Salvini poručio da je pitanje homoseksualnosti prevaziđeno, pa podržao oficira smenjenog zbog homofobne izjave

23.08.2023

11:43

0

"Mi živimo u slobodnoj zemlji i svako živi svoj privatni život, svoju seksualnost, kako želi.

Salvini poručio da je pitanje homoseksualnosti prevaziđeno, pa podržao oficira smenjenog zbog homofobne izjave
AP21296398295837 - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

Pitanje homoseksualnosti je prevaziđeno, izjavio je potpredsednik italijanske Vlade, ministar saobraćaja i lider desničarske stranke Liga, Mateo Salvini, u utorak u vezi generala Roberta Vanacija, koji je smenjen sa funkcije na vojnom geografskom institutu nakon što je samostalno objavio knjigu u kojoj tvrdi da su homoseksualci nenormalni.

"Što se tiče debate o homoseksualcima ili heteroseksualcima, verujem da je to apsolutno prevaziđeno", rekao je Salvini, koji je pohvalio Vanacija što se usudio da iznese svoje mišljenje.

"Za mene postoje muškarci, žene, dečaci, devojčice. Ako je neko homoseksualac, heteroseksualac, biseksualac, panseksualac ili transseksualac, to je njihov izbor. Mi živimo u slobodnoj zemlji i svako živi svoj privatni život, svoju seksualnost, kako želi."

General Roberto Vanaci smenjen je sa svoje pozicije na vojnom geografskom institutu nakon što je samostalno objavio knjigu u kojoj je izneo svoje mišljenje o homoseksualnosti. U knjizi je napisao da su homoseksualci nenormalni.

Ova odluka izazvala je široku raspravu u Italiji, a potpredsednik Vlade, ministar saobraćaja i lider desničarske stranke Liga, Mateo Salvini, dao je svoj komentar na ovu situaciju.

Salvini je izjavio da je pitanje homoseksualnosti prevaziđeno i da za njega postoje samo ljudi - muškarci, žene, dečaci i devojčice. On je istakao da je seksualnost lična stvar svakog pojedinca i da svako ima pravo da živi svoj privatni život onako kako želi. Salvini je takođe pohvalio Vanacija što je javno izneo svoje mišljenje.

Ova situacija otvorila je debatu o slobodi izražavanja mišljenja i ravnoteži između privatnih stavova pojedinaca i njihovih javnih funkcija. Iako Salvini podržava Vanacija, mnogi kritičari ističu da javni zvaničnici treba da budu odgovorni za svoje izjave i da bi trebalo da se uzdrže od iznošenja diskriminatornih ili uvredljivih stavova.

Homoseksualnost i prava LGBT+ zajednice su i dalje pitanja koja izazivaju žustre rasprave širom sveta, uključujući i Italiju. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike