Komesarka EU: Evropi preti ogroman rizik od terorističkih napada tokom praznika

05.12.2023

16:18

0

Evropska komisija će obezbediti dodatnih 30 miliona evra za jačanje bezbednosti u ranjivim oblastima, posebno u verskim objektima

Komesarka EU: Evropi preti ogroman rizik od terorističkih napada tokom praznika
Copyright AP Photo/Christophe Ena

Evropa se suočava sa "ogromnim rizikom od terorističkih napada" tokom predstojećih božićnih praznika, kao posledicom rata između Izraela i Hamasa, upozorila je danas komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson. 

- Uz rat između Izraela i Hamasa, i polarizaciju koju on izaziva u našem društvu, i uz predstojeću sezonu praznika, postoji ogroman rizik od terorističkih napada u Evropskoj uniji - rekla je Johanson novinarima u Briselu, gde su se okupili ministri unutrašnjih poslova EU. 

Johanson je rekla da će Evropska komisija obezbediti dodatnih 30 miliona evra za jačanje bezbednosti u ranjivim oblastima, posebno u verskim objektima.

Ona je upozorila na rizik od terorističkih napada u vreme kada se istražuje napad u blizini Ajfelove kule u Parizu, u kojem je jedan turista ubijen, a dve osobe ranjene. 

- Nedavno smo videli u Parizu, nažalost, videli smo to i ranije - navela je Johanson. 
Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer rekla je da napad u Parizu pokazuje "koliko je akutna i ozbiljna pretnja koju trenutno predstavlja islamistički terorizam u EU" i uputila saučešće Francuskoj.

- Rat u Gazi i teror Hamasa pogoršavaju ovu situaciju - navela je Fezer. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike