Grupa 20 postigla konsenzus o zajedničkoj deklaraciji: Rat u Ukrajini ipak se ne pominje

09.09.2023

14:41

0

Postojale su sumnje da li će to biti moguće zbog drugačijih stavova unutar grupe o ratu u Ukrajini

Grupa 20 postigla konsenzus o zajedničkoj deklaraciji: Rat u Ukrajini ipak se ne pominje
Copyright Profimedia

Indijski premijer Narendra Modi saopštio je u subotu da je G20 postigla konsenzus o zajedničkoj deklaraciji, ali nije izneo nikakve detalje o tome.

Nekoliko sati objavljeno je saopštenje u kom je navedeno da se, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, države moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija,.

- U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, sve države moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorije, protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države - navodi se u saopštenju zemalja G20 koje su se okupile u Nju Delhiju.

U tekstu deklaracije ne pominje se direktno napad Rusije na Ukrajinu i rat koji još traje.

Postojale su sumnje da li će zajednička deklaracija biti moguća zbog drugačijih stavova unutar grupe o ratu u Ukrajini.

Grupa sastavljena od 20 velikih ekonomija saopštila je da želi da se fokusira na globalne izazove bezbednosti hrane i energenata, prenosi Rojters.

Među pitanjima za koja se očekuje da će se pojaviti na sastanku G20 je i transport žitarica kroz Crno more, navodi britanska agencija.

AP Photo/Manish Swarup
 

Samit G20, koju čine Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno briselske administracije, održava se u Nju Delhiju 9. i 10. septembra.

Pozvani su lideri svih članica i još devet zemalja - Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, UAE, Omana i Singapura.

Kina: Samit G20 je osmišljen da se razgovara o globalnoj ekonomiji

Samit G20 prvenstveno je osmišljen da se razgovara o globalnoj ekonomiji, izjavila je u subotu portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, odgovarajući na pitanje novinara da li bi Kina pristala da osudi ruska vojna dejstva u Ukrajini u završnom dokumentu na predstojećem samitu u Nju Delhiju.

- Samit G20 je veliki forum za međunarodnu ekonomsku saradnju. Uvek smo verovali da G20 treba da se fokusira na svoje odgovornosti, ojača koordinaciju makroekonomske politike i promoviše razvoj svetske ekonomije - rekla je Mao.

Prema njenim rečima, pozicija Kine povodom ukrajinskog pitanja je dosledna i veoma jasna, preneo je TASS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike