"Vašingon post" o mračnoj realnosti ukrajinske kontraofanzive: Mine su svuda, vojni lekari svakodnevno amputiraju "ud za udom"

16.08.2023

21:25

0

Teško minirana ruska odbrana usporila je ukrajinski napad

"Vašingon post" o mračnoj realnosti ukrajinske kontraofanzive: Mine su svuda, vojni lekari svakodnevno amputiraju "ud za udom"
Ilustracija - Copyright AP Photo/LIBKOS

Mračna realnost ukrajinske kontraofanzive za vojne lekare je teška situacija jer svakodnevno moraju da amputiraju "ud za udom" pomažući ukrajinskim vojnicima da se oporave od rana zadobijenih na minskim poljima na Zaporoškom frontu, piše "Vašington post".

Veliki broj ukrajinskih vojnika tokom kontraofanzive dobija teške telesne povrede i strada jer nailazi na mine, piše američki list koji je razgovarao sa ukrajinskim vojnik lekarom Dmitrijem Mialkovskim.

Teško minirana ruska odbrana usporila je ukrajinski napad, ukrajinski vojnici plaćaju skupu cenu, kakvu pojedini medicinski ranici nisu videli ni u jednom ratu do sada.

AP Photo/LIBKOS
 

- Mine su svuda. Naša bolnica svakog dana primi najmanje dva vojnika stradala od mina. Nedavno je u jednom danu operisano 11 takvih boraca, nekima od njih je odrađena amputacija - rekao je Mialkovski.

"Zbrka tetiva, kostiju i mišića. Ništa nije na svom mestu", opisao je situaciju sa kojom se susreće zbog ranjavanja vojnika od eksplozije mina ortopedski hirurg koji je iz inostranstva došao na ukrajinski front.

- Anatomija je potpuno uništena, unakažena. Telo ne može da se oporavi i regeneriše - kazao je govoreći o ranama vojnika.

Zapadni mediji često pišu da su minska polja koja je postavila ruska vojska efikasna.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

U tom kontekstu, američki državni sekretar Entoni Blinken je kazao da će ofanziva Oružanih snaga Ukrajine trajati "još mnogo meseci", a Vašington je počeo da snabdeva Oružane snage kasetnom municijom.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinske trupe su od početka kontraofanzive izgubile preko 43.000 ljudi i preko 4.900 komada oružja.

Među uništenom ukrajinskom opremom je 26 aviona, devet helikoptera, 1.831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova "leopard", sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije "bredli".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike