Šta to lepo miriše u Nju Delhiju: Čips od lisičjeg repa i puding od prosa na Samitu G20

09.09.2023

23:46

0

Nakon subotnjeg samita u Nju Delhiju predstavljen je potpuno vegetarijanski meni bogat ukusnim indijskim začinima

Šta to lepo miriše u Nju Delhiju: Čips od lisičjeg repa i puding od prosa na Samitu G20
meni u Nju Delhiju na samitu G20 - Copyright Tanjug/AP Photo/Manish Swarup)

Čips od prosa i puding od prosa - to je posluženo liderima G20 u subotu na vegetarijanskoj svečanoj večeri, na kojoj je dominirala omiljena žitarica indijskog premijera Narendre Modija, prenosi "Frans 24".

Za razliku od uobičajene diplomatske trpeze bogate mesom, nakon subotnjeg samita u Nju Delhiju predstavljen je potpuno vegetarijanski meni bogat ukusnim indijskim začinima.

Glavno jelo bile su galete od nangke (vrsta voća) servirane sa glaziranim šumskim pečurkama, uz čips od prosa i list karija koji su bili preliveni crvenim pirinčem iz Kerale.

Predjelo je uključivalo "čips od lisičjeg repa sa lišćem od prosa preliven kuglom od jogurta", a za desert se služio puding od prosa sa mirisom kardamona.

Indija je najveći svetski proizvođač i drugi po veličini izvoznik prosa, žitarice bez glutena koja može da raste i na zemljištu lošijeg kvaliteta sa ograničenom količinom vode. Od dolaska na vlast 2014. godine Modijeva vlada radi na povećanju proizvodnje i potrošnje prosa. 

 

 

Štaviše, Indija je predložila da Ujedinjene nacije proglase 2023. za Međunarodnu godinu prosa.

"Da bismo našim uvaženim gostima obezbedili ukus prosa uzgajanog širom Indije, danas smo u jelovnik uvrstili nekoliko jela", navedeno je u meniju.

Od sirotinjske do "super hrane"

Proso raste dvostruko brže od pšenice i koristi amo 30 odsto vode koju koristi pirinač. U meniju je navedeno da je reč o "super hrani".

"Proso može da raste u nepovoljnim i sušnim uslovima", a dodaje se i da može da igra važnu ulogu u rešavanju pitanja kao što su klimatske promene i bezbednost hrane.

Ta žitarica je hiljadama godina bila osnovna hrana u mnogim regionima Indije i koristila se za pravljenje kaše, somuna ili za palačinke.

Ali "zelena revolucija" koja je započela u Indiji šezdesetih godina prošlog veka dovela je do pada proizvodnje prosa pošto su hibridne sorte pšenice i pirinča sa visokim prinosom dobile na značaju.

 

 

Kao rezultat toga, na proso je počelo da se gleda kao na sirotinjsku hranu.

Sada, međutim, kuvari u restoranima podstiču upotrebu te žitarice kroz različite recepte kao što su tortilje ili palačinke od prosa, pa čak i piva na bazi prosa. 

Meni je pojačao poentu

Indija je 2021. izvezla proso u vrednosti 64 miliona dolara, što je nagli skok u odnosu na prethodne godine.

Pozivnice za večeru poslate su u ime predsednika Bharata, što je drevna sanskritska reč i naziv za Indiju koji Modi i mnogi Indijci koriste.

To je podstaklo glasine da će zvanična upotreba engleskog imena zemlje biti ukinuta, što je ponovo istakao Modi koji je u subotu govorio iza ploče sa imenom zemlje "Bharat".

Meni je pojačao njegovu poentu, ističe "Frans 24". 

"Mešavina tradicija, običaja i klime, Bharat je raznovrstan na mnogo načina. Ukus nas povezuje" navodi se u jelovniku. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike