Na reci u Indiji se pojavila toksična pena dok se Nju Delhi bori sa opasnim zagađenjem: Bez obzira na to, građani i dalje piju vodu iz nje

09.11.2023

17:52

0

Slična mešavina pojavila se u kanalu u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, a vetar ju je razneo po putevima

Na reci u Indiji se pojavila toksična pena dok se Nju Delhi bori sa opasnim zagađenjem: Bez obzira na to, građani i dalje piju vodu iz nje
Copyright Profimedia

Debeo sloj toksične pene ponovo je prekrio delove svete reke u blizini Nju Delhija dok se indijska prestonica bori sa jakim i štetnim smogom širom grada.

Bela pena, mešavina kanalizacionog i industrijskog otpada, formirala se na delovima reke Jamune, pritoke svete reke Gang, koja teče oko 1.376 kilometara južno od Himalaja kroz nekoliko država.

Gusta pena sadrži visok nivo amonijaka i fosfata, koji mogu izazvati probleme sa disanjem i kožom, kažu stručnjaci. Njena poslednja pojava poklopila se sa opasnim nivoima zagađenja koji narušili zdravlje više od 20 miliona stanovnika Nju Delhija i primorali osnovne škole i neke kancelarije da se zatvore.

 

 

Slična mešavina pojavila se u kanalu u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, prema "Press Trust of India". U snimku koji je agencija objavila u četvrtak vidi se jak nalet vetra koji penu prenosi na puteve i na staze automobila i motocikala.

Decenijama se u delove Jamune odlažu toksične hemikalije i neprečišćene otpadne vode. Na nekoliko delova reka deluje tamno i muljevito, dok je plastični otpad nasukan na njenim obalama.

 

 

Reka je najzagađenija u oblastima oko Delhija, zbog guste naseljenosti i visokog nivoa otpada. Samo 2 odsto dužine reke protiče kroz prestonicu, ali Delhi je kriv za oko 76 odsto ukupnog zagađenja reke, prema vladinom odboru za praćenje.

Mešavina je uobičajena pojava na Jamuni i uprkos njenoj toksičnosti, mnogi građani nizvodno i dalje koriste vodu za kupanje, pa čak i za piće, kažu stručnjaci. U septembra se na reci takođe stvorila toksična pena.

Ove sedmice toksičnoj peni u Nju Delhiju pridružio se i smog koji peče grlo, što je navelo mnoge uspaničene stanovnike da kupe prečišćavače vazduha i nose maske za lice kako bi sveli na minimum izloženost isparenjima.

 

 

Nju Delhi je nekoliko dana uzastopno ove nedelje rangiran kao najzagađeniji grad na svetu, prema švajcarskoj kompaniji za kvalitet vazduha IKAir. U četvrtak je grad imao indeks kvaliteta vazduha (IKV) od 517 - što je nivo koji se smatra opasnim, prema kompaniji.

Poređenja radi, najmanje zagađen grad na svetu, Oslo, ima AKV tri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike