Naučnici upozorili! Padaće plastične kiše, šteta će biti nepovratna

03.10.2023

00:30

0

Autor: M. Vu.

Mikroplastika se tako povezuje s tumorima, negativnim uticajem na srce i pluća, a poznato je da je da opasna i za okolinu

Naučnici upozorili! Padaće plastične kiše, šteta će biti nepovratna
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Japanski naučnici popeli su se na dve planine i istraživali sastav oblaka. Ono što su otkrili otvara više nego ozbiljnu temu koja u mnogome može da odredi našu budućnost.


Mikroplastika, odnosno male plastične čestice manje od 5 mm raširene su širomsveta - u vodi, na kopnu, u vazduhu, ali kako je pokazalo novo istraživanje - i u oblacima. Čestice mikroplastike dolaze iz industrijskih otpadnih voda, tekstila, sintetičkih automobilskih guma, proizvoda za ličnu higijenu i slično, a sve je više dokaza o njihovom štetnom delovanju na zdravlje ljudi.

Mikroplastika se tako povezuje s tumorima, negativnim uticajem na srce i pluća, a poznato je da je da opasna i za okolinu.


Da je mikroplastika prisutna i u oblacima pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje japanskih naučnika. U okviru studije, popeli su se na planine Fudži i Oyamu kako bi skupili vodu iz oblaka, nakon čega su analizirali uzorke kako bi odredili njihova hemijska i fizička svojstva. Rezultati su pokazali kako se u litru vode nalazi između 6,7 i 13,9 komada plastike, a identifikovali su devet različitih vrsta polimera i jednu vrstu gume u mikroplastici u vazduhu, veličine od 7,1 do 94,6 mikrometara.

 

 


Kada mikroplastika dospe u gornje slojeve atmosfere i bude izložena ultraljubičastom zračenju sunčevog svetla, ona se razgrađuje čime doprinosi efektu staklene bašte, objasnio je glavni autor studije Hiroši Okoši sa Univerziteta Vaseda. Čestice mikroplastike koje su prisutne u oblacima, naravno, vraćaju se na Zemlju.

 

Zagađuju kopno, vodu i hranu

Naučnici takve kiše nazivaju „plastičnim kišama“ i one zagađuju kopno i vode, odnosno more, ali i sve što ljudi jedu i piju pa je jasno da na kraju takve mikročestice završe i u našim telima.

Kako je upozorio Okoši, ako se ne krene sa rešavanjem ovog problema proaktivno, ekološki rizici postaće stvarnost, izazivajući nepovratnu i ozbiljnu štetu u budućnosti.

Na „Dejli mejlu“ kažu da su mehanizmi transporta mikroplastike i dalje nejasni, dok je istraživanje mikroplastike u vazduhu prilično ograničeno tako da nema sumnje kako će se naučnici u budućnosti više baviti ovim problemom, a postoji i nada da će se vremenom pronaći i neko rešenje da se količina opasnih mikročestica smanji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike