Rekordan broj aviona NATO-a na nebu iznad Rumunije: Letela su dva "boinga" i jedna neobična letelica

23.08.2023

13:11

0

Autor: 24sedam

Zabeležen je i višesatni let američkog aviona "lokid EP-3E eris 2"

Rekordan broj aviona NATO-a na nebu iznad Rumunije: Letela su dva "boinga" i jedna neobična letelica
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na nebu iznad Rumunije, kao i nad Crnim morem, viđen je rekordan broj izviđačkih aviona iz zemalja NATO-a, navodi rumunski "Adevarul".

- Primećen je veliki broj savezničkih špijunskih aviona u vazdušnom prostoru Rumunije i iznad Crnog mora. Ovo traje već duže vreme, ali juče je zabeležen rekordan broj ovakvih letelica - navodi rumunski list.

Reč je, pre svega o dva aviona "boing E-3 sentri", Vazdušno-desantnih snaga za rano upozorenje i kontrolu NATO-a koji su preleteli Rumuniju, kao i "boing KC-135R startotenker". 

Zabeležen je i višesatni let američkog aviona "lokid EP-3E eris 2" iznad delte Dunava, a ponekad i iznad Crnog mora.

Primećena je još jedna neobična letelica - bombarder "čelindžer 650 Artemis", koja na prvi pogled liči na poslovni mlaznjak.

"Adevarul", pozivajući se na izvore, navodi da je letelica prožeta senzorima i kompjuterima koji omogućavaju presretanje i dešifrovanje neprijateljskih poruka na udaljenosti od stotinak kilometara. Avion je u vlasništvu privatne kompanije, a iako u njemu nema vojnog osoblja, stručnjaci Pentagona su povezani sa njegovim senzorima preko satelita, a podaci se obrađuju u realnom vremenu.

Najzad, iznad Crnog mora je preletao i moćni dron "nortrop gruman RK-4B global hok".

Kako se objašnjava, on poseduje niz elektro-optičkih i infracrvenih senzora, kao i radar visoke preciznosti, koji mu omogućava da nadgleda 100.000 km² teritorije - područje veličine Južne Koreje ili Islanda.

NATO je, usred ukidanja sporazuma o žitu, odlučio da pojača izviđanje u crnomorskom regionu, navodi se u saopštenju saveta NATO-Ukrajina, održanog 26. jula.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike