"Očekuje se razorni cunami!" Prvi snimci stravičnog zemljotresa na Filipinima! Deca izbegla urušavanje plafona, velika šteta svuda (VIDEO)

02.12.2023

17:51

0

Autor: M. Vu.

Filipine je, nakon razornog zemljotresa jačine 7,5 stepeni po Rihteru, pogodio još jedan snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni

"Očekuje se razorni cunami!" Prvi snimci stravičnog zemljotresa na Filipinima! Deca izbegla urušavanje plafona, velika šteta svuda (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP

Prve slike štete nakon razornog zemljotresa stižu sa Filipina, a evakuacije su u toku nakon upozorenja na cunami. Lokalni mediji javili su da ljudi beže u brda, a Filipinski institut za seizmologiju saopštio je da je situacija izuzetno ozbiljna.

- Na osnovu podataka kojima raspolažemo, očekuje se da će talasi dostići visinu od jednog metra iznad normalne plime, a upozoravamo da u zatvorenim uvalama i moreuzima oni mogu biti i veći. Očekuje se razorni cunami sa visinama talasa opasnih po život - navodi se u saopštenju Instituta.

 

 

Na jednom snimku se vidi kako deca tokom treninga beže od ploča koje su se obrušile sa plafona.

 

 

Filipine je, nakon razornog zemljotresa jačine 7,5 stepeni po Rihteru, pogodio još jedan snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni, a uskoro se očekuje i cunami da pogodi Filipine i Japan.

 

 

Filipinska seizmološka agencija saopštila je da bi talasi mogli da pogode Filipine do ponoći po lokalnom vremenu (17:00 GMT) i da bi mogli da traju satima.

 

 

Japanska televizija NHK saopštila je da se očekuje da će talasi visine do jednog metra (3 stope) stići do zapadne obale Japana nešto kasnije - do 1:30 u nedelju (17:30).

 

 

Japan je naredio evakuaciju hiljada priobalnih stanovnika Išigakija, ostrva Mijako i Fucu Sitija zbog mogućeg cunamija nakon snažnog zemljotresa na Filipinima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike