Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine! Sijarto: Rat u Izraelu zasenio je borbe u Ukrajini

10.10.2023

21:54

0

Autor: 24sedam

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine! Sijarto: Rat u Izraelu zasenio je borbe u Ukrajini
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

Rat u Ukrajini 594. dan.

Ruski PVO sistemi oborili su tri rakete "točka U" iznad Belgorodske oblasti i jednu S-200 koju je ukrajinska vojska nameravala da ispali na Кrim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe je oboren ukrajinski Su-25 i 38 dronova, 7 "hajmarsa" i 4 protivradarske rakete "harm".

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblast

21.53 - Sijarto: Rat u Izraelu zasenio je borbe u Ukrajini

Rat između Izraela i Hamasa zasenio je sukob u Ukrajini kao glavnu temu međunarodne diskusije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pre sastanka sa ministrima zalivskih država.

- Posle dužeg vremena, glavna tema međunarodnih konsultacija neće biti rat u Ukrajini. Napad na Izrael, poput udara groma s neba, uzdrmao je međunarodnu politiku - napisao je Sijarto na Fejsbuku u ponedeljak.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sijarto

21.16 - Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

18.31 - Uništen ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.

18.21 - Zelenski: Svet mora da osudi teror i sve one koji mu pomažu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je danas, tokom posete Rumuniji, da ceo svet mora da osudi teror i sve one koji mu pomažu i pozvao da se ne dozvoli Rusiji ili bilo kome drugom da podstiče konfrontaciju.

- Kao i Ukrajina, Rumunija je suštinski osudila teroristički napad na Izrael. Veoma je važno i neophodno da ceo svet reaguje na isti način, suštinski osuđujući teror i sve one koji pomažu ili mogu pomoći terorističkim napadima - rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom u Bukureštu.

17.42 - Berlin šalje Kijevu 10 tenkova „leopard“

Ministarstvo odbrane Nemačke najavilo je da će u narednih nekoliko nedelja poslati Kijevu 10 tenkova „leopard 1 A5”.

Profimedia
 

17.31  - Ruska vojska izvodi intezivan artiljerijski napad kod Donjecka

Oružane snage Rusije izvode intezivan artiljerijski napad na položaje ukrajinske vojske kod Donjecka, topovska kanonada je počela sat posle ponoći i nije se utišala ni tokom popodneva, prenosi dopisnik Sputnjika.

Angažovana je celokupna artiljerija Prvog donjeckog armijskog korpusa, uključujući haubičnu diviziju motorizovanog puka, u kojem se bore vojnici s Urala.

16.39 - Zelenski: U Rumuniji se pravi centar za obuku ukrajinskih pilota aviona F-16

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će u Rumuniji biti osnovan centar za obuku ukrajinskih pilota na višenamenskim lovcima F16.

- Postoji izuzetno važna odluka o obuci pilota aviona F16 u Rumuniji, gde je u toku pravljenje centra za tu namenu - rekao je Zelenski.

14.40 - Rumunski parlament otkazao je održavanje današnje sednice

Rumunski parlament otkazao je održavanje današnje sednice na kojoj je trebalo da govori ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, objavio je portal G4Media, pozivajući se na izvore.
Drugi izvori portala saopštili su da bi sednica mogla biti otkazana iz bezbednosnih razloga.

AP Photo/Richard Drew
Vladimir Zelenski

14.39 - Mediji: Helsinki sumnja da je Rusija oštetila finsko-estonski gasovod

Finski državni vrh sumnjiči Rusiju da je namerno oštetila gasovod između Finske i Estonije, koji je zatvoren pre dva dana nakon što je uočeno curenje gasa, objavio je danas "Iltalehti", pozivajući se na neimenovane izvore.

Gasovod između Finske i Estonije je oštećen 8. oktobra i procenjuje se da će mesecima biti van funkcije. 

13.46 - Rusija optužila SAD za aktivnosti na lokaciji za nuklearna testiranja u Nevadi

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države izvode pripremne radove na lokaciji za nuklearna testiranja u Nevadi i istakao da zvanična Moskva neće ponovo da pokrene sopstveni program nuklearnog testiranja osim ako to ne učini zvanični Vašington.

12.46 - Ukrajinski vojnik kritikovao Kijev zbog podrške Izraelu

Ukrajinski vojnik kritikovao je vlasti u Kijevu zbog licemernog stava po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba.

- Palestinci pokušavaju da vrate zemlju koja koja im zakonito pripada i koja je bila okupirana. Zbog toga ih je ukrajinsko rukovodstvo prozvalo teroristima i ekstremistima, i podržalo Izrael - rekao je pripadnik ukrajinske vojske.

U video-poruci on je naveo da ako su Palestinci, po mišljenju Kijeva, teroristi, onda on i njegovi saborci isto misle za Ukrajince, jer pokušavaju da zauzmu svoju zemlju.

12.41 - Rusija: Sud odbacio žalbu američkog novinara Gerškoviča na produženje pritvora

Ruski sud je danas odbacio žalbu američkog novinara Evana Gerškoviča na produženje pritvora, više od šest meseci nakon što je dopisnik dopisnik Volstrit žurnala iz Rusije uhapšen pod optužbom za špijuniranje u toj zemlji.

Američki reporter uložio je ranije  žalbu moskovskom sudu zbog poslednje odluke o produženju istražnog pritvora po optužbi za špijunažu, koju on kategorički negira.

Odluka suda suštinski znači da na snazi ostaje produženje njegovog pritvora do 30. novembra, kako je sud odredio u avgustu.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Evan Gerškovič

11.59 - Kremlj: Neutemeljena sugestija Zelenskog da je rat na Bliskom Istoku u interesu Rusije

Sugestija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je u interesu Rusije da se izazove rat na Bliskom istoku, kako bi se oslabilo "globalno jedinstvo", nije zasnovana na činjenicama, saopšteno je danas iz Kremlja.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da je reč o dugogodišnjem sukobu sa veoma dubokim korenima i da je Rusija u kontaktu i sa Izraelom i sa Palestincima.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

11.58 - Rjabkov: Rusija će nastaviti nuklearne probe samo ako to učine i SAD

Rusija će nastaviti da sprovodi nuklearne probe samo ako to učine i SAD, saopštio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Ruski predsednik Vladimir Putin je jasno formulisao zadatak: treba da pripremimo naše poligone za nastavak testiranja. Međutim, u praktičnom smislu, testovi se mogu nastaviti tek nakon što SAD sprovedu slična testiranja - rekao je visoki ruski diplomata.

The Federal Assembly of The Russian Federation via AP
Sergej Rjabkov

11.22 - Ukrajina: Istraga 260 krivičnih predmeta zbog korupcije u regrutnim centrima

Ukrajinske vlasti u ovom trenutku istražuju 260 krivičnih predmeta koji uključuju navodnu korupciju u vojnim regrutnim centrima, saopštio je danas Državni istražni biro (SBI).

Predsednik Vladimir Zelenski otpustio je načelnike regionalnih regrutnih centara u avgustu, nakon navoda o široko rasprostranjenoj zloupotrebi položaja i korupciji u ovoj službi.

Rečeno je da je istražni biro dokumentovao oko 110.000 dolara navodnog mita i da su sudovi zaplenili imovinu u vrednosti od oko 88.000 dolara. 

11.11 - "Rajnmetal" proizvodi za Ukrajinu

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ saopštio je da je od nemačke Vlade dobio nalog za proizvodnju više od 150.000 komada artiljerijske municije, namenjenih Ukrajini.

Nekoliko desetina hiljada komada municije planirano je da se dostavi već ove, a ostatak sledeće godine. 

Vrednost porudžbine nemačke Vlade iznosi nekoliko stotina miliona evra.

10.18 - Zelenski stigao u Bukurešt, razgovara sa Johanisom o jačanju saradnje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski stigao je u Bukurešt, gde će razgovarati sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, kako bi se ojačali "dobrosusedski odnosi".

- Ukrajina je zahvalna na rumunskoj podršci, koja jača našu državu. Hvala i na konstruktivnoj solidarnosti, koja omogućava našim nacijama da budu garant bezbednosti u svetu, posebno u oblasti snabdevanja hranom. Već smo izgradili i proširili saradnju koja održava stabilnost za brojne države - naveo je Zelenski na Tviteru.

9.48 - Bela kuća i Kongres razmatraju da spoje pomoć Ukrajini i Izraelu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena i glavni kongresmeni aktivno rade na tome da se pomoć Izraelu poveže sa finansiranjem Ukrajine, rekli su zvaničnik administracije i dvojica proukrajinskih kongresmena iz redova republikanaca, preneo je danas "NBC njuz".

Kongresmeni iz Demokratske i Republikanske stranke koji podržavaju dodatnu pomoć Ukrajini ukazali su da bi povezivanje pomoći bio potencijalan metod da se obezbede dalja sredstva za Kijev, uprkos opoziciji nekih republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu.

Profimedia
 

9.24 - Jedan stanovnik Primorja priveden zbog špijunaže

Jedan stanovnik Primorja priveden je zbog špijunaže u interesu Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, saopštila je teritorijalna uprava Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

FSB nije saopštila da li je on bio plaćen za svoje usluge, ali je ustanovljeno da je bio u potpunosti svestan mogućnosti korišćenja podataka protiv bezbednosti Rusije, uključujući i pri vršenju akcija direktnog uticaja.

7.30 - Generalštab Ukrajine: Odbijeni ruski napadi na šest tačaka fronta

Ruske snage krenule su u napade na gotovo svim pravcima na frontu, a najteže je na pravcu Kupjanska, Limanska, Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Šahtjorska, prenosi Unian jutrošnje saopštenje Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. Proteklog dana ukrajinske snage odbile su napade ruskih trupa na šest tačaka fronta, navedeno je u izveštaju. Dodaje se da ukrajinska vojska nastavlja ofanzivne operacije južno od Bahmuta i u pravcu Melitopolja.

7.00 - Rusija će uništiti skladišta žita i lučku infrastrukturu Ukrajine

Rusija će uništiti skladišta žita i lučku infrastrukturu Ukrajine ako se tamo nalaze vojna oprema i municija, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

- Ako Ukrajina koristi žitnice i lučku infrastrukturu za skladištenje municije i zapadne vojne opreme, to znači da će ta skladišta biti uništena - rekao je Nebenzja.

6.50 - SAD spremne da podržavaju i Ukrajinu, i Izrael

Sjedinjene Američke Države su u stanju da istovremeno pružaju vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini, kao i da održavaju sopstvenu odbrambenu sposobnost, rekao je novinarima visoko rangirani izvor u američkom odbrambenom sektoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike