SUKOB U IZRAELU Ponovo granatiran Liban; izraelski ministar: Kopnena ofanziva bi mogla da bude i poslednja - Hamas neće postojati

22.10.2023

16:27

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

SUKOB U IZRAELU Ponovo granatiran Liban; izraelski ministar: Kopnena ofanziva bi mogla da bude i poslednja - Hamas neće postojati
Copyright Profimedia/AP Photo

Danas je 16. dan otkako je počeo sukob između Izraela i Hamasa i otkako je u tom delu sveta proglašeno ratno stanje.

U glavnom gradu Egipta održan je mirovni samit na kojem su arapski lideri osudili izraelsko bombardovanje Pojasa Gaza, uputivši zahtev da se obnove napori za postizanje mirovnog rešenja i okonča višedecenijsko nasilje između Izraelaca i Palestinaca.

Zamenik vođe Hezbolaha, Šeik Naim Kasem, rekao je da će „Izrael platiti visoku cenu kad god da započne kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze“ i dodao da je njegova organizacija, bazirana u Libanu, „već u srcu bitke“.

Konvoj humanitarne pomoći preko graničnog prelaza Rafa ušao je u Pojas Gaze.

Zbog izraelske agresije na Pojas Gaze širom sveta organizovani protesti.

Broj poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba sa Izraelom porastao je na 4.385, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

                              ***UŽIVO***

20.30 - Bajden razgovarao sa izraelskim premijerom 

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštila je Bela kuća.

Detalji razgovora za sada nisu poznati.

19.52 - Izraelska vojska saopštila da je ponovo gađala položaje Hezbolaha na jugu Libana.

19.02 - Izraelski ministar odbrane: Kopnena ofanziva bi mogla da traje mesecima, ali na kraju neće biti Hamasa

Predstojeća kopnena ofanziva u Pojasu Gaze mogla bi da traje tri meseca, ali će biti i poslednja ukoliko Izrael uspe da eliminiše Hamas, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

- To bi trebalo da bude poslednji (kopneni) manevar u Gazi, iz prostog razloga što nakon toga Hamasa neće biti. Biće potrebno mesec, dva, tri meseca, ali na kraju neće biti Hamasa - poručio je Galant na sastanku u komandnom centru izraelskih vazduhoplovnih snaga u Tel Avivu.

18.00 - Skup podrške palestinskom narodu u Beogradu

17.47 - Izraelska vojska se izvinjava: Tenk slučajno ispalio projektil na egipatski vojni punkt u blizini Gaze

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je jedan od njihovih tenkova, kako su naveli, slučajno ispalio projektil na egipatski vojni punkt u blizini Kerem Šaloma, u pograničnom delu sa Pojasom Gaze.

Izraelska vojska je navela da "izražava žaljenje zbog ovog incidenta" i da je istraga u toku.

17.20 - Pojas Gaze bi za tri dana mogao da ostane bez goriva

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama upozorila je da bi Pojas Gaze za tri dana mogao da ostane bez goriva.

- Bez goriva, neće biti vode, neće funkcionisati bolnice ni pekare. Bez goriva, pomoć neće stići do mnogih civila kojima je očajnički potrebna. Bez goriva, neće biti humanitarne pomoći - naveli su iz te organizacije.

16.43 - Od početka sukoba interno raseljeno više od 200.000 Izraelaca

Više od 200.000 Izraelaca je interno raseljeno od početka rata sa palestinskim Hamasom, rekao je danas portparol izraelske vlade Ejlon Levi.

On je na brifingu za medije precizirao da je polovini od tog broja naređeno da se evakuiše iz 105 zajednica u blizini granica sa Gazom i Libanom, dok je druga polovina napustila područja blizu fronta svojom voljom.

16.33 - UNRWA: Gaza bez goriva za tri dana, WFP: Situacija katastrofalna

Agencija UN za rad s palestinskim izbeglicama (UNRWA) potvrdila je danas da je drugi konvoj s humanitarnom pomoći ušao u pojas Gaze preko egipatskog prelaza Rafa, ali se još čeka da na tu palestinsku teritoriju stigne gorivo, bez koga će, kako navode, Gaza ostati za tri dana. 

Svetski program za hranu (WFP) upozorio je u međuvremenu da je humanitarna situacija u Gazi katastrofalna, da je pomoć isporučena juče u 20 kamiona samo "kap u moru" i a da je humanitarnim agencijama potreban bezbedan i održiv pristup palestinskoj enklavi.

AP Photo/Ali Mahmoud
 

16.27 - Blinken: Iran i zemlje koje su pod njegovim uticajem su rizik za eskalaciju rata

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Vašington vidi potencijal za eskalaciju tekućeg rata na Bliskom istoku zbog akcija Irana i zemalja koje su pod njegovim uticajem u regionu.

Al Drago/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

15.46 - Najmanje 143 osobe poginule, a 262 ranjene u izraelskom napadu na Dejr al Balah

Najmanje 143 osobe su poginule, a ranjeno je 262 u izraelskim vazdušnim napadima tokom noći na Dejr al Balah u centralnoj Gazi, saopštila je bolnica Mučenika Al Akse koja je primila ranjene.

Dejr al Balah je grad koji se nalazi oko 13 kilometara južno od Vadi Gaze i izvan zone evakuacije.

15.39 - Netanjahu: Liban će biti razoren ukoliko Hezbolah potpuno uđe u rat sa Izraelom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da će Liban biti razoren, ukolikoHezbolah uđe u rat i poručio toj grupi da ne otvara drugi ratni front sa Izraelom jer bi to bila, kako je naveo, "životna greška". 

AP Photo/Evan Vucci
Benjamin Netanjahu

15.37 - U Pojasu Gaze ubijeno 29 zaposlenih u UNRWA

Najmanje 29 zaposlenih u Agenciji UN za pomoć i rad palestinskim izbeglicama (UNRWA) ubijeno je u Pojasu Gaze otkako je palestinsko-izraelski sukob počeo da eskalira.
Polovina ubijenih su bili nastavnici koji su radili u školama te agencije.

14.10 - Drugi konvoj humanitarne pomoći ušao u Gazu preko prelaza Rafa

Novi, drugi po redu, konvoj humanitarne pomoći u kome se nalazi 17 kamiona, stigao je danas na egipatsku stranu graničnog prelaza Rafa i potom prešao u Gazu, saopštili su bezbednosni i humanitarni izvori.

13.49 - Hamas: Interno raseljeno 1,5 miliona stanovnika Pojasa Gaze

Do sada je milion i po stanovnika Pojasa Gaze napustilo domove zbog eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, saopštila je pres služba palestinske vlade koju kontroliše Hamas.

U saopštenju se ističe da je to 70 odsto stanovništva Pojasa Gaze i da oni žive u prihvatnim centrima.

AP Photo/Hatem Ali
 

13.40 - Kina poziva UN da sazove veliki samit o Bliskom istoku

Specijalni izaslanik kineske vlade za Bliski istok Džai Jun pozvao je Ujedinjene nacije da sazovu mirovnu konferenciju za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba. 

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džai ističe da UN nacije moraju da omoguće rano sazivanje "autoritativnije, uticajnije i veće međunarodne mirovne konferencije“.

Eduardo Munoz/Pool Photo via AP
 

12.11 - Varičele, šuga i dijareja se šire Pojasom Gaze

Varičele, šuga i dijareja su u porastu u Pojasu Gaze zbog užasnih sanitarnih uslova, objavile su Ujedinjene nacije. Zaraze se šire jer su ljudi morali da se oslanjaju na prljavu vodu zbog nedostatka pijaće.

UN upozorava da će se broj slučajeva bolesti povećati ako sanitarni objekti brzo ne dobiju struju ili gorivo za nastavak rada.

11.42 - IDF izveo napad i na treću terorističku ćeliju na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvele napad dronom na još jednu ćeliju na jugu Libana, koja se spremala da izvede udar protivtenkovskim vođenim projektilima na zajednicu Zarit na severu Izraela.

Ovo je napad na treći ćeliju koju je IDF izveo danas u južnom Libanu, usred višestrukih raketnih napada terorističke grupe Hezbolah.

11.38 - Izraelska policija: Identifikovano 769 civila ubijenih u napadu Hamasa

11.24 - IDF: Visoki komandant Hamasa poginuo u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze

Portparol IDF-a Danijel Hagari izjavio je da je visoki komandant Hamasa poginuo u izraelskom vazdušnom napadu tokom noći u Pojasu Gaze.

- Ne zaustavljamo naše napade na pojas - rekao je on, dodajući da je na desetine pripadnika Hamasa, uključujući zamenika komandanta te militantne grupe, ubijeno u napadima tokom noći.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

11.21 - Palestinski Crveni polumesec: Gorivo mora biti uključeno u humanitarnu pomoć

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da gorivo mora biti uključeno u humanitarnu pomoć za Pojas Gaze kako bi bolnice mogle da nastave sa radom.

Nebal Fasak iz ove organizacije upozorio je da humanitarna pomoć ne uključuje gorivo, koje je od vitalnog značaja za nastavak rada bolnica.

- Bolnice će se zatvoriti ako ostanemo bez goriva - rekao je Fasak opisujući situaciju u Gazi kao "tužnu".

Profimedia
 

11.19 - Izraelska vojska obavestila porodice 212 talaca

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da je vojska do sada obavestila porodice 212 talaca da su njihovi najmiliji zadržani u Pojasu Gaze.

Hagari je rekao da ovaj broj nije konačan jer vojska istražuje nove informacije o nestalima.

10.20 - Crveni krst zahteva da se hirurzima dopusti prelaz iz Egipta u Pojas Gaze

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da se osim humanitarne pomoći koja je potrebna stanovništvu u Pojasu Gaze, mora dozvoliti i da medicinsko osoblje uđe ovu palestinsku enklavu i pomogne da se smanji pritisak na preopterećene lokalne bolnice.

- Ono što je trenutno najpotrebnije je kontinuiran dotok humanitarnih zaliha i pomoći u Gazu - rekla je Sara Dejvis iz MKCK.

10.08 - U izraelskom napadu na Dženin poginule tri osobe

Broj poginulih nakon izraelskog napada na džamiju u blizini izbegličkog kampa u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali porastao je na tri, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

AP Photo/Hatem Ali
 

9.33 - Sirene za raketnu opasnost na jugu Izraela

Sirene za upozorenje za raketnu opasnost oglasile su se jutros u brojnim naseljima na jugu Izraela, uključujući Aškelon.

9.31 - Izrael upozorava Hezbolah: Igrate veoma opasnu igru

Hezbolah "igra veoma opasnu igru" i mogao bi da uvuče Liban "u rat od kojeg neće dobiti ništa", izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

AP Photo/Hussein Malla
Sukobi na izraelsko-libanskoj granici

9.08 - Izraelska vojska saopštila da je ubila dva komandosa Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u vazdušnom napadu u blizini granice sa Pojasom Gaze ubile dva komandosa Hamasove jedinice Nuhba, koja 7. oktobra predvodila napad na jug Izraela.

Vojska dodaje da su u napadu ubijeni i drugi pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, ali nije saopštila detalje.

9.01 - U izraelskom napadu na Dženin poginula jedna osoba, nekoliko ranjeno

Jedna osoba je poginula, a nekoliko je povređeno u izraelskom napadu na džamiju u blizini izbegličkog kampa u gradu Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je danas Palestinski Crveni polumesec.

8.25 - Mediji: Jedan civil ubijen, 1 ranjen u napadu Izraela na aerodrome Damask i Alepo

Jedan radnik na međunarodnom aerodromu u Damasku je poginuo, a jedan je povređen jutros, u izraelskom napadu na sirijske aerodrome u Damasku i Alepu, javlja sirijska agencija SANA pozivajući se na vojni izvor.

"U nedelju oko 05.25 izraelski neprijatelj je istovremeno izveo vazdušnu agresiju raketama iz pravca Sredozemnog mora zapadno od Latakije i iz pravca okupiranog sirijskog Golana, gađajući međunarodne aerodrome Damask i Alep", naveo je vojni izvor u saopštenju. Dodaje se da su piste aerodroma oštećene i da oni nisu u funkciji, navodi agencija SANA.

8.00 - Lekari: Najmanje 50 Palestinaca ubijeno noćas u izraelskim udarima na Gazu

 Više od 50 Palestinaca ubijeno je noćas u izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze, saopštili su medicinski izvori. Izrael je najavio da će intenzivirati napade na sever Pojasa Gaze, navodi Rojters. (Kraj) cv/drm

7.55 - Pentagon šalje PVO sisteme na Bliski istok da poveća zaštitu američkih snaga

Zbog nedavnih napada na američke trupe na Bliskom istoku, SAD će poslati u taj region PVO sisteme Terminal Haj Altitud Erial Defens (THAAD) i dodatne baterije protivvazdušnog raketnog sistema Patriot, saopšteno je u subotu iz Pentagona.

Amerika je poslednjih nedelja uputila i značajne mornaričke snage na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona i brodove za podršku sa oko 2.000 marinaca, prenosi Rojters. Zvanični Vašington je u pojačanoj pripravnosti zbog aktivnosti grupa koje podržava Iran i pojačanih regionalnih tenzija zbog rata Izraela i Hamasa.

Profimedia
 

"Nakon detaljnih razgovora sa predsednikom (Džozefom) Bajdenom o nedavnim eskalacijama pod okriljem Irana i njegovih snaga širom regiona Bliskog istoka, naložio sam niz dodatnih koraka za dalje jačanje našeg vojnog prisustva u tom regionu", saopšteno je iz kabineta američkog ministra odbrane Lojda Ostina. Pentagon je već naredio povišen stepen borbene gotovosti za oko 2.000 američkih vojnika, u slučaju potrebe da se pošalju na Bliski istok.

7.49 - Mediji: Izrael izveo vazdušne udare na aerodrome u Damasku i Alepu

 Izrael je jutros izveo vazdušne udare na sirijske aerodrome u Damasku i Alepu i oni nisu u funkciji zbog oštećenja na pistama, javila je sirijska državna televizija pozivajući se na vojni izvor. "Jutros u 05.25 sati Izrael je istovremeno izveo vojnu agresiju projektilima iz Sredozemnog mora zapadno od Latakije i sa okupirane sirijske Golanske visoravni, gađajući međunarodne aerodrome Damask i Alep“, navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Kako se ističe, jedan radnik aerodroma u Damasku je poginuo, a jedan je povređen. Zbog oštećenja na pistama, dva aerodroma nisu u funkciji.

7.37 - Izrael: Šin Bet potvrdio vazdušne udare na "terorističku ćeliju" u Dženinu

 Izraelska kontraobaveštajna služba Šin Bet potvrdila je danas da su izvršeni vazdušni napadi na terorističku ćeliju kod džamije u Dženinu, na Zapadnoj obali. Iz Šin Beta je saopšteno da je izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvršilo udare na "podzemnu terorističku rutu" ispod džamije u gradu Dženinu na severu Zapadne obale, gde su se sklonili pripadnici Hamasa i palestinskog Islamskog džihada, prenosi jeruslimski dnevnik Tajms of Izrael.

Izraelske bezbednosne službe su u zajedničkom saopštenju navele da izraelski napad izveden na snovu obaveštajnih podataka da "teroristička ćelija planira neposredan napad", bez detaljnijeg objašnjenja.

7.29 - WAFA: U napadima Izraela sinoć na Pojas Gaze 29 poginulih

Najmanje 29 ljudi poginulo je u napadima izraelskih vazdušnih snaga sinoć na Pojas Gaze, a desetine su povređene, javila je palestinska novinska agencija WAFA. Prethodno je Al Džazira javila da je Izrael intenzivirao raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su na meti napada i južni delovi te palestinske enklave. Kako je naveo katarski TV kanal, na meti napada bio je izbeglički kamp u gradu Nuseirat, u kojem žive hiljade Palestinaca.

Profimedia
 

U napadu na jedna restoran poginulo je osam osoba, a desetine su ranjene. Ranije je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je Izrael sinoć granatirao pijacu Nuseirat i da a u napadu ima žrtava. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari rekao je ranije u subotu da će Izrael od sinoć pojačati napade na Gazu "da bi se smanjila opasnost za izraelsku vojsku u narednim fazama rata".

7.20 - Liban: Hezbolah preti da će Izrael platiti visoku cenu u slučaj kopnene ofanzive

KVisoki zvaničnik Hezbolaha zapretio je danas da će Izrael platiti visoku cenu kad god da započne kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze i poručio da je njegova militantna grupa sa sedištem u Libanu već "u srcu bitke".

Komentari zamenika lidera Hezbolaha, šeika Naima Kasema, usledili su nakon što je Izrael granatirao i izveo napade bespilotnim letelicama na jug Libana, a Hezbolah uzvratio raketama i projektilima prema Izraelu, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.

Hezbolah je saopštio da je danas ubijeno šest njegovih boraca, što je najveći dnevni broj poginulih od početka izbijanja nasilja pre dve nedelje.

Profimedia/AP Photo
 

Prema rečima Kasema, pojačanje sukoba na libansko-izraelskoj granici za Hezbolah ima jasnu svrhu. "Pokušavamo da oslabimo izraelskog neprijatelja i damo im do znanja da smo spremni. Zvaničnici Hamasa su jasno rekli da će se Hezbolah pridružiti borbama, ako Izrael započne kopnenu ofanzivu u Gazi", rekao je on.

Ovaj zvaničnik Hezbolaha je predočio da njegova šiitska grupa koju podržava Iran i koja je u savezu sa Hamasom, već utiče na tok sukoba tako što drži tri divizije izraelske vojske raspoređene na severu, umesto da se pripemaju za borbe u Gazi.

7.10 - Bajden: SAD ostaju posvećene da civili u Gazi i dalje imaju pristup pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD ostaju posvećene da se obezbedi da civili u Gazi i dalje imaju pristup hrani, vodi, medicinskoj nezi i drugoj pomoći, bez ometanja Hamasa. Bajden je u saopštenju naveo da je otvaranje rute snabdevanja za Gazu preko prelaza Rafa, rezultat višednevnog diplomatskog angažmana na najvišim nivoima. Bajden je izrazio zahvalnost egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu el-Sisiju, izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu i Ujedinjenim nacijama, objavio je "Gardijan".

AP Photo/Evan Vucci
 

"Nastavićemo da radimo sa svim stranama na održavanju prelaza Rafa u funkciji kako bismo omogućili kontinuirano kretanje pomoći koja je imperativ za dobrobit naroda Gaze i da nastavimo da radimo na zaštiti civila, u skladu sa obavezama po međunarodnom humanitarnom pravu", naveo je Bajden.

7.00 - Redakcija Bi-Bi-Sija na Zapadnoj obali kolektivno dala otkaz zbog zahteva da prikriju istinu o Gazi

Osoblje Bi-Bi-Sija stacionirano na Zapadnoj obali dalo je ostavku zbog odbijanja medijske kuće da predstavi pravu sliku života civila u Gazi, koji su podvrgnuti bombardovanju, masakrima i napadima Izraela, javila je Sirijska arapska novinska agencija (SANA).

Vest je u petak prenela redakcija sirijske agencije na španskom jeziku.

Kako se precizira, "do kolektivne odluke je došlo nakon što je britanski javni servis, koju vodi britanska vlada i koji finansira izraelski jevrejski kapital, zamolio svoje dopisnike i novinare širom sveta, posebno one sa Bliskog istoka, da 'ne izveštavaju istinito' o brutalnim izraelskim napadima na civile u Gazi".

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo nekoliko stotina ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo skoro 4.000 ljudi u Pojasu Gaze, a više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć,  dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- U napade na Izrael uključio se i libanski Hezbolah, koji je gađao tenkove koji su počeli da se gomilaju u pograničnoj teritoriji, na šta je Izrael reagovao ispaljivanjem fosforne municije.

- Gađana bolnica Al-Ahli u Gazi, obe strane se međusobno optužuju za bombardovanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike