Rusija upozorila NATO na moguću eskalaciju: Alijansa je sve agresivnija, nije pametno što izvodi vežbe u blizini ruskih granica

21.09.2023

11:52

0

Moskva se plaši da bi slučajni incident mogao da pokrene niz katastrofalnih događaja

Rusija upozorila NATO na moguću eskalaciju: Alijansa je sve agresivnija, nije pametno što izvodi vežbe u blizini ruskih granica
Copyright Profimedia

NATO ne skriva da tokom svojih vojnih vežbi izvodi akcije za odbijanje potencijalnih napada iz Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije za Sputnjik.

- NATO neprekidno povećava razmere svojih vojnih vežbi tokom poslednjih decenija. One su sve provokativnije i agresivnije. Namerno se održavaju uglavnom u blizini ruskih granica - navodi Ministarstvo.

Ovakva situacija povećava rizik od sve veće napetosti i sve dramatičnijeg razvoja događaja.

- Hteli bismo da istaknemo da usled manevara Alijanse u neposrednoj blizini ruskih granica, vazdušnog i morskog prostora, višestruko raste rizik od nenamernih incidenata i pogoršanja situacije. U aktuelnim uslovima konstantne eskalacije napetosti od strane NATO-a, opasnost da takvi slučajevi nehotice prerastu u oružani sukob izuzetno je velika - navodi se.

Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podsetilo je u okviru upozorenja i na vojne vežbe pod nazivom "Stedfast Defender", planirane za proleće 2024. godine, koje su predviđene da se održe na teritoriji nekoliko evropskih zemalja i uključuju angažovanje preko 40.000 vojnika.

Ove vežbe, kao i druge u seriji "Defender", uključuju prebacivanje američkih jedinica i vojne tehnike u Evropu, kao i razvoj odgovarajuće logistike.

Ranije je već objavljeno da NATO planira da održi najveće vojne vežbe od vremena hladnog rata u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama tokom proleća 2024. godine. Ove vežbe su deo pokušaja Alijanse da se pripremi za eventualne scenarije "odbijanja" navodnog "ruskog napada".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike