Ukrajinci dronovima napali rusku nuklearku! Skriva se koliko je situacija ozbiljna?

27.10.2023

15:05

0

U saopštenju civilnih vlasti navodi se da nema štete ili žrtava

Ukrajinci dronovima napali rusku nuklearku! Skriva se koliko je situacija ozbiljna?
Copyright Administration of the Kursk region of Russia via AP

Ukrajinski napad sa više dronova zaustavljen je u ruskom gradu Kurčatovu, gde se nalazi nuklearna elektrana Kursk, saopštili su civilni i vojni zvaničnici. Nepotvrđeni izveštaji tvrde da je jedna od letelice oštetila zgradu za skladištenje nuklearnog otpada.

Veliki broj incidenata dogodio se u četvrtak uveče u Kurskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom. Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da je u dva navrata presrelo dron sa fiksnim krilima iznad ruske teritorije, u razmaku od oko dva sata, dok je pres-služba elektrane saopštila da su je napale tri neprijateljske bespilotne letelice. Kurčatov se nalazi na nekih 60 kilometara od ukrajinske granice.

U saopštenju civilnih vlasti navodi se da nema štete ili žrtava na terenu i da sve četiri jedinice objekta rade normalno. Tri od njih su trenutno na mreži, dok je jedna u postupku gašenja pre nego što bude povučena, navodi se u saopštenju. Najstariji reaktor, koji je prvi put pušten u rad 1976. godine, ne proizvodi struju od kraja 2021. godine.

Novinska kuća SHOT tvrdi da je incident ozbiljniji nego što govore zvanične izjave, navodeći da je treći dron "pao pored skladišta nuklearnog otpada i eksplodirao". U izveštaju se navodi da je eksplozija izazvala manju štetu na infrastrukturi, ali da niko nije povređen.

Moskva je ranije optužila Kijev da je pokrenuo višestruke pokušaje sabotaže njene ključnu energetske infrastrukture, uključujući nuklearne elektrane, usred tekućih rusko-ukrajinskih neprijateljstava.

Ranije ovog meseca šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov potvrdio je tri neuspela napada komandosa na Energodar, grad u kome se nalazi nuklearna elektrana Zaporožje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike