Kremlj tvrdi da je NATO spreman na sve da bi obuzdao Rusiju: Kolju ukrajinski narod kao ritualne žrtve u borbi protiv Moskve

28.11.2023

19:05

0

Sa druge strane, Stoltenberg izjavljuje da Alijasna hoće da spreči rat slanjem trupa na istok Evrope

Kremlj tvrdi da je NATO spreman na sve da bi obuzdao Rusiju: Kolju ukrajinski narod kao ritualne žrtve u borbi protiv Moskve
Dmitrij Peskov - Copyright Profimedia

NATO se drži svog plana da obuzda Rusiju žrtvujući bezbroj života Ukrajinaca, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Njegovi komentari usledili su pošto je generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg tvrdio da Alijansa pokušava da spreči dalju eskalaciju tenzija sa Rusijom.

Obraćajući se novinarima u utorak, Peskov je istakao da je, bez obzira na izjave NATO-a, blok prvobitno zamišljen i strukturiran na način koji ga „u suštini čini instrumentom konfrontacije sa Rusijom i sredstvom za njeno obuzdavanje“.

- Alijansa do sada nije odustala od svojih planova da obuzda Rusiju i pokolje ukrajinski narod kao ritualne žrtve u borbi protiv Rusije - rekao je Peskov, napominjući da Moskva planira svoje odgovore uzimajući u obzir ovu realnost.

Tokom konferencije za novinare uoči sastanaka ministara spoljnih poslova NATO-a u ponedeljak Stoltenberg je rekao da su dva glavna cilja organizacije stalna podrška Kijeva i sprečavanje eskalacije sukoba koja bi mogla da dovede do „punopravnog rata između Rusije i NATO-a”.

Jedan od načina na koji blok predvođen SAD sprečava da se to dogodi, prema Stoltenbergu, jeste slanje „jasnog signala“ Moskvi da je Alijansa spremna da brani svoju teritoriju jačanjem oružanih snaga na istočnim granicama.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Jens Stoltenberg

- Mi to ne radimo da bismo izazvali sukob, već da bismo ga sprečili - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Osim toga, primetio je i da je neuspeh ukrajinske vojske da pomeri liniju fronta tokom kontraofanzive, uprkos „podršci bez presedana“ sa Zapada, pokazao da blok „nikada ne sme da potcenjuje Rusiju“.

Veruje se da je Kijev do sada izgubio čak 103.000 vojnika od pokretanja kontraofanzive, prema poslednjim procenama ruskog Ministarstva odbrane, a s obzirom na to da ukrajinske snage izgleda nisu u stanju da povrate izgubljene teritorije, sve veći broj zapadnih zvaničnika sugeriše da bi Kijev možda morao da traži mirovni sporazum sa Rusijom i da ustupi svoje bivše teritorije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski takođe je u intervjuu za Foks njuz sugerisao da bi sukob sa Rusijom mogao biti zaustavljen ako bi Kijev priznao Donbas i Krim, ali je tvrdio da zemlja „nije spremna“ za takav mirovni sporazum.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike