Hakeri objavili snimke iz zloglasnog zatvora u Iranu: Sada ceo svet zna za užase koji se tamo događaju (VIDEO)

24.08.2021

08:00 >> 08:15

0

Zatvorski čuvari nisu znali šta ih je snašlo

Hakeri objavili snimke iz zloglasnog zatvora u Iranu: Sada ceo svet zna za užase koji se tamo događaju (VIDEO)
Copyright Twitter/@manototv

Nesvakidašnja scena se dogodila u zloglasnom iranskom zatvoru “Evin” kada je čuvar u kontrolnoj sobi shvatio da je ceo sistem hakovan.

Monitori su jedan po jedan počeli da trepću, a onda se pojavila poruka: “Generalni protest sve do slobode političkih zatvorenika”.

Pročitajte još

Ubrzo se u kontrolnoj sobi našlo i drugo zatvorsko osoblje i svi su počeli da slikaju kompjutere kako bi dokumentovali šta se događa i panično su okretali silne brojeve telefona.

Grupa hakera je snimke njihove konfuzije i panike objavila na internetu, ali najvažniji deo, koji su zatvorske vlasti želele da sakriju, takođe je završio u javnosti.

“Evin” slovi za jedan od najzloglasnijih zatvora u Iranu u kome kaznu izdržavaju politički zatvorenici, a procurili snimci nadzornih kamera pokazuju sa kakvim užasima se suočavaju.

Hakeri su saopštili da žele da pokažu mračne uslove koji vladaju u “Evinu”.

Materijal su podelili sa agencijom AP sa naloga “Alijina pravda”, što je asocijacija na Aliju ibn Abi Taliba, rođaka proroka Muhameda, koga šiiti smatraju prvim imamom i prvim pravim halifom. Nalog je poznat i po kritici i izrugivanju iranskog vođe Ali Hamneija.

Navodno, kažu da imaju stotine gigabajta podataka.

U jednom od snimaka može se videti kako muškarac razbija ogledalo kako bi sekao ruku, dok drugi prikazuju maltretiranja zatvorenika. Čuvari se često iživljavaju nad njima, iako ih snimaju kamere.

– Želimo da svet čuje naš glas koji traži slobodu za sve političke zatvorenike – glasila je poruka hakera.

Četiri bivša zatvorenika su za agenciju AP potvrdila da kadrovi koji se mogu videti liče na zatvorske prostorije “Evina”.

Većina snimaka datira iz 2020, ali i ove godine. Pošto čuvari nose zaštitne maske može se zaključiti da su snimci koje su hakeri objavili skorijeg datuma, u jeku pandemije koronavirusa.

 

Pročitajte još

Iranske vlasti priznale su danas da su snimci koje je prikupila navodna hakerska grupa verodostojni.

Iranski zvaničnik zatvorske uprave Muhamed Mehdi Hajmohamadi se zarekao da će izbeći ponavljanje incidenata koji su izazvali ogorčenje, kao i da će se suočiti s počiniocima.

– Izvinjavam se svemogućem Bogu, dragom vrhovnom vođi, našoj velikoj naciji i plemenitim zatvorskim oficirima čiji napori neće biti zanemareni zbog pogrešnih postupaka drugih – napisao je na Tviteru.

Hajmohamadi, međutim, nije ponudio nikakav plan kako će se vlasti izboriti sa zloupotrebama u “Evinu”, u kome se od izgradnje, 1971. godine, pod iranskim šahom dešavao niz incidenata, koji su se nastavili i u Islamskoj Republici.

Nakon što je Iran porazio demonstrante posle reizbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009. godine, mnogi od onih koji su uhapšeni završili su u “Evinu”, a poslanici su se kasnije zalagali za reforme u tom zatvoru, nakon izveštaja o zloupotrebama, što je dovelo do postavljanja nadzornih kamera.

Pročitajte još

“Evin” je izgrađen 1971. godine u vreme šaha Muhameda Reze Pahlavija. Veruje se da poseduje posebne jedinice za političke zatvorenike i ljude povezane sa Zapadom, a vodi ih Revolucionarna garda koja odgovara isključivo Hamneiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike