U Ukrajini pronađena masovna grobnica Poljaka koje su ubili ukrajinski nacionalisti: Moramo da zatvorimo bolnu ranu u istoriji dva naroda

28.10.2023

08:30

0

Ukrajinske vlade dugo nisu bile voljne da dozvole poljskim timovima da traže posmrtne ostatke ubijenih Poljaka

U Ukrajini pronađena masovna grobnica Poljaka koje su ubili ukrajinski nacionalisti: Moramo da zatvorimo bolnu ranu u istoriji dva naroda
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poljski i ukrajinski stručnjaci otkrili su masovnu grobnicu Poljaka koje su tokom Drugog svetskog rata ubili ukrajinski ultra-nacionalisti u selu Pužnjiki, na zapadu Ukrajine, objavili su zvaničnici u Varšavi.

Između 1943-44, Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN) ubila je oko 100.000 Poljaka u oblastima Volinije i Istočne Galicije, koje su pre rata bile u sastavu poljske države, a danas su deo zapadne Ukrajine, Ti zločini i dalje bacaju senku na ukrajinsko-poljske odnose, uprkos bliskim vezama dve zemlje stvorenim nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Iako je bilo mnogo ubistava u brojnim selima, taj pokolj se zajednički naziva "Volinjski masakr", javlja poljska agencija PAP.

- Pronađena je masovna grobnica u kojoj su 1945. godine sahranjeni ubijeni stanovnici Pužnjikija - napisao je u petak Mihal Dvorčik, ministar u kabinetu premijera, dodajući da je od ukrajinskih vlasti već tražena dozvola za ekshumaciju.

Dvorčik je dodao da su, posle četiri meseca teške potrage za ostacima žrtava, "poljski i ukrajinski stručnjaci pronašli masovnu grobnicu u kojoj su 1945. godine sahranjeni stanovnici nekadašnjeg sela Pužnjiki, u Ternopoljskoj oblasti na zapadnu Ukrajine.

Ministar kulture Pjotr Glinski je takođe napisao na platformi X (Tviter) da je Poljska već zatražila od Ukrajine dozvolu za ekshumaciju kako bi žrtve bile dostojanstveno sahranjene. Glinski je dodao da je "ovo prvi put za devet godina da su u Ukrajini pronađeni ostaci Poljaka koje su ubili ukrajinski nacionalisti".

Ukrajinske vlade dugo nisu bile voljne da dozvole poljskim timovima da traže posmrtne ostatke ubijenih Poljaka, navodi PAP.

- Neće biti konačnog poljsko-ukrajinskog pomirenja bez izvlačenja poslednjih ostataka žrtava masakra u Voliniji - napisao je premijer Mateuš Moravjecki na Fejsbuku u petak.

- Moramo da zatvorimo ovu bolnu ranu u istoriji dva naroda - nastavio je Moravjecki i dodao da su pouzdan istraživački rad stručnjaka i istoričara, kao i potraga za ostacima žrtava i njihova ekshumacija jedini put koji vodi ka tom cilju.

On se osvrnuo i na svoju posetu Pužnjikiju u julu, tokom koje je rekao da "istina o masakru u Voliniji mora biti naš most ka budućnosti, koja će biti izgrađena nad potokom mržnje". Poljska će nastaviti da sprovodi istraživački rad jer "duguje hiljadama žrtava Volinije i njihovim porodicama", dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike