Blinkena brine Rusija: "Njihove namere o nuklearnim probama su uznemirujuće"

03.11.2023

00:58

0

Rusija je zvanično opozvala ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i tako stala u red sa SAD i još osam zemalja

Blinkena brine Rusija: "Njihove namere o nuklearnim probama su uznemirujuće"
Entoni Blinken i Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Pool

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je zabrinutost zbog planirane akcije Rusije da povuče svoju ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT).

"Nastavićemo da ukazujemo na neodgovornost nedavne ruske retorike u vezi sa testiranjem eksploziva nuklearnog oružja i CTBT. Ovim se nastavljaju uznemirujući i pogrešni napori Moskve da poveća nuklearne rizike i podiže tenzije dok vodi svoj rat protiv Ukrajine", istakao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. Ruski zvaničnici kažu da planirani potez Rusije da povuče svoju ratifikaciju ne znači da će nastaviti testiranje, a Blinken je pozvao Moskvu da ostane pri tim izjavama.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene postizanju dogovora o stupanju na snagu CTBT-a i moratorijumu za testiranje nuklearnog eksploziva nultog prinosa, koji je na snazi već 30 godina.

"Od suštinskog je značaja da sačuvamo globalnu normu protiv testiranja nuklearnog eksploziva", zaključio je američki državni sekretar.

Rusija je zvanično opozvala ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i tako stala u red sa SAD i još osam zemalja koje ne priznaju taj dogovor. CTBT je potpisalo 187 država, a ratifikovalo 178 zemalja učesnica. Vašington nikada nije ratifikovao ovaj dogovor, kao ni Kina i Izrael, ali je jedini nakon odluke Moskve pokrenuo kampanju da Rusija planira nuklearne probe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike