Prijavile se za posao, pa 24 sata dnevno trpele zlostavljanje: Ove devojke su žrtve ropstva u 21. veku

02.12.2023

22:32

0

Civilna Garda iznenađena je ogromnim udelom žrtava iz Paragvaja u Španiju jer ta južnoamerička zemlja ima samo 6,1 miliona stanovnika

Prijavile se za posao, pa 24 sata dnevno trpele zlostavljanje: Ove devojke su žrtve ropstva u 21. veku
Ilustracija - Copyright Profimedia

Žene latinoameričkog porekla, posebno iz Paragvaja i Kolumbije, regrutovane su na društvenim mrežama ponudama za posao u Evropi, a zatim su prisiljene da se prostituišu u stanovima 24 sata na dan što je ropstvo 21. veka, izvestila je španska policija u subotu na Međunarodni dan ukidanja ropstva.

Međunarodni dan ukidanja ropstva obeležava se 2. decembra kao podsetnik na 1949. godinu kada je Opšta skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o suzbijanju trgovine i iskorišćavanja ljudi.

- Alarmantan je porast seksualnog iskorišćavanja žena ne samo u Španjskoj već i u ostatku Evropske unije, gde se trguje ljudima i radi eksploatacije u raznim poslovima - rekla je policijska poručnica Elena Kolas, iz Odeljenja za trgovinu ljudima španske Civilne garde, za novinsku agenciju EFE.

Španska policija je ove godine povećala broj akcija za 42 posto u odnosu na 2022. godinu.

Od ukupnog broja žrtava, 82 posto su žene. Od tog broj njih 37 posto, ili četiri od deset, poreklom je iz Paragvaja, a slede žene iz Kolumbije i Španije s po 18 posto, te Perua, Malija i Venecuele.

Profimedia
 

Civilna Garda iznenađena je tolikim udelom žrtava iz Paragvaja u Španiju jer ta južnoamerička zemlja ima samo 6,1 miliona stanovnika.

Poručnica Kolas kaže da dobro sarađuje s konzulatom Paragvaja koji pomaže u otkrivanju i zaštiti žrtava.

- To je važno jer se onda žrtve češće odlučuju na prijavljivanje takvih slučajeva - objašnjava.

Civilna Garda otkriva da su čak polovina počinilaca takođe žene, često bivše žrtve izrabljivanja, a od ukupnog broja ženskih i muških izrabljivača 41 posto su Španci te 18 posto je Brazilaca, Argentinaca i Kolumbijaca. U porastu je broj Marokanaca koji se bave ovim kaznenim deelom.

Brojne žene iz Latinske Amerike stigle su nakon pandemije koronavirusa u Španiju jer se ona nalazi na putu prema bogatijim europskim zemljama Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji. Te žene gotovo uvek ulaze u EU preko španskih aerodroma, a s obzirom da govore španski jezik i bez problema se sporazumijevaju.

One su sada glavne žrtve dok su to ranije bile žene iz Nigerije, Rumunije i Bugarske, navela je poručnica.

Profimedia
 

 

Privlače žrtve na drugačiji način

Policija je uočila i promenu u načinu privlačenja žrtava. Pojava društvenih mreža smanjila je odlazak trgovaca ljudima u njihove zemlje porekla. Oni sada putem oglasnih internetskih stranica ili najčešće društvenih mreža, nude poslove u Evropi za konobarice, kozmetičarke, negovateljice..

Pokazatelji "iskaču" iz samih oglasa, poput onih u kojima se traže ranjive osobe kojima je potreban novac, preko onih koji nude posao za rad i život na istom mestu, do onih koji obećavaju fleksibilan raspored ili pak onih koji jasno daju do znanja da nije potrebno govoriti španski.

I mesto gde se iskorišćavaju takođe se menjaju. Policijska kontrola noćnih klubova prisilila je krijumčare da prebace žrtve u stanove, gde ostaju zatvorene 24 sata dnevno i pod trjanim nadzorom. Kriminalci ih čak kontrolišu daljinskim uređajima.

Za razliku od noćnih klubova, policajci ne mogu ulaziti u stanove s jednakom lakoćom jer im je uglavnom potrebno sudski nalog. Taj zajednički evropski problem razmatra se na međunarodnim konferencijama kako bi se našlo rešenje.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike