Poljska, Mađarska i Slovačka složno poručuju - Nećemo povući zabranu o uvozu ukrajinskog žita; Eksplozije u Harkovskoj oblasti

18.09.2023

07:01

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Poljska, Mađarska i Slovačka složno poručuju - Nećemo povući zabranu o uvozu ukrajinskog žita; Eksplozije u Harkovskoj oblasti
Ilustracija - Copyright Profimedia/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Vadim Belikov

U toku je 572. dan rata u Ukrajini.

Nastavlja se specijalne vojna operacija koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruski sistemi PVO oborili su nekoliko dronova iznad teritorije Rusije.

Eksplozije su odjeknule u Odeskoj i Harkovskoj oblasti. Jens Stoltenberg je istakao da niko ne zna kada će se borbe u Ukrajini završiti.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.39 - U Harkovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, pišu ukrajnski mediji

Načelnik oblasne vojne administracije Oleg Sinjegubov takođe je saopštio na svom Telegramu o eksplozijama u Harkovu.

23.02 - Poljska, Mađarska i Slovačka složno poručuju: Nećemo povući zabranu o uvozu ukrajinskog žita

Odluka Kijeva da podnese žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) neće primorati Poljsku da ukine embargo na isporuke ukrajinskog žita, izjavio je portparol poljske Vlade Petar Miler za TV „Polsat“.

- Potvrđujemo naš stav. Ovakva žalba STO nas ne dotiče u smislu da zbog nje nećemo odustati od embarga koji smo uveli - rekao je on.
 

22.07 - Ukrajina podnela žalbu STO zbog odluke Poljske, Slovačke i Mađarske da zabrane uvoz hrane

Kijev je podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza ukrajinskih proizvoda, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo ekonomije na svom Telegramu.

U Ministarstvu su izrazili nadu da će ove zemlje ukinuti svoja ograničenja i da tada „neće morati dugo da se rešavaju stvari na sudovima“.

21.02 - Preko 10 miliona Ukrajinaca u EU

Broj ukrajinskih izbeglica koje su došle na teritoriju Evropske unije od početka borbenih dejstava iznosi skoro 10 miliona ljudi, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton za „Radio Sud“.

20.19 - Zaharova: Situacija oko žita beskrajna galama Zapada i monopola koje kontrolišu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je danas situaciju oko ukrajinskog žita kao ''beskrajnu halabuku'' zapadnih zemalja i monopola koje kontrolišu u agroindustrijskom sektoru.

- A svi oni zajedno, režim u Kijevu, EU, NATO, svesni su da je (američkog državnog sekretara Entonija) Blinkena nedavno ponovo "zabrinuo" problem gladi u svetu i nije mogao da nađe ništa bolje od toga da za sve krivi Rusiju? Gore od poslednje šale je cela ova igra oko ukrajinskog žita - napisala je Zaharova na Telegram kanalu, komentarišući najavu Kijeva da će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku Svetskoj trgovinskoj organizaciji. 

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

19.57 -  Putin oduševljen ekonomijom svoje zemlje

Situacija u ruskoj ekonomiji po ključnim pokazateljima ispostavila se mnogo boljom od prognoza, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

18.26 - Rusija izlazi iz Barencovog evro-arktičkog saveta: Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo je istaklo da su krivicom zapadnih članica Saveta (Danske, Islanda, Norveške, Finske, Švedske, EU) aktivnosti praktično obustavljene od marta 2022. godine

18.05 - Napad na skladišta

Oružane snage Rusije izvele su grupni napad na skladišta Oružanih snaga Ukrajine u kojem su se nalazile krstareće rakete Storm Šedov i municiju sa osiromašenim uranijumom. Takođe, odjekuju eksplozije u centru Donjecka.

16.18 - Ukrajina: Najmanje četiri osobe poginule u ruskim napadima tokom noći i jutros

Najmanje četiri osobe su poginule u ruskim napadima na teritoriji Ukrajine tokom noći i jutros, saopštili su ukrajinski zvaničnici. 

Načelnik Hersona Aleksandar Prokudin rekao je da su u tom regionu poginuli muškarac star 72 godine i starija žena, a da su tri osobe ranjene u ruskom napadu tokom noći. 

Prokudin je naveo da su u jutrošnjem napadu dronom na grad Berislav povređene četiri osobe.

14.54 - Ukrajinske snage napale projektilima upravnu zgradu šefa samoproglašene DNR

Oružane snage Ukrajine napale su danas  projektilima upravnu zgradu šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), a eksplozije su se dogodile u blizini tog objekta u centru Donjecka.

Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin, koga je postavila Rusija, napisao je na Telegramu da su se ekplozije dogodile u upravnoj zgradi, a da nema poginulih, niti povređenih.

Ukrajinske snage ispalile su tri projektila iz američkog raketnog sistema MLRS na centar Donjecka, a direktno je pogođen krov upravne zgrade.

14.19 - Načelnik ukrajinske obaveštajne službe: Želimo da izvučemo Rusiju iz zone komfora

Načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je da ukrajinske snage žele da izbace Ruse iz njihove zone komfora.

Prema njegovim rečima, postoje tri glavna cilja za novu ukrajinsku kampanju dronovima protiv Rusije, a to je da iscrpe ruske protivvazdušne sisteme, onemoguće vojni transport i bombardere i da oštete vojne proizvodne pogone. 

- Sekundarni cilj je psihološki, da unesemo uznemirenost među rusko stanovništvo i poremetimo ekonomske procese u Rusiji. Želimo da ih izvučemo iz zone komfora. Zatvaranje velikih aerodroma u Sankt Peterburgu i Moskvi, na primer, postalo je skoro svakodnevna pojava - rekao je Budanov u intervjuu za Ekonomist.

AP photo
Napad dronom na Moskvu

13.34 - Čolaku: Rumunija će možda tražiti produženje zabrane uvoza ukrajinskog žita

Rumunija će možda tražiti da se produži zabrana trgovine ukrajinskim žitom na 30 dana, ukoliko zahtevi za uvozom budu rasli, izjavio je danas rumunski premijer Marsel Čolaku nakon što je prošle sedmice istekao rok za zabranu uvoza ukrajinskog žita za pet susednih zemalja sa Ukrajinom, što je odobrila Evropska komisija.

Čolaku je rekao da u Rumuniji nije bilo zahteva za uvoz žita iz Ukrajine od petka i da Bukurešt ne želi da se ponovi situacija zabeležena ranije ove godine koja je negativno uticala na rumunske poljoprivrednike kada je tržište bilo prezasićeno jeftinim žitaricama iz Ukrajine.

AP Photo/Matthias Schrader
 

13.21 - Rusija traži od suda u Hagu da odbaci slučaj o genocidu u Ukrajini

Rusija je danas zatražila od Međunarodnog suda pravde (IJC) u Hagu da zbog nenadležnosti i "zloupotrebe procesa" odbaci postupak koji je Ukrajina pred tim tribunalom pokrenula zbog navodne ruske zloupotrebe Konvencije o genocidu.

Šef moskovskog pravnog tima pri Međunarodnom sudu pravde, Genadij Kuzmin, rekao je pred većem od 16 sudija da je slučaj Ukrajine "beznadežno pogrešan i u suprotnosti sa dugogodišnjom sudskom praksom ovog suda".

11.53 - Čistka u ukrajinskom Ministarstvu odbrane

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar smenjena je sa dužnosti, zajedno sa još pet zvaničnika, saopštila je danas ukrajinska vlada. 

Maljar je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine često bila zadužena za objavljivanje informacija o stanju na frontu.

Pored nje, smenjeno je još pet zamenika ministra.

Vlada nije obrazložila odluku o smenama koje su usledile za imenovanjem Rustema Umerova za novog ministra obrane. 

11.09 - Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza hrane

Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog njihove zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Predstavnik ukrajinske trgovinske komore Taras Kačka rekao je u intervjuu za Politiko da će Kijev takođe uvesti recipročne mere Poljskoj ako Varšava ne obustavi svoje dodatne mere i kao primer naveo da će Kijev zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske.

Kijev planira da tuži ove tri zemlje u Svetskog trgovinskoj organizaciji, a ne na osnovu sopstvenog trgovinskog sporazuma sa EU.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

10.25 - U napadima na Herson poginule dve osobe, više povređenih

Dve osobe su poginule u Hersonu tokom noćašnjih napada ruskih snaga na Ukrajinu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Guverner Hersona Oleksandar Prokudin rekao je da su u ruskom napadu u tom regionu poginuli muškarac (72) i jedna starija žena, kao i da su još tri osobe ranjene, ali nije izneo detalje o povređenima.

9.58 - Zelenski: Ne damo teritoriju zarad mira, šta je sledeće - treći svetski rat? 

Ukrajinski predsednik Vladimr Zelenski ponovio je da Ukrajina neće ustupiti deo svoje teritorije zarad postizanja mira.

- Ne, to je naša teritorija - rekao je Zelenski u intervjuu za američku mrežu CBS.

On je rekao da će Ukrajina napredovati i oslobađati teritorije čak i kad prođe lepo vreme.

Zelenski je ipak priznao da se ukrajinska vojska suočava sa teškom situacijom na frontu i da kontraofanziva ne napreduje dovoljno brzo.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

9.07 - Bugarska: Dron s eksplozivom nađen na obali Crnog mora

Dron nepoznatog porekla koji je, prema nepotvrđenim informacijama, nosio ekploziv, pronađen je na obali bugarskog letovališta Tjulenovo na Crnom moru.

Nije poznato kako je dron završio na bugarskoj obali, da li je pao iz vazduha ili ga je donela plima.

9.04 - Kijev: Veliki ruski napad dronovima i krstarećim projektilima na Odesu

Ukrajinska vojska jutros je objavila da su ruske snage pokrenule "veliki" napad projektilima i dronovima na Odesu na jugu Ukrajine. 

Posledice napada još se procenjuju, naveo je Generalštab ukrajinske vojske.

8.07 - Lula pozvao Zelenskog da se sastanu u Njujorku

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva pozvao je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na sastanak tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, potvrdio je predstavnik brazilskog Senata Žak Vagner, koji je deo Luline delegacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

AP Photo/Louise Delmotte
 

Prema rečima senatora, Zelenskom su ponuđene dva termina za sastanak danas i sutra, kada će se Lula sastati i sa drugim stranim liderima.  

Ukrajinska vlada još nije potvrdila učešće Zelenskog. 

Lula i Zelenski se nikada nisu lično sreli, ali su u martu razgovarali telefonom. U maju je Zelenski pokušao da se sastane sa Lulom tokom samita G7 u Japanu, ali je brazilska vlada navela da je nekompatibilnost u rasporedima sprečila njihov susret. 

Poziv brazilske vlade Zelenskom dolazi u trenutku kritika na račun Lulinih izjava o mogućnosti da primi predsednika Rusije Vladimira Putina u Brazilu, tokom samita G20 u Rio de Žaneiru, zakazanog za novembar 2024.

Lula je rekao da ruski predsednik neće biti uhapšen ako otputuje u Brazil, po nalogu za hapšenje koji je protiv njega raspisao Međunarodni krivični sud.

Predsednik Brazila je prošlog ponedeljka promenio ton i rekao da će o eventualnom hapšenju odlučivati sudovi.

Zelenski je zahtevao da Lula zauzme čvršći stav u vezi sa ratom Rusije protiv Ukrajine.

7.44- Evropska unija poziva Poljsku, Mađarsku i Slovačku da budu konstruktivne

Evropska komisija pozvala je Poljsku, Mađarsku i Slovačku da budu konstruktivne nakon što su najavile da će jednostrano produžiti embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine uprkos odluci Unije da tu zabranu ukine.

"Svesni smo najava nekih država članica u vezi sa unilateralnim merama. Ono što je trenutno važno jeste da sve zemlje rade u duhu kompromisa i da se konstruktivno angažuju", rekla je portparolka Komisije.

Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su u petak da će zadržati svoja ograničenja na uvoz ukrajinskog žita uprkos odluci Evropske komisije

7. 15 - Oružane snage Rusije pogodile proizvodni pogon

Oružane snage Rusije pogodile su proizvodni pogon Harkovskog oklopnog kombinata u kojem je vršena popravka oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine;

7.00 - Ruski PVO sistemi uništili još jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu

Ruski PVO sistemi uništili su još jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu avionskog tipa iznad jugozapadnog dela Кrima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje i da je iznad Belgorodske oblasti uništen ukrajinski dron avionskog tipa.

 

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike