio prometna saobraćajnica za automobile. Poslednjih godina je transformisan u raskrsnicu prilagođenu biciklistima.

Gradska većnica Pariza saopštila je da je već zasađeno 25.000 stabala prošle zime. Sadnja više drveća je ključni deo drugog mandata gradonačelnice Idalgo, nakon što je u prvom šestogodišnjem mandatu izgradila kilometre biciklističkih staza.

Gradska većnica Pariza ima za cilj da posadi još 170.000 stabala između 2020. i 2026. godine, a već više od 63.000 stabala zasađeno je od novembra 2020. godine.

Levičarsko-zelena koalicija u Parizu takođe je smanjila prostor za automobile u gradu, povećala je naknadu za parkiranje i postepeno zabranjuje automobilima na dizel da ulaze u centar grada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike