Odobreno prvo pogubljenje azotnim gasom: Poznato kada će zatvorenik primiti smrtonosnu injekciju

10.11.2023

15:15

0

Autor: Lj. S.

Smrt usled azotne hipoksije lišava mozak i telo kiseonika, pa zatvorenik umire od gušenja, navodi Informativni centar za smrtne kazne

Odobreno prvo pogubljenje azotnim gasom: Poznato kada će zatvorenik primiti smrtonosnu injekciju
Kenet Smit bi trebalo da bude pogubljen azotom - Copyright Profimedia/AP Photo/Jay Reeves, File

Američka država Alabama zakazala je datum za prvo pogubljenje osuđenika na smrt azotnim gasom, metodom koja nikada nije korišćena u SAD, rekao je danas guverner te države Kej Ajvi.

Pogubljenje Keneta Judžina Smita smrtonosnom injekcijom iznenada je otkazano u novembru jer nije pravilno postavljen postupak pre isteka naloga za pogubljenje, nakon čega je guverner tražio da osuđenik bude likvidiran hipoksijom azota, preneo je Si-En-En.

Smitovo pogubljenje biće obavljeno između 25. i 26. januara, napominje se u saopštenju. Smrt usled azotne hipoksije lišava mozak i telo kiseonika, pa zatvorenik umire od gušenja, navodi Informativni centar za smrtne kazne.

Pexels
 

Novi razvoj događaja u Smitovom slučaju dolazi pošto je Alabama odložila pogubljenja prošle jeseni i revidirala proces izvršenja, nakon što su problemi sa smrtonosnim injekcijama izbili u centar pažnje.

Alabama je finalizovala prve protokole izvršenja za novu metodu u avgustu pošto je njeno zakonodavstvo 2018. godine odobrilo alternativni metod za smrtonosnu injekciju, objavio je Informativni centar za smrtnu kaznu.

Kako se navodi, ta država ima 165 zatvorenika osuđenih na smrt.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike