Panika u Italiji: Kosi toranj u Bolonji preti da se sruši, primećeno da se pomerio, hitno zatvoren

02.12.2023

14:05

0

Gradsko veće je saopštilo da je situacija „veoma kritična"

Panika u Italiji: Kosi toranj u Bolonji preti da se sruši, primećeno da se pomerio, hitno zatvoren
Copyright Profimedia

Srednjovekovna kula u italijanskom gradu Bolonji, koja se naginje kao i njen čuveni pandan u Pizi, zatvorena je zbog straha da bi mogla da se sruši.

Vlasti su počele da grade barijeru od 5 metara oko tornja Garisenda iz 12. veka kako bi zadržale krhotine u slučaju da ona padne.

Kula visoka 47 metara naginje se pod uglom od četiri stepena, a pažljivo praćenje je otkrilo pomeranja u pravcu nagiba.

Gradsko veće je saopštilo da je situacija „veoma kritična".

Kula Garisenda je jedna od dve kule koje dominiraju horizontom Bolonje. Druga kula, Asineli, otprilike je dvostruko viša i takođe se naginje, iako ne tako dramatično, i obično je otvorena za penjanje turista.

Zgrade su izgrađene između 1109. i 1119. godine, iako je visina Garisende smanjena u 14. veku jer je već počela da se naginje. Kula se pominje u Danteovoj pesmi Božanstvena komedija, koja je završena 1321. godine.

Profimedia
 

Lokacija je prvi put zatvorena u oktobru nakon što su senzori otkrili promene u nagibu Garisende, a inspekcije su otkrile pogoršanje materijala koji čine njegovu bazu.

Savet je pokrenuo plan civilne zaštite za očuvanje kule i rekao da radovi koji su sada započeti „predstavljaju prvu fazu obezbeđivanja tornja“.

U njemu se navodi da će barijera, osim što će zadržati krhotine, štititi okolne zgrade i ljude u slučaju urušavanja. Oko tornja će biti postavljene i metalne mreže.

Izgradnja barijere biće završena početkom naredne godine, dok se očekuje da će kula i trg ispod nje ostati zatvoreni još nekoliko godina tokom restauracije.

Grad procenjuje da će sama barijera koštati 4,3 miliona evra i pokrenuo je finansijsku inicijativu za plaćanje restauracije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike