I rat i EU: Zelenski bi da sedi na dve stolice!

22.11.2023

07:35

0

Podsetimo, Evropska komisija je 8. novembra preporučila Evropskom savetu da otvori pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU

I rat i EU: Zelenski bi da sedi na dve stolice!
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Virginia Mayo, File

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina donela sve odluke koje je trebalo doneti za početak pregovora o pristupanju zemlje Evropskoj uniji.

Zelenski je podsetio da su u utorak u Kijevu boravili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Moldavije Maja Sandu na desetogodišnjicu početka Majdana, što je, kako je naveo, posebno simbolično. 

- Glavna tema bila je naša integracija u Evropsku uniju. Naša država čini sve što je potrebno za pravi početak pristupnih pregovora. Sve odluke koje smo morali da donesemo su već donete. A sada ćemo čak i odobriti ono što je trebalo da se uradi pre proleća - kazao je Zelenski u video obraćanju.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je apsolutno odlučna da sve sprovede i bude potpuno spremna za početak pregovora.

- Veoma je važno da Evropska unija ispuni svoje obećanje tako što će doneti odluku za početak pregovora sa Ukrajinom - naglasio je on.

Zelenski je izrazio zahvalnost predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i svim partnerima u Evropi na njihovoj podršci“ i istakao da je „sada vreme za jačanje solidarnosti“.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila Evropskom savetu da otvori pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU. 

Takođe je preporučila, pod određenim uslovima, otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i davanje statusa zemlje kandidata Gruziji.

U decembru Evropski savet bi trebalo da razmotri pitanje otpočinjanja pregovora o pristupanju Ukrajine EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike