Australija se posle 60 godina izvinila žrtvama leka talidomid: Davali ga trudnicama, rađale se deformisane bebe

29.11.2023

14:08

0

Australijski premijer je prvi put priznao ulogu koju je vlada imala u tragediji

Australija se posle 60 godina izvinila žrtvama leka talidomid: Davali ga trudnicama, rađale se deformisane bebe
Filipa Bredburn se rodila bez ruku zbog talidomida - Copyright Profimedia

Australijski premijer Entoni Albanizi zvanično se izvinio žrtvama leka talidomid, više od 60 godina otkad je lek za suzbijanje jutarnje mučnine kod trudnica počeo da izaziva urođene mane kod beba širom sveta.

On je time prvi put priznao ulogu koju je vlada imala u tragediji, prenosi BBC.

- Izvinjavamo se preživelima za bol koji je talidomid naneo svakome od vas, svakog dana. Žao nam je. Žao nam je više nego što možemo da iskažemo - rekao je Albanizi obraćajući se preživelima i njihovim porodicama u Parlamentu, povodom 62. godišnjice povlačenja leka sa tržišta.

Ne zna se tačan broj ljudi na koje je sporni lek ostavio posledice u Australiji, ali se od 2020. godine više od 140 preživelih registrovalo za program finansijske podrške.

Prema izveštaju iz 2019. godine, 20 odsto slučajeva uzimanja talidomida u Australiji moglo je da se izbegne da su lideri reagovali ranije.

Preživela Triš Džekson (61) rekla je da se nada da će izvinjenje dati "malo mira" porodicama, ali, kaže, to je trebalo da se uradi pre mnogo godina, jer mnogi nisu doživeli da ovo čuju.

Razvijen u Nemačkoj 1950-ih, talidomid je prvobitno korišćen kao sedativ ili sredstvo za smirenje, ali se ubrzo širom sveta promovisao kao lek za jutarnju mučninu.

Sa povećanjem njegovog korišćenja, povećavao se i broj izveštaja o urođenim defektima - obično u obliku značajno skraćenih udova, a australijski izveštaj u medicinskom časopisu Lanset prvi je 1961. godine upozorio svet na opasnosti od talidomida, posle čega je ubrzo skinut sa tržišta.

Do tada, oko 10.000 beba širom sveta rođeno je sa invaliditetom, a preživeli su se decenijama kasnije borili da nepravda bude priznata.

AP Photo/Andres Kudacki, File
Žrtve leka talidomid traže pravdu širom sveta

Kanada je uvela finansijsku pomoć za preživele 1991. godine, a Velika Britanija je, gotovo 50 godina kasnije, 2010. godine uputila nacionalno izvinjenje žrtvama.

Australija je tek posle istrage Senata iz 2019. godine preduzela aktivnosti kojima je podržala preživele, koje su uključivale jednokratnu finansijsku pomoć do 500.000 australijskih dolara preživelima, posle čega su sledile godišnje isplate u rasponu od 5.000 do 60.000 australijskih dolara.

Program je kasnije zatvoren za nove kandidate, ali ga je Albanezi danas ponovo otvorio "kako bi osigurao da svako ko je možda propustio prethodnu priliku da se prijavi ne bude izostavljen".

Skandal s talidomidom dogodio se u mnogim zemljama, najviše u Evropi, ali ne i u SAD. 

Frensis Kelsi, farmakolog koja je radila u američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA), nije odobrila farmaceutskoj kompaniji "Richardson-Merrell" stavljanje talidomida na američko tržište. 

Smatrala je da su podaci o bezbednosti talidomida nedovoljni pa je tražila dodatna ispitivanja o njegovoj štetnosti. Time je sprečila talidomidsku tragediju u SAD. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike