Vojna hunta u Gabonu oslobodila svrgnutog predsednika: Slobodan je da ide na lečenje

07.09.2023

15:28

0

Trenutno nema informacija o njegovom zdravstvenom stanju

Vojna hunta u Gabonu oslobodila svrgnutog predsednika: Slobodan je da ide na lečenje
Copyright Juilen de Rosa, Pool Photo via AP

Vojna hunta u Gabonu objavila je u četvrtak da je oslobodila svrgnutog predsednika Ali Bonga Ondimbu (64) i omogućila mu da otputuje avionom u inostranstvo radi lekarskih pregleda.

- Ondimba je slobodan da se kreće, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje - rekao je pukovnik Ulrih Manfumbi, portparol prelaznog komiteta.

AP je preneo da predsednik može, ukoliko želi, da otputuje u inostranstvo na lekarske preglede.

Trenutno nema informacija o zdravstvenom stanju svrgnutog predsednika Gabona, zemlje koja je bogata naftom. On je pretrpeo moždani udar krajem 2018. godine, što ga je sprečilo da obavlja svoje predsedničke dužnosti tokom nekoliko meseci.

Lokalna televizija Gabon24 izvestila je o sastanku između Ondimbe i Abdu Barija, šefa Kancelarije UN za centralnu Afriku, kasno sinoć. Nakon sastanka Bari je izjavio da je predsednik "dobrog zdravlja".

Ondimbu je svrgnula vojska 30. avgusta, dodajži Gabon na listu afričkih zemalja koje su nedavno doživele vojne udare. Vojni udar se dogodio nakon osporavanih izbora na kojima je Ondimba proglašen pobednikom, čime bi se produžila 53-godišnja vladavina njegove porodice. On je na vlasti nasledio svog oca 2009. godine.

Novoizabrani vojni lider Gabona, general Bris Kloter Oligi Nguema, sastao se s regionalnim i lokalnim vlastima i obećao unapređenje infrastrukture i mirnu predaju vlasti građanima ove centralnoafričke države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike