Fidan: Alternativni putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine rizični; eksplozije odjekuju u dve ukrajinske oblasti

26.08.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Fidan: Alternativni putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine rizični; eksplozije odjekuju u dve ukrajinske oblasti
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Roman Hrytsyna/Andrew Kravchenko

U toku je 549. dan rata u Ukrajini.

Lukašenko je odbacio mogućnost Putinove umešanosti u pad Prigožinovog aviona, a takođe je napomenuo da on nije dao bezbednosne garancije biznismenu.

Beloruski lider je takođe rekao da Vagnerov PMC ostaje na teritoriji republike.

Povratak Moskve na dogovor o žitu je neophodan, jer će obezbediti rusku lučku infrastrukturu, smatra zamenik predsednika Saveta bezbednosti Medvedev.

Kijev je odbio da obnovi ugovor sa Rusijom za tranzit gasa, javio je Interfaks, pozivajući se na ukrajinskog ambasadora u Kišinjevu Ševčenka.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti 

00.06 - Fidan: Alternativi putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine rizični

Turska smatra da su rizični bilo koji alternativni putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine i stoga će nastaviti napore u saradnji sa svim stranama na svim nivoima da se nastavi rad „žitnog koridora“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Kijevu.

„Nažalost, inicijativa za crnomorsko žito je okončana 17. jula. Znamo da se trenutno traže alternativni načini za izvoz žitarica. Međutim, takođe vidimo da ovi načini ne mogu biti alternativa prvobitnoj inicijativi i da nose rizike. Moramo da nastavimo sa procesom što je pre moguće pre nego što se izgube koje je donela Crnomorska inicijativa. Zbog toga ćemo nastaviti da vodimo dijalog sa svim stranama na svim nivoima“, rekao je Fidan, prenosi Ukrinform.

23.23 - Eksplozije se čuju i u Sinelnikovu u Dnjepropetrovskoj oblasti – ukrajinski mediji

23.00 - Danilov: Nova raketa ukrajinske proizvodnje pogodila Krim

22.50 - Ruska PVO uništila još jedan dron

Ruska PVO uništila je ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi u saopštenju, večeras je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad uz primenu drona na teritoriji Rusije, ali je bespilotna letelica uništena delovanjem PVO.

22.31 - Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni zaista je učestvovao u tajnom sastanku sa generalima NATO-a na poljsko-ukrajinskoj granici, izjavio je Podoljak.

21.20 - Šef evropske diplomatije: Pad trgovinske razmene EU s Rusijom bez presedana

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je usled sankcija došlo do pada uvoza iz Rusije za više od 70 odsto u odnosu na nivo iz 2021. godine, dok je izvoz iz EU pao za 54 odsto.

AP Photo/Virginia Mayo
 

„U poređenju sa 2021. godinom ukupan uvoz EU iz Rusije smanjen je za 58 odsto još 2022. što je bez presedana. Uvoz robe iz sektora koji ne obuhvata energente pao je za 60 odsto, to se najviše odrazilo na gvožđe, čelik, plemenite metale, drvo… Ta tendencija nastavlja da jača: u prvom kvartalu 2023. godine pad uvoza robe premašio je 75 odsto ne uzimajući u obzir energente, dok je u sferi energetike ta cifra još veća i iznosi minus 80 odsto“, napisao je on na svom blogu pod naslovom „Da, sankcije protiv Rusije funkcionišu“.

20.10 - Šef ukrajinske obaveštajne službe: Bez vojnih operacija nemoguće je vratiti Krim

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je danas da će Krim biti vraćen kombinovanim sredstvima, ali da je to nemoguće bez vojnih operacija.

„Da li ste ikada čuli od mene da je moguće vratiti bilo koju teritoriju bez prolivanja krvo? Najverovatnije, ne. Ako neko zna kako je moguće, ubeđivanjem ili nekom drugom varijantom diplomatije, naterati rusku vojsku da se pomeri makar i za milimetar, ne figurativno, već u bilo kom pravcu, pa neka to uradi“, rekao je Budanov, prenosi Ukrinform.

19.48 - Bivši analitičar CIA: Najbolja ukrajinska brigada je pred uništenjem

Jedna od najvećih uzdanica Oružanih snaga Ukrajine, 82. vazdušno-jurišna brigada, prema rečima bivšeg analitičara CIA Larija Džonsona, nalazi se pred kolapsom.

Džonson je za Jutjub kanal "Dajalog vorks" naveo da brigada trpi ogromne gubitke i da je pred uništenjem iako je u borbu uvedena tek nedavno, uz tvrdnje da je neverovatno jaka i da će Ruse naučiti lekciji.

AP Photo/Libkos
 

Prema rečima stručnjaka, ukrajinske trupe ne samo da nisu uspele da probiju rusku liniju odbrane, već su na liniji fronta izgubile i tenkove NATO-a i borbena vozila pešadije. 

Moskva je uz pomoć artiljerije i avijacije zadala porazne udarce Oružanim snagama Ukrajine, objasnio je on.

Zbog ogromnih gubitaka kontraofanziva je dospela u ćorsokak, poručio je Džonson.

19.15 - Jaka eksplozija u Kramatorsku

Ukrajinski mediji prenose da je u Kramatorsku, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknula jaka eksplozija.

Prethodno je na teritoriji DNR pod ukrajinskom kontrolom objavljena vazdušna opasnost.

18.50 - Sudarila se dva aviona iznad Ukrajine: Troje poginulih, među njima i poznati pilot

17.48 - „Gardijan“: Generali NATO promenili planove Kijeva

Generali NATO su možda uspeli da ubede Ukrajinu da promeni strategiju zbog kontraofanzive koja se prolongira, piše list „Gardijan“, pozivajući se izvore.

Prema navodima lista, neki od najviših vojnih zvaničnika Alijanse, uključujući komandanta američkih snaga u Evropi, generala Kristofera Kavolija i britanskog admirala Entonija Radakina, prošle sedmice su se sastali sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim na tajnoj lokaciji na poljsko-ukrajinskoj granici.
 

AP Photo/Olivier Matthys, File
 


„Cilj petočasovnog sastanka bio je da se pomogne u unapređenju ukrajinske vojne strategije. Glavna pitanja o kojima je razgovarano bile su akcije koje bi pomogle sa zastojem u ukrajinskoj kontraofanzivi, planovi borbenih dejstava za predstojeću zimu i dugoročna strategija ofanzive“, navodi list.

17.29 - Ruski sistemi PVO oborili su iznad Belgorodske oblasti ukrajinski dron

Kako navodi Ministarstvo odbrane Rusije, tako je sprečen „još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice avionskog tipa na objekte na teritoriji Rusije“.

17.07 -  Ukrajinske snage gađale su Donjeck i tom prilikom su ranjene dve žene, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

16.06 - Advokati Evana Gerškovića uložili žalbu na produženje njegovog pritvora

Advokati američkog novinara Evana Gerškoviča, koji je u Rusiji optužen za navodnu špijunažu, uložili su žalbu na poslednje produženje njegovog pritvora u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti.

"Sud je primio žalbu odbrane Gerškoviča", rekao je izvor ruskoj agenciji. Sud u Moskvi produžio je ranije za tri meseca pritvor američkom novinaru "Vol strit džurnala" , uhapšenom u martu zbog navodne špijunaže.

Tokom kratkog saslušanja, sud je naložio da Gerškovič ostane u zatvoru do 30. novembra, prema izveštaju ruskih medija. FSB Rusije je 30. marta saopštio da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu zbog sumnje da je špijunirao u korist vlade SAD.

14.12 - Njujork tajms objasnio šta je cilj napada ukrajinskih dronova na objekte u Rusiji

Američki zvaničnici povezuju napade dronovima na Rusiju sa željom Kijeva da demonstrira ukrajinskoj javnosti da Kijev i dalje može da nanese neku štetu protivniku u trenutku kada kontraofanziva ide tako sporo, piše Njujork tajms.

Profimedia
 

Ako ova taktika i ima strateški cilj, onda je to, prema rečima sagovornika, podizanje morala stanovništva i vojske. List, pozivajući se na reči Andreja Jusova, predstavnika Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, ukazuje da Kijev nije direktno preuzeo odgovornost za napade, iako je naveo da će se napadi na Moskvu nastaviti.

13.36 - Balički: Zaporožje će biti oslobođeno

Grad Zaporožje, koji se trenutno nalazi pod kontrolom Kijeva, uključen je u program razvoja Zaporoške oblasti za narednih 10 godina, vlasti računaju na njegovo oslobođenje, rekao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki u intervjuu za Sputnjik.

Tokom sastanka u Kremlju u noći između 22. i 23. avgusta, Balicki je izneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu planove za razvoj regiona i predstavio desetogodišnji program.

- Naravno, Zaporožje je uključeno u program. Jasno je da smo računali i sa Zaporožjem i bez njega. Imamo strategiju, ali kako će vojska delovati, tu ne možemo mnogo da utičemo. Mi , Naravno, čekamo, računamo i spremamo se za oslobođenje Zaporožja. Imamo veoma velike planove po ovom pitanju. Ponavljam, to zavisi od vojske. Dakle, čim se to pitanje reši, život će se vratiti mirnom životu - rekao je Balički.

12.07 - Trećina ljudi koji su napustili Ukrajinu muškarci

Među svim onima koji su napustili Ukrajinu, sa izuzetkom onih koji su otišli u Rusiju, oko trećine su muškarci, izjavio je zamenik direktora Instituta za demografiju Nacionalne akademije nauka Ukrajine Aleksandar Gladun, piše portal "Strana".

- Oko dve trećine su žene, a trećina muškaraca. Ovo je oko 35 odsto - rekao je on.

Prema njegovim rečima, 17 odsto onih koji su otišli ​​su mladići do 18 godina, još 17 odsto su odrasli muškarci.

- Negde 5 odsto ili čak manje su muškarci u starosnoj dobi za penziju - rekao je on.

11.10 - Uništena dva skladišta ukrajinske municije

Oružane snage RF uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u Belogorovki, Krasnogorovki i selu Pobeda, rekao je portparol grupe Centar Vadim Astafjev.
Prema njegovim rečima, jurišne letelice grupe „Jug” pogodile su položaje ukrajinskih snaga na lisičanskom, soledaro-artjomovskom i aleksandrovsko-kalinovskom pravcu.
Astafjev je takođe rekao da je Lancet uništio samohodno artiljerijsko oruđe na položajima kod Severska.

10.20 - Oružane snage Ukrajine gađale su selo Urazovo kasetnom municijom iz sistema "Grad"

Ovo je napisao na Telegramu gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
„Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Urazovo u Valujskom gradskom okrugu projektilima Grad. Kasetna municija je pogodila kuće i teritoriju poljoprivredne apoteke. Prema preliminarnim podacima, četiri osove su povređene: tri muškarca i jedna žena. Svi su zadobili rane od gelera“, napisao je šef regiona.

Žrtve su prebačene u regionalnu bolnicu u Valujsku, na lečenju. Osim toga, oštećeno je nekoliko kuća i automobila.
.

09.05 - Ukrajina napala Krim: Pogođena ruska vojna baza, ima i poginulih?

08.20 - Ukrajina granitirala Donjeck i Jasinovatu

Ukrajinske snage su noćas granatirale Donjeck i Jasinovatu, između ostalog i kasetnom municijom, saopštili su u DNR.

Oružane snage Ukrajine ispalile su tri granate, kalibra NATO-a, na prestonicu DNR, a osam na Jasinovacki okrug

07.56 - Jurišne jedinice grupe Zapad odbile su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine

Jurišne jedinice grupe Zapad odbile su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajinena kupjanskom pravcu i zauzele tri uporišta, saopštio je portparol grupe Jaroslav Jakimkin.

- U kupjanskom pravcu, jurišne jedinice grupe Zapad zauzele su tri uporišta i likvidirale oko 40 neprijateljskih vojnika. Istovremeno je odbijeno pet kontranapada do po jednog voda i sastava 43, 44, i 115. Posebne mehanizovane i 68. Posebne jegerske brigade uz podršku oklopnih vozila - rekao je Jakimkin.

Prema njegovim rečima, posade jurišne i armijske avijacije izvele su 14 napada na neprijateljske položaje.

Jakimkin je napomenuo da su artiljerija grupe i teški višecevni sistemi Solncepek za samo jedan dan uništili tri artiljerijska oruđa M777, američke proizvodnje, kao i dve minobacačke posade i jedan kamionet.

07.25 - PVO uništio dron iz Kijeva

Kijev je dronom pokušao da napadne objekte na teritoriji Moskve i Moskovske oblasti, uništen je sistemima PVO iznad Istrinskog okruga, saopšteno je u Ministarstvu odbrane Rusije.

- 26. avgusta, oko 03:00 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti. Bespilotna letelica je uništena iznad teritorije Istrinskog okruga, Moskovske oblasti dežurnim sredstvima PVO - saopštilo je Ministarstvo.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je saopštio da, prema preliminarnim informacijama, žrtava i razaranja nema.

07.10 - Rusija u UN: SAD su pretnja po mir i bezbednost u severoistočnoj Aziji

Sjedinjene Američke Države zapravo predstavljaju pretnju po mir i bezbednost u severoistočnoj Aziji, ali pokušavaju da skrenu pažnju sa toga licemerno sazivajući sednicu SB UN, rekao je stalni predstavnik Rusije u organizaciji Vasilij Nebenzja.

Profimedia
 

„Sazivanje današnje sednice nije ništa drugo do ciničan i licemeran pokušaj SAD da pojačaju pritisak na Pjongjang i skrenu pažnju sa nepromišljenih akcija Vašingtona i njegovih saveznika u regionu koje vode ka eskalaciji. Oni su pravi izvor pretnji međunarodnom miru i bezbednosti“, rekao je Nebenzja na sednici SB UN.

Kako je dodao, Vašington na tradicionalan način prebacuje krivicu i optužuje druge, ne priznajući odgovornost za eskalaciju u severoistočnoj Aziji.

07.00 - "Blumberg": Ukrajinske nade blede, situacija ide na ruku Putinu

Saveznici Ukrajine su zabrinuti da se sukob odugovlači i ide na ruku Rusiji, a nade da će kijevske snage ove godine ostvariti definitivan prodor sve više blede, piše "Blumberg". 

Više od dva meseca nakon početka ofanzive, Kijev je uspeo da napravi samo taktički napredak protiv snažno ukopanih ruskih snaga, uprkos angažovanju brojnih jedinica koje su naoružale i obučile SAD i EU.

Kako je jesenje vlažno i hladno vreme iza ugla, prostor za sprovođenje velikih akcija se sve više sužava, dodaje agencija.

Ukrajina i njeni saveznici obećavaju da će nastaviti borbu koliko god bude potrebno, ali zapadni zvaničnici priznaju da će biti težak zadatak da se ponove nivoi ogromne podrške koji su omogućili trenutne napore. 

Zalihe municije su posebno iscrpljene i proizvodnja u SAD i Evropi neće biti povećana do kraja 2024. Lovci F-16 verovatno neće stići do sledeće godine.

Kako se ofanziva produžava, kontinuirano slanje pomoći postaje politički sve teže u SAD. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike