Ruska PVO oborila dva drona iznad Brjanske oblasti; Tokom borbene misije kod Bahmuta poginulo šest ukrajinskih pilota

31.08.2023

19:13 >> 00:19

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruska PVO oborila dva drona iznad Brjanske oblasti; Tokom borbene misije kod Bahmuta poginulo šest ukrajinskih pilota
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos/Efrem Lukatsky Profimedia

U toku je 553. dan rata u Ukrajini.

Zelenski je rekao da očekuje da će nova vojna pomoć Ukrajini biti puštena u septembru. 

Bespilotna letelica je pronađena na polju u Orolskoj oblasti i neutralisana elektronskim ratovanjem, rekao je guverner regiona Kličko.

Ruski lovac Su-30 ispratio je američki bespilotnu letelicu Reaper iznad Crnog mora, saopštio je Ruski centar za kontrolu nacionalne odbrane.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti 

23.41 - Ruska PVO oborila dva drona iznad Brjanske oblasti


Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dva drona sa fiksnim krilima iznad Brjanske oblasti, a prilikom pada dronova nije izazvana šteta niti je bilo žrtava, saopštio je guverner te oblasti.

''PVO sistemi ruskog Ministarstva odbrane osujetili su ukrajinski teroristički napad. Dve letelice oborene su iznad Brjanskog okruga. Nije pričinjena šteta, niti je bilo povređenih'', napisao je guverner te oblasti Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu, a prenosi TASS.

On je dodao da se na licu mesta nalaze bezbednosne snage i službe hitne pomoći.
 
23.23 -Taktika upotrebe ukrajinske MLRS HIMARS protiv Rusije postala je neefikasna, pisao je američki časopis Nevsveek.
 
23.06 - Tokom borbene misije kod Bahmuta poginulo šest ukrajinskih pilota
 
Šest ukrajinskih pilota poginulo je tokom borbene misije u blizini Bahmuta, rekao je Jevhen Rakita, portparol 18. brigade vojnog vazduhoplovstva, preneli su danas ukrajinski mediji. On je precizirao da se incident dogodio u utorak u sektoru Bahmuta.
 
Rakita je takođe istakao da je svih šest pilota imalo oficirske činove te da se detalji incidenta ne otkrivaju iz bezbednosnih razloga.
 
22.50 - Zaharova: Mogući razgovori o sporazumu o izvozu žita Crnim morem na samitu G20
 
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov mogao bi da razgovara o pitanju izvoza žita Crnim morem tokom bilaterlanih sastanaka na predstojećem samitu G20, izjavila je danas portparolka tog ministarstva Marija Zaharova.
Profimedia
 
 
''U planu su ne samo bilateralne sednice, već i bilateralni sastanci. Mislim da je moguće da pitanje sporazuma o žitu bude pokrenuto tokom tih sastanaka'', rekla je Zaharova, a prenosi TASS.
 
Ona je dodala da će tokom samita ''ruska delegacija definitivno naglasiti'' da je Rusija uvek bila pouzdan snabdevač, posebno energetskim resursima, uprkos svim promenama u svetu, nelegitimnim sankcijama, pritiscima, i slično.

21.11 - Snage PVO oborile su krstareću raketu u istočnom delu Krima, saopštio je lider republike Sergej Aksenov na svom Telegram kanalu

20.20 - Mađarska neće novčano pomagati Ukrajinu dok ne skine OTP banku sa liste sponzora rata

Mađarska odbija da razgovara o finansijama EU za vojnu pomoć Kijevu, jer Ukrajina i dalje navodi mađarsku banku OTP kao "međunarodnog sponzora rata", izjavio je danas mađarski ministar odbrane Krištof Salaj-Bobrovnicki.

- Ukrajina je najveću mađarsku banku, OTP, stavila na listu međunarodnih sponzora rata. Objasnio sam na sastanku da je to neprihvatljivo. Sve dok OPT ne bude skinuta sa te liste, nećemo nastaviti pregovore o finansiranju vojne pomoći Ukrjaini - rekao je on.

20.05 - Nova knjiga: Zelenski na prvom sastanku u Beloj kući razbesneo Bajdena

Prema novoj knjizi američkog pisca i novinara Frenklina Foera, koja će uskoro biti objavljena, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije baš briljirao na svom prvom sastanku s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući.

Kako piše Foer, zahtev ukrajinskog lidera da se Ukrajina pridruži NATO i apsurdna analiza dinamike saveza razbesneli su američkog predsednika.

AP Photo/Susan Walsh
Zelenski i Bajden

20.00 - Bela kuća tvrdi: Putin od Kima traži municiju za rat u Ukrajini

Bela kuća je danas saopštila da ima nove obaveštajne podatke koji pokazuju da su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Ungrazmenili pisma, kao i da je Rusija zatražila od Severne Koreje municiju za rat u Ukrajini.

19.14 - Borelj predložio osnivanje Fonda za pomoć Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je, nakon sastanka sa ministrima odbrane EU, da je predložio osnivanje Fonda za pomoć Ukrajini od 2024. do 2027. godine.

On je naveo da bi taj fond prikupljao oko pet milijardi evra na godišnjem nivou.

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

15.30 - Ministri spoljnih poslova Turske i Rusije sastaće se sutra

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan sastaće se sutra u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom tokom dvodnevne posete Rusiji, saopštili su danas turski diplomatski izvori.

Oni će razgovarati o tursko-ruskim odnosima, kao i o globalnom i regionalnom razvoju, što je potvrdila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Lavrov i Fidan će razgovarati o situaciji u regionu, posebno u Ukrajini, Siriji, Libiji, Zakavkazju - rekla je Zaharova novinarima.

15.28 - Ruski avioni uništili dva ukrajinska čamca sa posadom u blizini Zmijskog ostrva

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su borbeni avioni uništili dva ukrajinska mornarička čamca sa posadom u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru.

Prvo je borbeni avion Su-30 uništio brzi ukrajinski čamac, nakon čega je isto učinio i borbeni avion Su-24.

15.06 - Rumunija i Holandija uspostavljaju centar za obuku ukrajinskih pilota za F-16

Rumunija i Holandija potpisale su pismo o namerama za uspostavljanje baze za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 i održavanje ovih letelica u jednom od centara za obuku u Rumuniji, što će biti doprinos tih zemalja jačanju PVO Ukrajine, izjavila je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren u Toledu pred neformalni sastanak ministara odbrane EU.

Ona je navela da je za Holandiju izuzetno važno da nastavi da demonstrira svoje jedinstvo i podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije. 

14.45 - Kremlj najavio skori sastanak Putina i Erdogana u Rusiji

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana uskoro će biti održan u Rusiji, što će zvanično  biti saopšteno u narednih nekoliko dana, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Sastanak će uskoro biti održan u Rusiji, a u narednim danima daćemo zvanično saopštenje - najavio je Peskov odgovarajući na pitanja novinara da li je tačno da će sastanak biti održan u septembru u Sočiju, prenosi Ria novosti.

Vladimir Smirnov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP
 

14.10 - Britanska ambasadorka: Rat punih razmera potkopao „poseban“ status Krima

Britanska ambasadorka u Kijevu Melinda Simons smatra da je rat punih razmera jasno oslabio percepciju međunarodne zajednice o „okupiranom Krimu" kao „posebnom” za Kremlj.

- Naravno, Rusija, a posebno predsednik Vladimir Putin, vide Krim kao kritično važan za svoju teritoriju. Ali sasvim je očigledno da je to deo Ukrajine. Kada međunarodna zajednica govori o Hersonu, Zaporožju, Donjecku, Lugansku i Krimu – sve je u kontekstu vraćanja ukrajinskih suverenih teritorija. Dakle, kakav smisao ima takozvani specijalni status za Krim? - izjavila je ambasadorka u intervjuu za ukrajinski Bi-Bi-Si.

Ona je dodala da je Velika Britanija uvek insistirala da Krim ostane teritorija Ukrajine.

14.02 - Još jedan ukrajinski dron oboren je u Orlovskoj oblasti, povređenih nema, rekao je gubernator oblasti Sergej Kličkov.

12.16 - Zaharova: Napadi na ruske regione neće proći nekažnjeno

Nijedan napad ukrajinskih snaga na ruske regione neće proći nekažnjeno, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

- Ruske bezbednosne strukture istražuju i pažljivo dokumentuju sve činjenice granatiranja ruskih regiona, kao i druge kriminalne aktivnosti ukrajinskih militanata - dodala je ona.

11.44 - Imenovana osoba zadužena za ratne zločine kijevskog režima

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov imenovao je bivšeg ambasadora LNR u Rusiji Rodiona Mirošnika za ambasadora zaduženog za ratne zločine kijevskog režima, saopštila je na redovnom brifingu za novinare portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- To je njegova nova dužnost u Ministarstvu - rekla je Zaharova.

11.13 - Ukrajinska vojska ispalila je raketu "harm" američke proizvodnje na Donjeck

Raketa je pala pored stambenog objekta kod železničke stanice u gradu.

AP Photo/LIBKOS
 

10.50 - Podoljak: Nema govora o mirovnim pregovorima, neophodno je da Rusija pretrpi taktički poraz

O mirovnim pregovorima sa Moskvom za rešavanje sukoba u Ukrajini sada nema ni govora, rekao je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak u intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera".

Prema njegovim rečima, neophodno je da Rusija pretrpi značajan taktički poraz na frontu što bi navodno promenilo odnos Rusa prema situaciji.

Podoljak je ponovio raniji stav da Kijev nema nameru da pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

10.38 - Ruska PVO je oborila još jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti, nema ni povređenih ni materijalne štete, rekao je gubernator oblasti.

10.36 - Balicki: Ukrajinci neuspešno pokušavaju da probiju rusku liniju odbrane

Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki rekao je za "Rusija 24" da ukrajinske snage nisu probile rusku liniju odbrane, ma šta tvrdili na Zapadu.

- Ne samo da nisu probili prvu liniju odbrane nego nisu uspeli da zauzmu ni mesto Rabotino - rekao je on.

10.33 - Podoljak: Papa Franja je postao instrument ruske propagande

AP Photo/Efrem Lukatsky
Podoljak

Papa Franja postao je instrument ruske propagande i podržao je "ruski svet", izjavio je savetnik šef kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak za "Korijere dela sera".

10.30 - U roku od 40 minuta snage Kijeva ispalile su 25 projektila na Donjeck.

10.28 - Borelj: EU će nstaviti sa finansijskom podrškom Ukrajine

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da će ministri odbrane i ministri spoljnih poslova EU u četvrtak u Španiji diskutovati o nastavku finansijske podrške Ukrajini koja, kako je naveo, mora da se nastavi po svaku cenu.

- Razmatraćemo kako da osiguramo stabilnost finansijske podrške Ukrajini. Ona mora da se nastavi i posle rata po svaku cenu. Ona je neophodna zbog obnove, ali i garancija bezbednosti Ukrajine, a to je složena diskusija - rekao je on uoči sastanka u Toledu.

9.16 - Zaharova: Agonija, mržnja i bes naveli su kijevski režim na terorističke aktivnosti

Pokušaji Ukrajine da tokom noći dronovima napadne ruske teritorije predstavljaju bezizlaznost u kojoj se nalaze ukrajinske vlasti i agoniju kijevskog režima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Očigledno su ova agonija kijevskog režima, glupa mržnja, bes i nedostatak bilo kakve perspektive u sopstvenom razvoju doveli do ove terorističke aktivnosti. Nema drugih opcija, apsolutni ćorsokak - rekla je ona za Sputnjik.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Zaharova

 

8.54 - Kijev je isporučio municiju, između ostalog i kasetnu, na deo fronta u kupjanskom pravcu, rekao je pripadnik ruske jedinice Zapadnog vojnog okruga.

7.40 - Kijev: Najmanje dve osobe poginule, jedna povređena u ruskom napadu

 Najmanje dve osobe su poginule, a jedna je povređena jutros u ruskom napadu na Kijev, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Kličko je napisao na Telegramu da je jedna osoba povređena od krhotina stakla i da je nekoliko zgrada zapaljeno.

Kličko je naveo da su ostaci ciljeva uništenih protivvazdušnom odbranom pali na nekoliko zgrada u ukrajinskoj prestonici, ne precizirajući da li su ostaci bili od projektila ili drona, preneo je Rojters.

7.30 - Rusija: Ukrajinski dronovi pokušali da napadnu pet centralnih regiona i Pskovsk

Ukrajinski dronovi pokušali su jutros da napadnu pet regiona u centralnoj Rusiji i Pskovsku oblast na severozapadu zemlje, a nije bilo povređenih, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. U Pskovu je napad izazvao požar na gradskom aerodromu i oštećeno je nekoliko vojno-transportnih aviona Il-76, preneo je TASS.

Ograničen je vazdušni saobraćaj iznad Pskovske oblasti, a aerodrom je danas zatvoren. U gašenje požara je uključeno 65 vatrogasaca.

U drugim slučajevima, dronove su oborile ruske jedinice protivvazdušne odbrane pre nego što su naneli štetu. Pomorski dronovi su pokušali da napadnu zaliv Sevastopolja na Krimu, a napad su odbile snage za borbu protiv podmornica. Ruska PVO oborila je tri ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti u zapadnoj Rusiji i jednu iznad Orilske oblasti u centralnoj Rusiji, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Načelnik Orlovske oblasti Andrej Kličkov rekao je da su dva drona presretnuta iznad teritorije te oblasti. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dve ukrajinske bespilotne letelice oborene u Rjazanskoj oblasti i jedna u Kaluškoj oblasti.

Načelnik Kaluške oblasti Vladislav Šapša rekao je da su dva drona napala taj region, da je jedan oboren, a da je drugi pogodio prazan rezervoar za naftu. Jedan dron je krenuo ka Moskvi, ali je presretnut iznad Moskovske oblasti. Moskovski aerodromi su nakratko bili zatvoreni za saobraćaj. Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da su snage Crnomorske flote Rusije odbile napad dronom u blizini glavnog zaliva krimskog grada Sevastopolja.

7.15 - Kijev do oktobra ostaje bez krstarećih raketa

Do oktobra bi Oružane snage Ukrajine mogle ostati bez krstarećih raketa – britanske Storm Shadov i francuskog Skalpa, upozorava Volstrit džurnal. „Ukrajinu treba podržati u narednih šest nedelja kako bi imala realne šanse za proboj koji će promeniti putanju rata“, navodi se u materijalu.

7.00 - Ukrajinci priznaju da im kontraofanziva ne ide

Ruska odbrana je previše dobro pripremljena, priznaju Ukrajinci.

Kako su, navodno, probili prvu liniju ruske odbrane na delu južnog fronta, ukrajinski vojnici kažu da im izuzetno teško da postignu veći napredak ili značajniji proboj.

Ukrajinske jedinice tvrde da su zauzele selo Robotine u Zaporožju i da se kreće prema nekoliko drugih u pokušaju da strateško čvorište Tokmak dovedu u dom artiljerije.

Specijalista za komunikacije Oleksandar Solonko detaljno je objasnio koliko je teško napredovanje u ovoj oblasti.

- Ko god da ste, jurišna grupa, tim za evakuaciju, izviđanje iz duha ili sa zemlje, vaše kretanje je vidljivo izdaleka. Neprijatelj se već dugo sprema da nas upozna. Postoji ograničen broj pristupnih puteva i logističkih puteva koji su svaki dan na udaru granata i artiljerije. Sigurno će vas primetiti. U suštini je nemoguće obezbediti posao a da ostanete potpuno neprihvatljivo - kazao je Solonko i dodao da su ruska utvrđenja razrađena.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike