Najveća kolekcija ukradenih predmeta - Britanski muzej: Koje sve vredne artefakte Britanija mora da vrati?

30.11.2023

09:17

0

Autor: N.P.

Grčka nije jedina koja traži natrag svoje dragocenosti

Najveća kolekcija ukradenih predmeta - Britanski muzej: Koje sve vredne artefakte Britanija mora da vrati?
Copyright Profimedia

Spor Grčke i Velike Britanije oko vraćanja 17 grčkih skulptura, koje se nalaze u Britanskom muzeju, nastavlja se.

Atina je optužila Veliku Britaniju za "manjak poštovanja", nakon što je London neočekivano i u kratkom roku otkazao sastanak koji je trebalo da se održi povodom grčkih skulptura iz Partenona koje su prenete u Veliku Britaniju početkom 19. veka. Grčka ih smatra ukradenim.

Britanski premijer Riši Sunak otkazao je sastanak nakon što je njegov grčki kolega Kirijakos Micotakis ponovo potegao to pitanje.

- Ovo nije neuobičajeno, pokušavamo da nađemo presedan, ali ne uspevamo. Ovo pokazuje manjak poštovanja prema premijeru (Grčke) i zemlji koju predstavlja - izjavio je potparol grčke vlade Pavlos Marinakis.

Profimedia
Grčke skulpture koje su Britanci odneli iz Atine

Micotakis je sporne skulpture, čiji se deo nalazi na Akropolju, a ostatak u Britanskom muzeju, uporedio sa deljenjem Mona Lize napola.

Grupa "Partenonski projekat" predložila je dogovor po kome bi se skulpture vratile Atini, bez potrebe o saglasnosti kojoj državi pripadaju.

Britanski zvaničnici razmatraju pravne načine kojima bi mogli da blokiraju izvoz artefakata.

Ipak, Grčka nije jedina koja traži natrag svoje dragocenosti.

Mnogi kulturni artefakti koji se nalaze u britanskim muzejima su ukradeni od kolonizovanih naroda. Britanski muzej, u kome se nalazi više od osam miliona eksponata, poseduje najviše takvih predmeta.

Bronze iz Benina

Kraljevstvo Benin, u današnjoj Nigeriji, hvalilo se hiljadama bronzanih skulptura koje su krasile kraljevsku palatu još od 13. veka. Međutim, 1897. Britanci su poslali trupe da kazne pobunjenike koji su se usudili da ustanu protiv imperijalne vlasti. Vojnici su opustošili grad i time je kraljevstvu Benin došao kraj.

Više od 900 istorijskih predmeta, uključujući bronzane plakete, završilo je u Britanskom muzeju. Otkad je stekla nezavisnost 1960, Nigerija je zahtevala više puta da joj se vrate ove dragocenosti, ali London nikada nije u potpunosti pristao na to.

Profimedia
Bronzane skulpture iz Benina

Kamen iz Rozete

Kamen iz Rozete, koji se nalazi u Britanskom muzeju, smatra se monumentalnim predmetom koji je istraživačima omogućio da dešifruju i razumeju kulturu i istoriju drevnog Egipta. 

Prvobitno ga je uzeo iz Egipta Napoleon Bonaparta, koji se smatra zaslužnim za otvaranje te zemlje ostatku Evrope i pokretanje "egiptomanije" u 19. veku. Kada su Britanci potukli Francuze 1915, uzeli su kamen.

Egipat je pokrenuo peticiju za vraćanje kamena nazvavši ga "ikonom egipatskog identiteta", a prikupljeno je više od 200.000 potpisa.

Profimedia
Đaci razgledaju Kamen iz Rozete

Kolekcija "Magdala" - Etiopija

Krstovi, verski spisi i oklop bili su među predmetima kolekcije "Magdala" koji su 2021. vraćeni Etiopiji. Međutim, još artefakata koje su odneli britanski vojnici tokom bitke za Magdalu 1868. nalaze se i dalje u muzejima Britanije.

- U znak sećanja na Magdalu, još jednom ponavljam ono što je bezbroj Etiopljana pre mene govorilo muzejima i kolekcionarima - vratite ove predmete - rekao je tada ambasador Etiopije u Velikoj Britaniji prilikom preuzimanja.

Skulptura Hoa Hakananai'a - Uskršnja ostrva

Delegacija Uskršnjih ostrva je 2018. od Britanskog muzeja zatražila da im se vrati bazaltna skulptura od dva metra poznata kao Hoa Hakananai'a, što znači "ukradeni ili sakriveni prijatelj" na jeziku Rapa Nuija.

Veruje se da potiče iz vremena od oko 1200. godine pre nove ere, a sa ostrva je odnesena 1868, kao poklon kraljici Viktoriji.

- Ovo nije običan kamen. Otelovljuje duh predaka. To je ono što želimo da nam se vrati, ne samo statua - rekao je Karlos Edmunds, predsednik Veća staraca.

Profimedia
Skulptura Hoa Hakananai'a izložena u Britanskom muzeju

Predmeti iz bitke za Omdurman - Sudan

Sudan je tražio da mu se vrate artefakti i delovi tela koje su britanski vojnici odneli tokom bitke za Omdurman 1898.

Afrika želi da natrag dobije dve lobanje, barjak i oklop, između ostalog.

Profimedia
Bitka za Omdurman

Kulturni relikti - Kina

Kina se pridružila pozivima da im se vrate artefakti nakon što su mediji obelodanili skandal koji je pogodio Britanski muzej. Ovog avgusta je saopšteno da je oko 2.000 dragocenih predmeta ukradeno iz muzeja.

Veruje se da se oko 23.000 kineskih predmeta nalazi u muzejskoj kolekciji, uključujući statue, bronze i spise.

- Teško je utvrditi koliko je predmeta Kina izgubila zbog Britanskog muzeja, ali većinu kineskih kolekcija čine artefakti koje je ukrala Britanija. Sve dok Britanija ne može da dokaže koja kolekcija je nabavljena legalno, zemlja porekla ima pravo da traži njihovo vraćanje - navedeno je u kineskim državnim novinama "Global tajms".

Profimedia
Britanski muzej u Londonu

Lobanje neandertalaca - Gibraltar

Gibraltar je 2018. zatražio da mu se vrate dve lobanje neandertalaca koje su izložene u Prirodnjačkom muzeju u Britaniji.

Lobanje koje su pripadale ženi i detetu najproučavaniji su fosili na svetu i spadaju među najistaknutije, navodi se u opisu muzeja.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike