Kako se sa astmom živi u najzagađenijem gradu na svetu? Čak je i predsednik počeo da kašlje, pa je naredio hitne mere

18.08.2023

09:18

0

Autor: N.P.

Građani se hrabre da rade od kuće

Kako se sa astmom živi u najzagađenijem gradu na svetu? Čak je i predsednik počeo da kašlje, pa je naredio hitne mere
Džakarta je uvek u vrhu kada je reč o zagađenju vazduha - Copyright AP Photo/Dita Alangkara

Indonežanska prestonica Džakarta je najzagađeniji grad na svetu, sudeći prema novoj studiji, a izgleda da je predsednik ove zemlje to dokazao i svojim upornim kašljem.

Ministri su potvrdili da se predsednik Džoko Vidodo već nekoliko nedelja muči sa kašljem, a sumnja se da je to povezano da sve gorim zagađenjem vazduha u metropoli od 10 miliona ljudi.

Švajcarska kompanija "IQAir" je objavila podatke da je kvalitet vazduha u Džakarti pogoršan u poslednje vreme čime je grad dobio neslavnu titulu najzagađenijeg na svetu.

- Predsednik Vidodo je zamolio da se u roku od nedelju dana preduzmu konkretni koraci. On kašlje već četiri nedelje i kazao je da se nikada nije tako osećao - rekao je ministar turizma i kreativne ekonomije Sandijaga Uno nakon parlamentarnog sastanka.

AP Photo/Achmad Ibrahim
Veoma gust saobraćaj je jedan od krivaca za zagađenje vazduha

Uno je istakao da doktori i dalje utvrđuju uzrok njegovog kašlja, ali je dodao da to može biti povezano sa pogoršanim kvalitetom vazduha.

Potom je ministar zdravlja Gunadi Sadikin napomenuo da će se testirati građani kako bi se videlo da li je došlo do povećanja respiratornih i plućnih bolesti poput astme u visoko zagađenim područjima.

- Pratimo situaciju - rekao je Budi.

Nikad nije bilo gore

Područje oko Džakarte je uvek imalo problema sa zagađenjem vazduha zbog fabrika koje rade na ugalj i gustog saobraćaja koji doprinosi stvaranju smoga.

Grupa od 32 ljudi je 2019. podnela građansku tužbu protiv Vidoda i nekoliko članova njegovog kabineta navodeći da nisu preduzeli mere protiv zagađenja zbog čega im se uskraćuje pravo na čist vazduh.

Okružni sud Centralne Džakarte je dve godine kasnije presudio u njihovu korist što je bila istorijska pobeda. U presudi je navedeno da je vlada prekršila zakone o zaštiti životne sredine, a zvaničnici su pozvani da uspostave nove standarde o kvalitetu vazduha zajedno sa drugim merama.

AP Photo/Aaron Favila
Predsednik Džoko Vidodo

Međutim, poslednjih nedelja je zagađenje veoma primetno. Džakarta je postala najzagađeniji grad na svetu 9. avgusta nakon što su skoro svakog dana registrovane štetne čestice. Od maja se konstantno nalazi među 10 najzagađenijih gradova na svetu.

Vidodo je početkom ove nedelje predsedavao sastankom na kome se diskutovalo o ovom problemu gde je pozvao na hitnu vladinu intervenciju.

Kako je naveo, među opcijama je i taksa na zagađenje.

- Mora se sprovesti nadzor industrijskog i energetskog sektora, a takođe se javnost mora edukovati kako bismo smanjili štetne emisije - rekao je lider Indonezije.

Za zagađenje je okrivio prekomerni saobraćaj, duge sušne sezone i izvore energije, misleći uglavnom na sektore koji koriste ugalj. Predložio je da se testira koliko izduvnih gasova izbacuju automobili, a građane je ohrabrio da rade od kuće koliko je to moguće.

Ministar Uno je napomenuo da vlada traži načine na koje bi vazduh mogao dugoročno da se poboljša u Džakarti.

- Ukoliko gledamo uspeh Pekinga na tom polju, uveren sam da će saradnja lokalnih vlasti i preduzeća moći da doprinese poboljšanju vazduha, to će imati dugoročan uticaj na zdravlje građana - naveo je.

Kako se živi sa astmom u Džakarti?

Fari Nurfirman (22) je nekoliko doktora savetovalo da napusti Džakartu kako bi sačuvala zdravlje.

Pošto je astmatičar, često nosi zaštitnu masku na licu i inhalator, ali to nije dovoljno kada je zagađenje u gradu veliko.

Koncentracije štetnih čestica u Džakarti su nadmašile brojke u Rijadu, Dohi i Lahoreu.

Fara zbog toga nosi i oksimetar, uređaj koji meri nivo kiseonika u krvi, kako bi pratila svoje stanje.

- Astmatičari mogu da osete i najblaži pad kiseonika. I nije to samo stezanje, grudi me zaista bole, teško se diše. Moja astma je ozbiljna i nasledna. Mnogi doktori su mi rekli da se preselim. Umorna sam od svega jer ne mogu ništa da učinim. Ja ovde živim. Osim što nosim masku, ne mogu mnogo toga da uradim - navela je Fara.

AP Photo/Dita Alangkara
Indonežani protestuju jer u Džakarti ne može da se diše

Huan Emanuel Darmaddžaja je takođe u dilemi.

- Zaista želim da ostanem u Indoneziji jer sam tu rođen i ovde je moja porodica. Međutim, zagađenje vazduha je tihi ubica. Ne mogu da se usredsredim na svakodnevne aktivnosti jer mi nos stalno curi i konstantno svrbi - rekao je Huan.

Dodao je da, dok je studirao u Evropi, nije imao tih problema.

- Čim sam se vratio u Džakartu, disajni problemi su počeli - kazao je.

Suvo vreme obično znači da se štetne čestice zadržavaju u vazduhu duže vreme, a tada su i požari češći.

Prema određenim podacima, izduvni gasovi automobila čine 44 odsto zagađenja vazduha.

Iako Indonezija planira da smanji emisije ugljenika, i dalje je vodeći svetski izvoznik  termalnog uglja.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike