Otkrivena tačna lokacija nestalog aviona na letu MH370: Nova tehnologija utvrdila putanju i mesto na kom je pao?

01.09.2023

18:12

0

Istraživači su uvereni da su na dobrom tragu

Otkrivena tačna lokacija nestalog aviona na letu MH370: Nova tehnologija utvrdila putanju i mesto na kom je pao?
Potraga za MH370 i dalje traje - Copyright Foto:Profimedia

Misterija nestalog aviona sa leta MH370 konačno bi mogla da bude rešena pošto su stručnjaci otkrili mesto gde su "sigurni" da se srušio.

Avio-kompanija Malezija-erlajns izgubila je kontakt sa avionom Boing 777 8. marta 2014, u blizini ostrva Puket u Malajskom moreuzu.

Sada bi novi izveštaj na 229 stranica mogao da sadrži važan trag o tome gde se olupina nalazi.

On sugeriše da bi avion mogao da bude na oko 1.560 kilometara zapadno od Perta u Australiji - što je otkriće "revolucionarne" amaterske radio-tehnologije poznate kao Weak Signal Propagation Reporter, ili WSPR.

Istraživači Ričard Godfri, doktor Hanes Kutzi i profesor Simon Maskel koristili su WSPR da otkriju i prate putanju leta aviona šest sati nakon jednog od njegovih poslednjih radio-kontakata, prenosi britanski Dejli mejl.

- Ova tehnologija je razvijena u protekle tri godine i rezultati predstavljaju nove kredibilne dokaze. To je u skladu sa analizama Boinga... i analizama sa Univerziteta Zapadne Australije o ostacima pronađenim oko Indijskog okeana.

WSPR beleži svaku interakciju između aviona i signala poslatih sa zemlje, sa informacijama koje uključuju vremensku oznaku, lokaciju i razliku između planiranog kursa i putanje letelice, što se sve čuva u bazi podataka na svaka dva minuta.

 

 

Istraživači su koristili ovu tehnologiju da odrede 125 tačaka na kojima se avion našao.

Uspostavili su putanju koja se završavala na istom mestu kao i podaci Boinga, Inmarsat satelita, pa analiza sugeriše da je to poslednje počivalište aviona sa leta MH370.

Takođe se čini da je avion imao misteriozni cik-cak obrazac u poslednjim minutama.

Ovo može dodatno osnažiti tvrdnje da je pilot Zahari Ahmad Šah možda namerno srušio avion ili da je možda došlo do otmice.

- Zajedno sa podacima može se uporediti sveobuhvatna slika poslednjih sati leta MH370. Let MH370 je preusmeren u Indijski okean gde se srušio zbog nestanka goriva u nekom trenutku posle poslednjeg signala iza ponoći. Oko 10 miliona komercijalnih putnika leti svakog dana, a bezbednost avio-industrije oslanja se na pronalaženje uzroka svake nesreće - zaključuju istraživači.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike