Stanje je alarmantno: Maroku potrebno još 100 miliona švajcarskih franaka

12.09.2023

13:10

0

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihtera pogodio je u petak uveče marokanski planinski region 72 kilometra jugozapadno od Marakeša

Stanje je alarmantno: Maroku potrebno još 100 miliona švajcarskih franaka
Zemljotres u Maroku - Copyright Tanjug/AP Photo Mosa'ab Elshamy/Fernando Sanchez Europa Press via AP

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) uputila je danas hitan apel za prikupljanje 100 miliona švajcarskih franaka  za podršku žrtvama zemljotresa u Maroku.

- U ovom apelu tražimo 100 miliona franaka da bismo mogli da ispunimo najhitnije potrebe u ovom trenutku, koje uključuju obezbeđivanje vode, kanalizacije i za skloništa - saopštila je zvaničnica IFRC Karolin Holt novinarima u Ženevi, prenosi "Rojters".

 

 

Ona je dodala da je potrebno da se "izbegne drugi talas katastrofe".

Holt je rekla da je IFRC odobrio 1 milion švajcarskih franaka iz svog Fonda za hitne slučajeve odmah nakon zemljotresa kao urgentnoj pomoći  Crvenom polumesecu Maroka.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihtera pogodio je u petak uveče marokanski planinski region 72 kilometra jugozapadno od Marakeša, izazvavši veliku štetu i razaranja.

Više od 2.800 ljudi je poginulo, uključujući decu, a na hiljade je povređeno u zemljotresu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka. Vlasti strahuju da će se te brojke povećati. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike