Italija obavestila Kinu da napušta inicijativu Pojas i put, a evo šta se krije iza te odluke

06.12.2023

16:02

0

Italija naredne godine preuzima predsedavanje G7, što će državi omogućiti da nastavi ključne bilateralne odnose s Pekingom

Italija obavestila Kinu da napušta inicijativu Pojas i put, a evo šta se krije iza te odluke
Đorđa Meloni - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Italija je zvanično obavestila Kinu da napušta inicijativu Pojas i put (BRI), prenosi Rojters uz ocenu da su time okončane spekulacije o učešću Rima u projektu.

Premijerka Italije Đorđa Meloni odlučila je da se povuče iz ugovora potpisanog 2019. godine, koji je napravljen po uzoru na Put svile, rekavši da ugovor nije doneo značajne dobitke Italiji.

Italija je 2019. postala jedina veća zapadna nacija koja se pridružila programu, uveravajući tada Vašington da to neće omogućiti Kini da preuzme kontrolu nad osetljivim tehologijama i vitalnim strukturama Zapada.

Sporazum je ističe u martu naredne godine i automatski bi se obnovio, osim ako Rim ne predstavi povlačenje pismenim putem najmanje tri meseca pre isteka, što su zvaničnici u Pekingu potvrdili, dodavši da su primili zvanično saopštenje Italije.

"Imamo nameru da održimo odlične odnose sa Kinom, iako više nismo deo inicijative. Druge zemlje G7 imaju bliže odnose sa Kinom, uprkos tome što nikada nisu bile deo projekta", izjavio je državni zvaničnik.

Italija naredne godine preuzima predsedavanje G7, što će državi omogućiti da nastavi ključne bilateralne odnose s Pekingom.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike