Šta se desilo u Alžiru? Preživeli Marokanac ispričao kako se sve odigralo kad su džet skijem zalutali na teritoriju susedne zemlje

02.09.2023

16:44

0

Pucnjava je izazvala gnev u Maroku nakon što je ribar objavio snimak beživotnog tela koje pluta u moru

Šta se desilo u Alžiru? Preživeli Marokanac ispričao kako se sve odigralo kad su džet skijem zalutali na teritoriju susedne zemlje
Ilustracija - Copyright AP Photo

Jedan Marokanac je opisao kako je alžirska obalska straža otvorila vatru na njega i još troje turista koji su zalutali u alžirske vode.

Mohamed Kisi je jedini preživeli koji se vratio. Njegov brat i prijatelj su ubijeni, a za još jednog prijatelja navodi se da je u pritvoru u Alžiru.

- Počeli su da pucaju iza nas - rekao je Kisi za francusku televizijsku mrežu BFM.

Maroko je otvorio istragu, a iz Alžira nema komentara.

Dve nacije imaju dugu istoriju tenzija, vezanih za pretenzije Maroka na spornu teritoriju Zapadne Sahare.

Granica između njih zatvorena je 1994. godine, a Alžir je prekinuo diplomatske odnose pre dve godine. Optužio je Maroko za neprijateljske radnje, koje je Rabat negirao.

Četvoročlana grupa na dva džet skija krenula je u utorak iz marokanskog odmarališta Saidija kada su dvojica ubijena.

Kisi je ispričao da su se izgubili kada je pala noć i shvatio da su zalutali na teritoriju Alžira kada su videli da se približavaju čamci alžirske obalske straže.

Pucnjava je izazvala gnev u Maroku nakon što je ribar objavio snimak beživotnog tela koje pluta u moru. Bio je to Bilal Kisi, Mohamedov brat koji je živeo u Francuskoj. Sahranjen je u četvrtak.

Abdelali Mehoar imenovan je kao drugi ubijeni. Njegovo telo je i dalje u Alžiru, navodi marokanski novinski sajt Le360.

Smail Snabe, koji takođe ima francusko državljanstvo, navodno se pojavio pred tužiocem u Alžiru u sredu, ali više detalja nije poznato.

Alžir i Maroko dele granicu dugu skoro 2.000 kilometara koja je bila izvor napetosti od nezavisnosti od francuske kolonijalne vlasti.

Zatvorena je 1994. iz bezbednosnih razloga nakon što su islamistički militanti bombardovali hotel u marokanskom gradu Marakešu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike