Ukrajinci tvrde da je poginuo komandant Crnomorske flote, Orban: Mađarska neće podržati Ukrajinu

25.09.2023

16:38

0

Autor: 24sedam

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinci tvrde da je poginuo komandant Crnomorske flote, Orban: Mađarska neće podržati Ukrajinu
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

Rat u Ukrajini ušao je u 579. dan.

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa ispalile 89 granata i raketa iz bacača granata, minobacača i raketnih sistema na teritoriju Belgorodske oblasti Rusije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da se tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama sastao sa vodećim američkim preduzetnicima i finansijerima i da je s njima razgovarao o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

19.40 - SAD bi mogle da Ukrajini isporuče taktičke rakete ATACMS

Sjedinjene Države bi mogle da objave svoju odluku da Ukrajini isporuče taktičke rakete ATACMS sa kasetnim bojevim glavama već ove nedelje, saopštio je Den Rajs, koji je ranije bio na funkciji specijalnog pomoćnika glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Rakete ATACMS, koje imaju domet do 300 km, mogu da se lansirati iz višestrukog raketnog sistema Hajmers.

- Odobrenje za kasetne rakete za Hajmers će verovatno stići ove nedelje - saopštio je on u intervjuu Njusviku, pozivajući se na informacije dobijene od američkog rukovodstva.

16.40 - Orban: Odbacivanje ruskih energenata je u suprotnosti sa našim interesima

Premijer Mađarske Viktor Orban izrazio je uverenje pred parlamentom zemlje da je odluka Evrope da odbaci ruske energente u suprotnosti sa njenim interesima, ali Budimpešta za sada nema dovoljno snage da se usprotivi, ona može samo da umanji negativne posledice po sebe.

16.19 - Savet Federacije Rusije osuđuje senatorku zbog putovanja na Francusku rivijeru

Gornji dom Ruske savezne skupštine i njen Protokolarni komitet kritikovali su poslanicu Ljudmilu Narusovu zbog toga što je putovala u neku zemlju NATO-a bez prethodnog odobrenja vlade.

Prema rečima predsednika odbora Vjačeslava Timčenka, Narusova je 18. jula odletela za Istanbul, odakle je otputovala za Nicu na Azurnoj obali. 

Poslanici koji žele da posete zemlje NATO-a tokom takozvane specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini moraju prvo da dobiju odobrenje Saveta Federacije.

16.18 - Duda: Poljska bi Ukrajini mogla da pošalje starije oružje

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da bi Poljska mogla da obezbedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala nakon što ga zameni za moderno.

On je naglasio da ne dolazi u obzir doniranje nove opreme koju Poljska trenutno nabavlja, kao što su južnokorejske haubice K9 ili tenkovi K2.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Andžej Duda

14.46 - Kijev: U napadu na Sevastopolj poginuo komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov

Ukrajina tvrdi da je u napadu na Sevastopolj poginuo komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na svom nalogu na platformi X da je Sokolov poginuo u napadu ukrajinskih snaga na štab ruske Crnomorske flote sa još 34 ruska oficira.

- U udaru na štab ruske Crnomorske flote poginula su 34 oficira, uključujući i komandanta ruske Crnomorske flote. Još 105 okupatora je ranjeno. Zgrada štaba se ne može obnoviti - naveo je Geraščenko.

14.17 - Zelenski: Američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu

Američki tenkovi Ambrams stigli su u Ukrajinu, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Dobre vesti od ministra (odbrane) Umerova. Tenkovi Abrams su već u Ukrajini i spremaju se da pojačaju naše jedinice - objavio je na Telegramu Zelenski.

14.00  - Orban: Mađarska neće podržati Ukrajinu

Mađarska neće podržati Ukrajinu na međunarodnom nivou sve dok Kijev ne povrati prava mađarskoj manjine na svojoj teritoriji, izjavio je premijer zemlje Viktor Orban pred parlamentom države.

Printscreen Twitter/TuckerCarlson
Viktor Orban

13.37 - Ruski ministar: Inflacija će biti prilično visoka i sledeće godine

Inflacija u Rusiji će ostati na prilično visokom nivou i tokom 2024. godine, izjavio je danas ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov obraćajući se gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu federacije Rusije.

On očekuje da će godišnja stopa inflacije u decembru biti 7,5 odsto, a prosečna godišnja stope inflacije u 2024. godini 7,2 odsto.

12.00 - Jedna osoba poginula, više njih povređeno u napadu na grad Berisav u Ukrajini

Najmanje jedna osoba je poginula, a bilo je više povređenih u napadu ruskih vazdušnih snaga na grad Berislav u Hersonskoj oblasti u Ukrajini.

- Ujutro je ruska avijacija napala Berislav. Okupatori su na grad bacili četiri avionske bombe. Jedna od njih udarila je u zgradu kancelarije za održavanje stanova. Za sada je poznat jedan smrtni slučaj i ima više povređenih. Još jedna avio-bomba uništila je stambenu zgradu - rekao je načelnik Regionalne vojne uprave (OVA) Aleksandar Prokudin.

11.48 - Pušilin: Isporukama oružja Kijevu Zapad povećava stepen sukoba

Redovnim isporukama naoružanja Kijevu Zapad povećava stepen sukoba, ali to neće moći da prelomi tok specijalne vojne operacije, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

- Ne iznenađuje što neprijatelj i dalje ide putem povećanja potencijala i povećanja stepena – ne govorim samo o oružanim formacijama Ukrajine, govorim i o zapadnom nadzoru. Vidimo da za sada nema nekih preduslova za smanjenje isporuka naoružanja. Stoga je za nas to, nažalost, predvidljivo - rekao je Pušilin.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

10.56 - Diplomata: Moskva insistira na transparentnoj istrazi eksplozija na Severnom toku

Moskva nastavlja da insistira na transparentnoj istrazi prošlogodišnjeg terorističkog napada na gasovode Severni tok, izjavio je danas ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

- Zemlje koje su se bavile incidentom do sada nisu mogle da iznesu bilo kakve konkretne rezultate - napisao je Nečajev na svom nalogu na Telegramu.

On je istakao da "ovo izaziva izuzetnu zabrinutost i postavlja legitimna pitanja o integritetu i nepristrasnosti istrage koja je u toku", i dodao da "ono što smo do sada videli su brojne spekulativne tvrdnje i lažne medijske priče koje imaju za cilj da odvrate sumnju od pravih krivaca i obmanu javnost".

10.12 - Oboreni ukrajinski dronovi iznad Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao da izvrši napad na teritoriju zemlje bespilotnim letelicama avionskog tipa.

Kako se navodi u saopštenju, tokom noći 25. septembra sistemi PVO oborili su dronove iznad severozapadnog dela Crnog mora, Krima, kao i iznad Kurske i Brjanske oblasti.

Ministarstvo je kasnije dodalo da je oko 9 časova PVO oborio ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.

7.30- Rusija: U napadu ukrajinskih dronova na Kursk oštećeno nekoliko kuća

U napadu ukrajinskih dronova na Centralni okrug Kurska oštećeno je nekoliko privatnih domaćinstava i krovovi administrativne zgrade, a povređenih nema, izjavio je danas gubernator Roman Starovojt. On je na Telegramu napisao da je polomljeno staklo na stambenoj zgradi i da je dejstvovala PVO. Starovojt je dodao da je još jedan dron pao u Kurskoj oblasti i da je usled toga razbijeno staklo na privatnoj kući, prenosi agencija RIA Novosti. Guberantor Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su noćas oborene dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Suražskog okruga, da nema žrtava ni štete.

7.20- Ukrajina: Ruske snage napale Odesu dronovima i raketama, oštećena lučka infrastruktura

Ruske snage napale su noćas Odesku oblast dronovima Šahed i raketama Oniks i Kalibar, ukrajinska PVO je oborila sve dronove i većinu projektila, ali je pogođena i oštećena lučka infrastruktura, saopštila je komanda Jug ukrajinskih oružanih snaga. Jedna žena je povređena, prenosi agencija Unian.

Kako je navedeno, ruske snage su lansirale 19 dronova i dve supersonične rakete Oniks, kao i 12 raketa tipa Kalibr. Ukrajinska PVO je oborila 19 Šaheda i 11 raketa Kalibr, ali je u napadu oštećena lučka infrastruktura. Luka u Odesi je pretrpela značajnu štetu, izbio je požar u zgradi hotela koji ne radi već nekoliko godina, a vatra je odmah ugašena. Pored toga, rakete Oniks su uništile skladišta žita. Oštećene su i zapaljene zgrade magacina jednog od preduzeća i privatne kuće u predgrađu Odese.

AP Photo/Petros Giannakouris, File
 

7.00 - Ruski dronovi izbacili iz stroja dva švedska tenka u Donbasu

Ruski dronovi su oštetili dva švedska tenka Strv 122, istočno od Svatova i pokušavaju da ih potpuno unište, piše časopis Forbes, pozivajući se na objave na ruskim Telegram kanalima.

Kako napominje list, nemoguće je tačno reći šta im se dogodilo. Možda su naišli na mine, nakon čega je posada bila primorana da ih napusti. Zatim su bespilotne letelice izvele napad na napuštena vozila kako bi sprečile ukrajinske snage da ih odvuku na remont.

6.50 - Tokom raketnog napada na Tokmak jedna osoba je poginula

Tokom raketnog napada na Tokmak jedna osoba je poginula, a 11 je povređeno, saopštila je uprava Zaporoške oblasti.

- Usled granatiranja Tokmaka u periodu od 13:30 do 13:40, pogođena je petospratnica u ulici Ševčenka, jedna raketa je pogodila krov petospratnice u ulici Gogolja - saopštile su regionalne vlasti.

Među nastradalima je, kako je precizirano, troje dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike