"Zaštitite decu Palestine": Propalestinski demonstranti prekinuli Blinkenov govor pred Kongresom (VIDEO)

31.10.2023

17:42

0

Nekoliko puta su ga remetili ljudi sa krivavim rukama

"Zaštitite decu Palestine": Propalestinski demonstranti prekinuli Blinkenov govor pred Kongresom (VIDEO)
Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Antiratni demonstranti prekinuli su govor američkog ministra odbrane Lojda Ostina i državnog sekretara Entonija Blinkena tokom njihovog obraćajanja pred Kongresom SAD u utorak. Na početku su demonstranti podigli ruke umazane crvenom bojom, nakon čega ih je policija Kapitola izvela iz sale. Demonstranti su uzvikivali "Prekid vatre odmah" i "Zaštitite decu Gaze".

Ostin i Blinken su pokušavali da ubede članove američkog Kongresa da je u interesu SAD da izdvoje dodatne milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, uprkos velikom budžetskom deficitu i podelama u vezi sa politikom administracije predsednika Džozefa Bajdena prema ovim dvema zemljama.

Na početku govora Blinken je istakao da zbog američke podrške Ukrajini ruska "invazija" predstavlja "strateški debakl" i naglasio je značaj pomoći Izraelu u odbrani i pružanju humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
 

- Bez brze i produžene humanitarne pomoči konflikt će se verovatno proširiti, patnje će rasti, a Hamas i njegovi sponzori će imati koristi - rekao je Blinken.

Čim je šef Stejt departmenta počeo da govori, iza njegovih leđa se pojavio muškarac koji je rekao da je neophodno da se osigura bezbednost dece u enklavi.

Nakon što je on izveden iz sale, Blinken je nastavio sa obraćanjem, ali odmah je ustala žena u roze majici i sa rukama umazanim crvenom farbom.

 

 

- Momentalno obustavite vatru - viknula je ona.

Blinkenovo izlaganje prekidano je još nekoliko puta.

Bela kuća traži od Kongresa odobrenje za dodatnih 14,3 milijarde dolara za Izrael, devet milijardi za humanitarnu pomoć koja uključuje i Izrael i Gazu, 3,6 milijardi dolara za američku graničnu bezbednost, četiri milijarde za vojnu pomoć, dok za finansiranje suprotstavljanja kineskim regionalnim aktivnostima u Aziji traži iznos od 3,6 milijardi dolara.

Kongres je već odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. godine, ali Bajdenov zahtev za dodatnih 24 milijarde dolara sredstava, koji je podnet u avgustu, nikada nije razmotren.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike