Avganistan ima milijarde u zlatu i novcu, ali je sve sklonjeno od talibana u američke banke

18.08.2021

12:08

0

Neimenovani zvaničnik američke administracije rekao je Rojtersu da nijedna aktiva avganistanske vlade koja se nalazi u SAD neće biti stavljena na raspolaganj

Avganistan ima milijarde u zlatu i novcu, ali je sve sklonjeno od talibana u američke banke
Copyright AP Photo/Jafar Khan

Guverner centralne banke Avganistana Adžmal Ahmadi izjavio je danas da ta zemlja ima oko devet milijardi dolara rezervi u inostranstvu i da skoro uopšte nema fizičke gotovine unutar zemlje.

– Devizne rezervne Avganistana uglavnom se drže na stranim računima i verovatno su nedostupne talibanskim vladarima, ostavljajući zemlju sa očajnički niskim udelom dolara – izjavio je Ahmadi, koji je predvodio centralnu banku do ulaska talibana u Kabul, prenosi agencija Rojters.

Pročitajte još

On je na Tviteru napisao da je pod kontrolom centralne banke, pod nazivom “Da Avganistan Bank” (DAB), oko devet milijardi dolara, od kojih se oko sedam milijardi drži kao kombinacija gotovine, zlata, obveznica i drugih investicija u američkoj Upravi federalnih rezervi (Fed).

Ahmadi, koji je pobegao iz Avganistana, napisao je da se većina preostalih sredstava nalazi na drugim međunarodnim računima i u Banci za međunarodna poravnanja sa sedištem u Švajcarskoj, a ne fizički u trezorima DAB-a.

To znači da je talibanima ostalo na raspolaganju samo oko 0,2 odsto ili još manje sredstava od ukupnog iznosa.

Ahmadi je rekao da su fizički dolari koji su u posedu Avganistana “blizu nule”, jer zemlja nije primila planiranu gotovinsku pošiljku usred ofanzive talibana, koja je državu zahvatila prošle nedelje.

Adžmal Ahmadi; Printscreen Youtube/CGTN

– Sledeća pošiljka nikada nije stigla. Izgleda da su naši partneri imali dobro znanje o tome šta će se se dogoditi – napisao je on na Tviteru.

Napomenuo je da će nedostatak američkih dolara verovatno dovesti do deprecijacije avganistanske valute avgani i skoka inflacije, nanoseći štetu siromašnima u zemlji.

Kako ocenjuje, američka vlada će pristup pomenutim rezervama verovatno zakomplikovati jer smatraju talibane terorističkom grupom.

– Talibani su vojno pobedili – ali sada moraju da vladaju. To nije lako – napisao je on.

Pročitajte još

Neimenovani zvaničnik američke administracije rekao je Rojtersu da nijedna aktiva avganistanske vlade koja se nalazi u SAD neće biti stavljena na raspolaganje talibanima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike