Ruske snage sprečile napad dronom na aeodrom u Pskovu; Gluhov otkrio kada će Rusija testirati nuklearno oružje

29.08.2023

22:35 >> 23:58

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruske snage sprečile napad dronom na aeodrom u Pskovu; Gluhov otkrio kada će Rusija testirati nuklearno oružje
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

U toku je 552. dan rata u Ukrajini.

Zelenski je rekao da očekuje da će nova vojna pomoć Ukrajini biti puštena u septembru. 

Bespilotna letelica je pronađena na polju u Orolskoj oblasti i neutralisana elektronskim ratovanjem, rekao je guverner regiona Kličko.

Ruski lovac Su-30 ispratio je američki bespilotnu letelicu Reaper iznad Crnog mora, saopštio je Ruski centar za kontrolu nacionalne odbrane.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti 

23.59 - Vedernikov: Ruske snage sprečile napad dronom na aeodrom u Pskovu

Guverner Pskovske oblasti Mihail Vedernikov saopštio je danas da su ruske snage spečile napad dronom na aerodrom u Pskovu, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Estonijom.

On je dodao da, prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

"Od početka incidenta bio sam na licu mesta. Razmere štete se analiziraju. Detaljnije informacije ćemo objaviti nakon završetka istrage", napisao je Vedernikov na Telegramu.
(Kraj) pak/gri

23.44 - SAD ne odustaju: Stiže novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 250 miliona dolara!

22.34 - Moskva: Nećemo sprovoditi nuklearna testiranja, osim ako SAD to prve ne učine

Član stalne misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Gluhov izjavio je danas da Moskva neće sprovoditi nuklearna testiranja, osim ukoliko ih SAD ne budu prve održale.

- Želim da istaknem da izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koju su danas pominjale neke delegacije, o hipotetičkoj mogućnosti da naša zemlja nastavi nuklearna testiranja, treba razmatrati isključivo u kontekstu našeg odgovora na bilo kakve destruktivne akcije Sjedinjenih Država. To je preventivni signal Vašingtonu. Nećemo pribegavati ovom koraku osim ako SAD to ne urade prve - rekao je Gluhov na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi TASS.

22.03 - Kuleba i Stoltenberg razgovarali o putu Ukrajine ka članstvu u NATO-u

AP Photo/Virginia Mayo
Dmitro Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o putu Ukrajine ka članstvu u Alijansi.

- Razgovarao sam sa Jensom Stoltenbergom o sledećim koracima na putu Ukrajine ka NATO-u - napisao je Kuleba na društvenoj mreži X (Tviter).

21.48 - Kolona: Francuska radi na bilateralnom bezbednosnom sporazumu sa Ukrajinom

Francuska radi na bilateralnom bezbednosnom sporazumu sa Ukrajinom - on će uključivati vojne, humanitarne i civilne aspekte, izjavila je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona na zajedničkoj pres-konferenciji sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.

- Radimo na tome još od samita NATO održanog u julu u Vilnjusu. Tada su zemlje G7 izrazile nameru da sklope bezbednosne sporazume s Ukrajinom, Od tada im se pridružilo oko 20 zemalja, čak i više. Razgovarali smo o tome sa Kulebom - precizirala je Kolona.

21.34 - Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini ne uključuje kasetnu municiju, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

21.23 - Zelenski zahvalio SAD na novom paketu vojne pomoći

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je danas SAD na slanju novog paketa vojne pomoći vrednog oko 250 miliona dolara.

- Zahvalan sam celom američkom narodu, Kongresu i lično predsedniku Džoefu Bajdenu na novom paketu pomoći za odbranu Ukrajine. Artiljerija, projektili, municija za HIMARS, oprema za razminiranje - to je ono što je potrebno našim ratnicima - napisao je Zelenski na društvenoj mreži X (Tviter).

20.37 - SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 250 miliona dolara

SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući municiju za raketne sisteme HIMARS, vredan oko 250 miliona dolara, saopštio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

20.20 - Ruska vojska granatirala privremene baze Oružanih snaga Ukrajine

Ruska vojska je odgovorila na ukrajinski napad na selo Klimovo u Brjanskoj oblasti tako što je granatirala privremene baze Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je na Telegramu gubernator regiona Aleksandar Bogomaz.

AP Photo/Libkos
 

- Reagujući na teroristički napad ukrajinskih nacionalista na selo Klimovo, jedinice ruskog Ministarstva odbrane izvele napad na proivremene baze Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Semjonovka - napisao je on.

19.15 - Javni dug Ukrajine dostigao novi rekord

Javni dug Ukrajine nastavio je da raste i dostigao je novi rekord od skoro 133 milijarde dolara, što je povećanje od četiri milijarde dolara za mesec dana, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

Istovremeno, spoljni dug Ukrajine dostigao je 3,319 biliona grivni (90,77 milijardi dolara), što je 68,29 odsto ukupnog javnog duga, a unutrašnji 1,541 bilion grivni (42,15 milijardi dolara), odnosno 31,71 odsto ukupnog javnog duga.

Iznos javnog i državom garantovanog duga Ukrajine porastao je u julu za 146,23 milijarde grivna, ili 4 milijarde dolara, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

18.24 - Ukrajina gubi 40 do 45 dronova na dnevnom nivou

Odbrambene i bezbednosne snage Ukrajine gube u proseku oko 40 do 45 izviđačkih dronova na dnevnom nivou, izjavio je danas Jurij Ščihol, šef ukrajinske Državne službe za specijalne komunikacije.

On je naveo da to uključuje najosnovnije "mavik" i "matrice" dronove, kao i profesionalne dronove ukrajinske i strane proizvodnje, prenosi Si-En-En.

AP Photo/Libkos, File
 

- Ovaj rat je promenio pristup upotrebi dronova. Koriste se za izviđanje kratkog dometa, kao i za kontrolu vatre, a jurišni dronovi se koriste za uništavanje ljudstva i opreme. Zbog toga dajemo sve od sebe da obezbedimo što više dronova. Kupujemo skoro sve što je dostupno na tržištu - rekao je Ščihol.

17.07 - Sahranjen Evgenije Prigožin

Evgenije Prigožin, šef Vagnera, koji je preminuo u avionskoj nesreći prošle nedelje, sahranjen je tokom intimne "oproštajne ceremonije". Ceremonija je bila zatvorenog karaktera i odvijala se iza zatvorenih vrata u Sankt Peterburgu, kako su saopštili njegovi portparoli putem društvenih mreža u utorak.

16.32 - Zaharova: Oni koji su na vlast doveli ljude u Kijevu i danas politički manevrišu u Ukrajini

Zapadne zemlje pokušavaju da politički manevrišu u situaciji oko Ukrajine, i pritom, nastavljaju da isporučuju oružje Kijevu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Oni koji su doveli na vlast ljude koji su danas na vlasti u Kijevu, sada, kao kruna tog ludila, snabdevaju ih oružjem, podržavaju ih i istovremeno nastavljaju da politički manevrišu, istakla je ona.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Zaharova

Ona je navela da su na Majdanu u periodu 2013-2014. godine bili ti isti ministri inostranih poslova Francuske, Nemačke, baltičkih zemalja, Poljske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

- Oni su doveli na vlast kijevski režim, gazili na početke državnost Ukrajine, koja je tek počela da se probija - zaključila je Zaharova.

16.02 - Dojče vele: Berlin ne veruje Kijevu, ali izbegava temu Severnog toka

Nemački istražitelji više skoro da nemaju sumnji - napad na gasovod Severni tok izvršili su ukrajinski diverzanti, navodi Dojče vele (DW).

To je, kako je ocenjeno, politički nezgodno saznanje za Berlin.

DW konstatuje da nema mnogo oštrih reakcija u Nemačkoj nakon što su u subotu nedeljnik Špigel i javni servis ZDF objavili veliko istraživanje, prema kojem svi tragovi napada na gasovode Severnog toka vode do Ukrajine.

Volf Vidman-Šmit, jedan od istraživačkih novinara koji je radio na temi,  ima utisak i da zvaničnici u Berlinu pokušavaju da izbegavaju ovu temu.

- Naravno, ne mogu jednostavno da odmahnu rukom na ozbiljan zločin, ali takođe ne bi mogli da obustave pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije. To nije opcija - kaže Vidman-Šmit.

Profimedia
Eksplozija Severnog toka

14.41 - Rusko Ministarstvo odbrane: Ukrajinci ponovo pokušali napade na objekte na teritoriji Rusije

Ministarstvo odbrane Rusija saopštilo je da je kijevski režim ponovo pokušao da napadne objekte na teritoriji Rusije.

Oko 13 časova presretnut je ukrajinski dron koji je oboren i srušio se u Crno more.

14.31 - U granatiranju Gorlovke poginula tri civila

Tri civila poginula su u ukrajinskom granatiranju Gorlovke u DNR, saopštio je gradonačelnik ovog grada Ivan Prihodko.

On je dodao da je gađana fabrika mleka, koja je veoma oštećena.

Profimedia
 

12.59 - Ukrajinski sud: Ukaz o mobilizaciji nije obavezujući

Ukrajinski sud prepoznao je ukaz o mobilizaciji predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kao neobavezujući. Regionalni sud Poltavske oblasti Ukrajine je 23. avgusta oslobodio optuženog za izbegavanje mobilizacije.

Sudija je smatrao da ukazi Zelenskog nisu izvršeni u skladu sa zakonom.

- Takozvani zakoni i predsednički ukazi, uključujući i one o mobilizaciji, uvođenju ratnog stanja, o upotrebi Oružanih snaga Ukrajine, koji su legitimisani pod plaštom zakona, predstavljaju autorska dela, nisu ustavno utemeljeni, ne predstavljaju zakone u suštini i nisu obavezujući za narod - navodi se u odluci suda.

12.09 - Kremlj pozdravio papino poznavanje ruske istorije

Kremlj je danas pozdravio kao "veoma zadovoljavajuće" izjave pape Franje kojima je pozvao rusku omladinu da ne zaboravlja svoju istoriju, i saopštio da Rusija ima bogato nasleđe i da je dobro što je papa upoznat sa njim.

- Poglavar rimokatoličke crkve poznaje rusku istoriju i ovo je veoma dobro. Ona ima duboke korene, a naše nasleđe nije ograničeno samo na Petra Velikog ili Katarinu, ono je mnogo starije - rekao je Peskov.

AP Photo/Andrew Medichini
Papa Franja

11.56Putin neće ići na Prigožinovu sahranu

11.47 - Ruski avion uništio je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora

Ruski borbeni avion uništio je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora koja je pokušavala da napadne ciljeve u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Danas oko 12 časova sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad jednom bespilotnom letelicom na objekte u Ruskoj Federaciji. Bespilotnu letelicu uništio je avion pomorske avijacije iznad Crnog mora - ističe se u saopštenju Ministarstva.

9.51 - Britanski obaveštajci: Vojna služba u Rusiji sve unosnija od početka rata u Ukrajini

Britansko Ministarstvo odbrane tvrdi u najnovijem izveštaju da je vojna služba u Rusiji postala unosna posle početka ruske vojne intervencije u Ukrajini u februaru prošle godine.

U izveštaju se navodi da je u februaru 2022. poručnik u ruskoj vojsci primao 81.200 rubalja mesečno (oko 783 evra), a da mnogi mlađi činovi koji služe u Ukrajini sada imaju više od 200.000 rubalja mesečno. 

9.13 - Turski mediji: Erdogan i Putin mogli bi razmotriti novu formulu o prehrambenom sporazumu

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, mogli bi na sastanku u Sočiju da razgovaraju o novoj formuli za prehrambeni sporazum koju je razvila Turska, piše „Hurijet“, pozivajući se na izvore.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

8.00 - Ruska PVO oborila dva ukrajinska drona iznad Tulske oblasti

Ruska vojska je jutros sprečila pokušaj Kijeva da izvede napad na rusku teritoriju sa dva drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Snage ruske PVO su uništile ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Tulske oblasti“, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti. Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je saopštilo da su u ponedeljak uveče iznad Brjanske oblasti snage PVO oborile dve ukrajinske bespilotne letelice. (Kraj) aj/cv

7.15 - „Zatvorićemo sve granične prelaze“: Poljska i baltičke zemlje zahtevale da se Vagner povuče iz Belorusije

Poljska, Litvanija i Letonija, susedna Belorusija, kao i Estonija, zahtevale su da Lukašenko povuče borce iz PMC Vagner sa teritorije Belorusije. U suprotnom, zemlje prete zatvaranjem granica. Beloruski predsednik je prošle nedelje rekao da je „Vagner” živeo, „Vagner” je živ i da će „Vagner” živeti u Belorusiji, ma koliko to nekome želeo. Prema Lukašenku, u zemlji ima oko 10 hiljada boraca ove kompanije. 

Belarus' Defense Ministry via AP
 


Ministri unutrašnjih poslova Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije su u zajedničkom saopštenju zahtevali da Belorusija protera Vagnera sa teritorije zemlje, piše Rojters , pozivajući se na izjavu poljskog ministra unutrašnjih poslova Marijuša Kaminskog .

„Ako dođe do kritične situacije, incidenta, bez obzira da li se nalazi na poljskoj, litvanskoj ili letonskoj granici sa Belorusijom, mi ćemo odmah preduzeti mere. Svi granični prelazi koji su i dalje otvoreni biće zatvoreni“, rekao je Kaminski, ističući da misli i na putnički i na teretni saobraćaj.

7.00 - Bela kuća je saopštila da je uverena u smrt šefa Vagnerovog PMC Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći, prenosi Rojters.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike